17 maart 2014
Apeldoorn bezuinigt niet evenwichtig
,,Apeldoorn heeft niet evenwichtig bezuinigd. Er is te veel geschrapt in de zorg en het onderhoud van de openbare ruimte. Bovendien is er flink gekort op het minimabeleid. Onbegrijpelijk”, stelt SGP-lijsttrekker Henk van den Berge. ,,De SGP kiest een andere koers.”
Henk van den Berge (52) is gepokt en gemazeld in de plaatselijke politiek. De Apeldoorner, woonachtig in De Maten, draait al 12 jaar mee als fractievoorzitter en voert voor de vierde keer de SGP-lijst aan.
Van den Berge heeft twee keer als voorzitter een enquêtecommissie geleid naar het optreden van het gemeentebestuur in Apeldoorn: bij de tegenwerking van het handelsbedrijf Reesink (2006) én bij de enorme problemen rond het grondbedrijf (2012). ,,In beide gevallen was het terecht dat het college wegens grote fouten moest aftreden.”
De afgelopen jaren heeft Apeldoorn ingrijpend moeten bezuinigen als gevolg van maatregelen van de regering en de grote fouten rond het grondbedrijf. Op jaarbasis gaat het om ruim 50 miljoen euro.
Hoe staat Apeldoorn er nu financieel voor?
,,Onze financiële positie is zeer zwak. De gemeente heeft na vier bezuinigingsrondes zelfs bijna geen reserves meer. Apeldoorn staat na de miljoenenverliezen bij het grondbedrijf onder financieel toezicht van de provincie. Dat is beschamend. Bovendien heeft de gemeente enorme schulden.”
Wat vindt u van de bezuinigingen?
,,De eerste twee bezuinigingsrondes waren redelijk evenwichtig. De derde was al minder en de laatste vonden wij onevenwichtig. Apeldoorn heeft fors gesnoeid in huishoudelijke hulp, bij onderwijshuisvesting en op bijvoorbeeld het onderhoud van openbare ruimte en groen. Maar een raadsmeerderheid wilde eind vorig jaar niet bezuinigen op sport en cultuur.
De SGP vond dat echt onevenwichtig. Daarom hebben wij tegen de meerjarenbegroting gestemd. Een reden daarvoor was ook dat er onvoldoende maatregelen werden genomen om de financiële reserves te verbeteren. Een ander kritiekpunt van ons was de verhoging van de onroerendezaakbelasting.”
Wat is de ingrijpendste bezuiniging?
,,Dat is de bezuiniging van 900.000 euro op het minimabeleid. Onbegrijpelijk dat een ruime raadsmeerderheid daarmee instemde. We moeten juist de kwetsbare medemens beschermen. Het opvallende was dat bijna tegelijkertijd de jaarlijkse subsidie aan Orpheus met 1 miljoen euro steeg: van 3,8 naar 4,8 miljoen euro. Daar was blijkbaar wel geld voor.”
Kan de gemeente nog bezuinigen?
,,Dat is niet gemakkelijk, maar er zijn nog mogelijkheden. De efficiency in het stadhuis kan groter en het aantal regels moet minder.”
Vanuit welke visie werkt de SGP?
,,Wij baseren ons op de christelijke beginselen. Het gaat daarbij om het eren van de Heere God en de zorg voor de medemens. De overheid heeft daarbij de taak om te zorgen voor veiligheid en voor de bescherming van kwetsbare mensen. Belangrijk is tevens dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de schepping. Daarom moeten we letten op duurzaamheid.
Vanuit deze visie zet onze fractie zich in voor heel de gemeente. Daarbij werken we graag samen met anderen (met het doel) om problemen aan te pakken en om de leefbaarheid in de wijken en dorpen te verbeteren.”
De SGP wil koopzondagen op zaterdag.
,,In de Bijbel staan richtlijnen, zoals rust op zondag. Deze dag is om de Heere God te dienen. Ook vanwege sociale redenen zijn we tegen koopzondagen. Een dag van rust is belangrijk, zeker in deze drukke tijd. Er is dan extra tijd voor bijvoorbeeld het gezin. Bovendien gaat de consument per saldo niet meer geld uitgeven, terwijl door een extra winkeldag de kosten wel stijgen. Grootwinkelbedrijven kunnen dat gemakkelijker opvangen dan de kleinere winkeliers. En ook daar wil de SGP aandacht voor hebben.”
Wat zijn voor u belangrijke punten?
,,De échte kerntaken van de gemeente zijn: openbare orde en veiligheid, sociaal beleid en onderhoud van wegen, fietspaden en plantsoenen. Belangrijk is ook het zorgen voor goede voorzieningen in wijken en dorpen op het gebied van zorg, onderwijs en bijvoorbeeld winkels om de leefbaarheid te verbeteren. En niet te vergeten: een goed ondernemersklimaat en werkgelegenheid.”
Veiligheid is een speerpunt. Waarom?
,,De politie krijgt in Apeldoorn elk jaar zo’n 31.000 meldingen van criminaliteit, drugsoverlast, fietsendiefstal en woninginbraak. Dat zijn 85 meldingen per dag! Niet iedereen doet aangifte, het werkelijke aantal ligt dus nog veel hoger. Onacceptabel. De SGP pleit daarom voor een hardere aanpak van criminaliteit.”
Wat zijn concrete voorstellen van de SGP?
,,Wij willen bijvoorbeeld een tunnel onder het spoor bij de Laan van Osseveld, het behoud van bibliotheken en kinderboerderijen en meer speelterreinen voor jongeren. Ook belangrijk is woningbouw voor starters en senioren. Bovendien wil de SGP
een belastingverhoging voorkomen. De gemeente moet zelf de tering naar de nering zetten.”