13 december 2014

Apeldoorn boert iets beter

Het tij lijkt te keren. Apeldoorn staat er financieel iets beter voor. Voor het eerst sinds jaren hoeft de gemeente niet te bezuinigen. ,,Reden voor dankbaarheid.” De SGP-fractie blijft echter alert. ,,Apeldoorn heeft de neiging vrij snel weer te veel geld uit te geven.”

 

Elke gemeente buigt zich tegen het einde van het jaar over de begroting voor volgend jaar. De begroting moet sluitend zijn. Net als het huishoudboekje in een gezin, er mag niet meer geld uit gaan dan er binnenkomt.

Apeldoorn vat de begroting 2015 – 2018 samen in een dikke map van 233 pagina’s. Raadsleden moeten zich door een brij aan cijfers zien heen te worstelen. Elke fractie krijgt gelegenheid technische vragen te stellen aan het college. De beantwoording leverde dit jaar nog eens 71 pagina’s op.

De raad maakt verder dankbaar gebruik van de mogelijkheid om met moties en amendementen het collegebeleid bij te sturen. De twaalf fracties hebben samen ruim vijftig moties en amendementen op tafel gelegd. Deze voorstellen moeten in de raad bediscussieerd worden.

Een hectische tijd. De laatste begrotingsvergadering begon om 16.30 uur. Van zes tot zeven konden de politici een hapje eten en daarna moesten ze bijna aan één stuk door tot half twee ’s nachts. Alleen om 21.00 en 24.00 uur schorste de burgemeester tien minuten. Sommige raadsleden zaten er aan het eind van de vergadering behoorlijk doorheen.

 

Slopend, zo’n marathonzitting?

SGP-fractievoorzitter Henk van den Berge: ,,Ik vind het juist interessant, mooi werk. Boeiend proces.”

SGP-raadslid Jan Kloosterman: ,,Het is een tour de force, een krachttoer. Je moet constant alert zijn. Saaie vergaderingen zijn vermoeiend. Bij de begroting heb ik daar geen moment last van gehad.”

 

Hoe beoordelen jullie de financiële situatie van Apeldoorn?

Van den Berge: ,,Financieel gaat het gelukkig iets beter. Het herstel verloopt ook sneller dan verwacht. Dat stemt tot dankbaarheid. Het herstel is echter broos. De situatie kan vooral door de grote financiële risico’s voor de gemeente bij de veranderingen in de zorg zomaar omslaan. Het is net als bij eb en vloed. Deze begroting bevindt zich als het ware tussen beide getijden. Net geen winst, net geen verlies.”

Kloosterman: ,,De financiële risico’s van de gemeente zijn nog fors. Apeldoorn heeft voor 600 miljoen euro  geleend en moet veel rente betalen.”

Van den Berge: ,,Apeldoorn moet financieel gezien meer spek op de botten krijgen. De SGP pleit ervoor de leningen sneller af te bouwen en de reserves aan te vullen. Ook om te voorkomen dat geld aan allerlei toeters en bellen wordt uitgegeven.”

 

De begrotingsbehandeling is een moment van algemene beschouwingen. Wat vindt de SGP daarbij belangrijk?

Van den Berge: ,,We hebben erop gewezen dat we de Heere God dankbaar mogen zijn voor het voorzichtige herstel. Tegelijk hebben we ook gewezen op de grote verantwoordelijkheid van de gemeente. Het richtsnoer voor het beleid moeten de Bijbelse beginselen zijn. De overheid is door God ingesteld om burgers een gerust leven te laten leiden en als een schild voor de zwakken op te treden.”

Kloosterman: ,,Henk heeft er ook de vinger bij gelegd dat Apeldoorn een groot verlies lijdt op immateriële zaken. Bijvoorbeeld de aantasting van de zondagsrust door de aanpassing van de winkeltijdenwet. Dat raakt onze fractie in het hart.”

 

Wat is de grootste uitdaging voor Apeldoorn?

Kloosterman: ,,De grootste uitdaging is het overhevelen van zorgtaken van Rijk naar gemeente, de zogenaamde drie decentralisaties. We vinden dat het college deze zorgtaken goed oppakt. Apeldoorn loopt hierin voorop.”

Van den Berge: ,, Er wordt hard gewerkt.”

Kloosterman: ,,Keihard. Tegelijk loopt de gemeente voor ongeveer 22 miljoen euro risico. Een reservering van 4 miljoen euro hiervoor is echt onvoldoende.”

Van den Berge: ,,De SGP heeft een motie ingediend om de zorg in Apeldoorn te monitoren. Als gemeenteraad willen we erbij betrokken blijven. De SGP vindt het belangrijk dat mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben. We krijgen nu signalen dat mensen bijvoorbeeld hun huishoudelijk hulp kwijtraken. Dat kan schrijnende situaties opleveren. De SGP maakt zich sterk voor de zwakkeren in de samenleving.”

 

Wat zijn opvallende punten in deze begroting?

Van den Berge: ,,Deze begroting kent twee forse gaten. Merkwaardig. Apeldoorn heeft van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken 750.000 euro gekregen als extra impuls voor armoedebestrijding. Dit bedrag is niet in de begroting opgenomen, terwijl dat wel zou moeten. De SGP heeft een motie ingediend om ervoor te zorgen dat dit geld toch volgend jaar beschikbaar komt. Vreemd genoeg heeft deze motie alleen steun gekregen van PvdA, GroenLinks, Gemeentebelangen en PSA.”

Kloosterman: ,,Het andere gat betreft de forensenbelasting. De raad heeft zich nog niet uitgesproken over deze omstreden belastingmaatregel, maar het college heeft het financieel effect al wel inboekt. Erg merkwaardig. De gemeente verkoopt de jas, terwijl de beer nog moet worden geschoten.”

 

Merkwaardig punt in de begroting?

Van den Berge: ,,Het college trekt twee ton uit voor topsportevenementen. Opvallend. Na jaren van sterk bezuinigen gaat het eerste extraatje dat wordt uitgedeeld naar topsport, terwijl er bovendien voor de helft van het bedrag geen deugdelijke dekking was. De SGP heeft een motie ingediend om dit te voorkomen, maar helaas kregen we alleen steun van Gemeentebelangen. De andere partijen gaan gewoon door.”

 

Apeldoorn moet volgens het college een levendige stad worden. Dat klinkt goed.

Van den Berge: ,,De vraag is wat die levendigheid inhoudt. Het college zoekt het in evenementen en sport. Wij maken een andere keus.”

Kloosterman: ,,De paragraaf over de ambities van het college bestaat uit slechts één alinea. Over topsport. Wij vinden dat een gemiste kans. Daarom heeft de SGP een pleidooi gevoerd om van Apeldoorn een gezinsstad te maken. Belangrijk voor de participatiemaatschappij. In het gezin wordt samenleven geleerd. Dat is niet ouderwets, maar nuttig en praktisch. Het college heeft toegezegd het idee over het thema gezinsstad volgend jaar uit te werken.”

 

De SGP heeft vorig jaar tegen de begroting gestemd. Hoe is het eindoordeel dit jaar?

Van den Berge: ,,Dit jaar hebben we voor gestemd. Het is een kwestie van plussen en minnen. De SGP waardeert de inzet en koers van het college. Dat geldt ook voor de aanpak van de drie decentralisaties. Een fiks minpunt is de motie over de 7,5 ton voor armoedebestrijding die niet is aangenomen.

Kloosterman: ,,Negatief beoordelen we verder de twee ton voor topsport en andere subsidies voor kunst en cultuur, zoals Orpheus en Coda. SGP-vragen over grootschalig onderhoud zijn onvoldoende beantwoord.”

Van den Berge: ,,Het is een grote verantwoordelijkheid een begroting af te wijzen. Eigenlijk is dat een motie van wantrouwen. Dat gaat ons nu te ver. Daarom hebben we uiteindelijk voorgestemd. Waarbij de SGP college, raad en ambtenaren van harte Gods zegen heeft toegewenst.”

 

Gerard ten Voorde