17 juni 2011

Apeldoorn gaat zorgvuldiger met afval om

De Apeldoornse inwoners gaan zorgvuldiger om met hun afval. GFT, papier, kunststoffen, textiel en glas worden steeds meer uit gesorteerd, en dat is een goede zaak. Een goed rentmeester rekent met de inhoud van zijn container.

In plaats van 13.658 ton GFT-afval werd er in 2009 maar liefst 18.285 ton hiervan ingezameld. In 2009 werd er per inwoner 6 kilo plastic ingeleverd, in 2010 al 9 kilo. Stijgende getallen met als doel een verdere daling van het restafval. In 2012 streven we naar 150 kilo restafval per inwoner per jaar. In 2006 was dit nog 206 kilo.

In het voortgangsrapport ”Afval in Apeldoorn” werden prima prestaties gepresenteerd. Veel doelstellingen worden of zijn ruimschoots gehaald. Op weg naar de doelstellingen in 2012 liggen we goed op schema. Het doel van 53 procent bronscheiding is ruimschoots gehaald met een percentage van 59 procent. Alleen Maastricht streeft ons qua prestaties nog voorbij.
De verschillende maatregelen die in 2008 zijn ingevoerd, hebben dus in minder restafval geresulteerd, met lagere verwerkingskosten als gevolg. Inmiddels heeft de Apeldoornse burger hier ook een teruggave van ontvangen. De meeste winst die nu nog gehaald kan worden betreft het inzamelen van plastic. In het restafval zit nog teveel plastic.

Dit jaar wordt onderzocht of het zogenaamde ‘gespiegeld inzamelen’ een pilot waard is. Bij gespiegeld inzamelen brengt de burger het restafval weg en verzamelt hij thuis plastic, GFT-afval en oud papier in drie aparte containers. Vanuit de raad zijn hier veel vragen bij gesteld. De praktische haalbaarheid en wenselijkheid van deze manier van afval verzamelen roept veel bedenkingen op. De wethouder heeft toegezegd vooraf met een verder uitgewerkt plan te komen.

Een goed rentmeester gaat op een verantwoorde manier met afval om. Vanuit onze fractie is dit ook aangegeven. Een verantwoord en goed gebruik van de schepping betreft zowel het gebruik van grondstoffen als het goed verwerken van ons afval. We blijven het rendement en de inspanningen die van burgers gevraagd worden positief kritisch volgen. We hopen van harte dat de doelstellingen in 2012 gehaald worden. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Een beter milieu begint bij de burger(s).

Jan Kloosterman