5 maart 2015

Actualiteitsvragen naleving nieuwe Opiumwet

Actualiteitsvragen SGP over naleving van de nieuwe Opiumwet, cq. de aanpak van growshops in Apeldoorn

 

Vergadering gemeenteraad Apeldoorn van 5 maart 2015

Geacht college van B&W,

Op 1 maart 2015 is de nieuwe Opiumwet in werking getreden. Vanaf die dag zijn ook voorbereidingshandelingen van illegale hennepteelt strafbaar. Hierdoor kunnen alle schakels in de voorfase van de hennepproductie worden aangepakt.

Het gaat om personen en bedrijven die zelf niet telen, maar wel hun geld verdienen met de levering van goederen of diensten en de financiering van illegale hennepteelt. Voorbeelden zijn growshops, malafide transport- en distributiebedrijven en verhuurders van loodsen en schuren. Ook elektriciens die illegale elektrische installaties aanleggen of de handel in kant-en-klaar ingerichte kasten voor de illegale hennepteelt leveren zijn nu strafbaar.

Sinds de invoering van de nieuwe Opiumwet deze week is het Openbaar Ministerie in verschillende plaatsen een offensief begonnen tegen het voorbereiden van hennepteelt. De productie van softdrugs moet worden tegengegaan.

Een probleem is wel dat de handhaving van de Opiumwet wordt bemoeilijkt door het bestaande gedoogbeleid rond coffeeshops, de toegestane beperkte productie van hennep bij particulieren en het gebruik van softdrugs. Maar de productie van hennepteelt moet toch worden aangepakt, want dat schrijft de wet voor. Er zijn immers belangrijke bezwaren tegen de hennepteelt: softdrugs is nadelig voor de gezondheid (werkt verslavend), de sector is verweven met criminaliteit, de productie leidt tot aanzienlijke brandrisico’s en zorgt ook regelmatig voor onveiligheid (bedreigingen, en dergelijke).

De SGP vindt het belangrijk dat –ook in Apeldoorn– de Opiumwet wordt gehandhaafd. Daartoe moeten alle voorbereidingshandelingen van illegale hennepteelt worden aangepakt. Dat betreft onder andere growshops, waarvan Apeldoorn er vier heeft. Volgens de berichtgeving trekt de gemeente hun exploitatievergunningen in en mogen ze vanaf 1 maart geen producten meer verkopen die met de hennepteelt te maken hebben.

De SGP wil weten hoe de gemeente in samenwerking met het Openbaar Ministerie en de politie de handhaving van de nieuwe Opiumwet borgt. Daartoe hebben wij de volgende vragen:

 

  1. Welke activiteiten zijn er al ondernomen om personen en bedrijven die zelf niet telen, maar wel hun geld verdienen met de levering van goederen of diensten en de financiering van illegale hennepteelt aan te pakken?
  2. Wat is er ter voorbereiding voor 1 maart gedaan om de nieuwe Opiumwet vanaf de eerste dag te kunnen handhaven?
  3. Zijn de vergunningen van de vier growshops in Apeldoorn ingetrokken?
  4. Hoe wordt gecontroleerd dat de growshops geen producten via de winkel, telefonische verkoop of via bijvoorbeeld internet meer verkopen die te maken hebben met hennepteelt?
  5. Welke maatregelen zijn er nog meer genomen in Apeldoorn, maar ook in het verband van de Veiligheidsregio, om hennepteelt te voorkomen?
  6. Is de portefeuillehouder bereid hier een speerpunt van te maken nu de nieuwe situatie in werking getreden is? Zo ja, is daar voldoende handhavingscapaciteit voor?

 

Met vriendelijke groet,

Henk van den Berge

SGP-fractie