Fractieassistent Harmen-Jan Kloosterman is toekomstig politicoloog, wil armoede aanpakken en houdt van de Freulebrug.

Wat doe je in het dagelijks leven?

„Recent heb ik mijn examen afgerond en ik hoop volgend jaar politicologie te gaan studeren in Nijmegen. Verder ben ik fractieassistent bij de SGP, sport ik graag en vind ik de wereld om mij heen erg interessant.”

Welk monument in de gemeente spreekt je aan?

„Het monument bij het sluisje over het kanaal. Een monument op een plek waar de herinnering nog tastbaar is, doordat het sluisje naast het monument ligt. Ik fiets er bijna dagelijks langs, een plek waar zoiets bijzonders gebeurd is in de oorlog.”

Wat is de mooiste plek in de gemeente?

„Oei, dan ga ik er toch twee noemen: de Freulebrug bij Het Potlood vind ik prachtig, met het kanaal en de panden erlangs. Ik kan ook erg genieten van het Park de Hoge Veluwe.”

Waarom SGP?

„Ik ben SGP’er, omdat het de meest betrouwbare partij is. De partij heeft een speciaal plekje in mijn hart. De vaste koers vanuit de Bijbel spreekt mij aan.”

Zijn lokale partijen de toekomst?

„Ik hoop van niet, maar ik ben bang dat velen daar anders over denken. Door de complexiteit van de vraagstukken is connectie met landelijke politiek juist belangrijk. Die verbinding is er bij lokale partijen minder.”

Hoe stoffig is politiek voor jongeren?

„Vaak heeft het een stoffig imago, maar ik denk dat het in deze snel veranderende tijden juist voor jongeren interessant en van belang is om te volgen. Juist omdat het gaat over je directe leefwereld en nabije toekomst.”

Welk thema zou je als wethouder graag aanpakken?

„Armoede: ik zou het prachtig vinden als we mensen kunnen helpen om een leven te leiden met veel minder geldzorgen, zodat je andere dingen kunt ontwikkelen.”

Wat is een uitdaging voor de SGP?

„Een goede balans zoeken tussen samenwerking en bij de principes blijven. Onze Bijbelse standpunten worden er niet populairder op en de uitdaging is om die helder te laten horen zonder alle verbinding te verliezen. Dat is absoluut mogelijk, maar wel een uitdaging.”

Wat is een gevaar voor de gereformeerde gezindte?

„Volgens mij dat we teveel in onze bubbel gaan leven. We moeten een licht naar buiten toe zijn. Dat betekent niet dat we in alles gelijk moeten worden, juist niet. We moeten echter wel oppassen dat we geen stille minderheid worden waar geen getuigenis van uitgaat.”

Stad of platteland en waarom?

„Toch wel de stad. Ik houd van de levendigheid. Kanttekening is wel dat ik het groen in onze stad erg waardeer en dat ik graag vanuit de stad de natuur in ga, wat bij Apeldoorn heel goed kan natuurlijk.”

Favoriete sport?

„Dan ga ik voor een goed potje voetbal.”

Waar ben je op zaterdag mee bezig?

„Ik ga graag met vrienden en familie eropuit, naast werken voor de SGP of school op zijn tijd.”

Voor welke politicus heb je bewondering?

„Naast onze voorman Kees van der Staaij, toch wel Mark Rutte. Ik denk dat het tijd is voor Rutte om op te stappen, maar ik bewonder hem om zijn debatvaardigheden, kalmte en kennis. En ik denk dat het ondergewaardeerd wordt hoe hij deals kan sluiten in het huidige gepolariseerde landschap.”

Met welke minister wil je eens een hartig woordje spreken en waarom?

„Minister Wiersma. Ik denk dat hij een aantal veranderingen veel te snel wil doorvoeren, vooral een aantal dat schadelijk is voor christelijk onderwijs. Het is goed als deze minister met wat meer rust gaat praten met doelgroepen, om meer feeling bij de gevolgen van zijn beleid te krijgen.”

Wat is de waarde van de zondag voor je?

„Een heerlijke rustdag met ruimte voor geestelijke voeding, gesprek en sociale tijd.”

 Stephan Wiegman