4 maart 2015

Apeldoorn is redelijk veilige stad

Apeldoorn is een redelijke veilige stad en wil dat ook blijven. De SGP vindt dat de aandacht voor veiligheid niet mag verslappen. Het is een van de belangrijkste kerntaken van de overheid.

Verschillende keren per jaar komt het veiligheidsbeleid van Apeldoorn in de gemeenteraad aan de orde. Het is een belangrijk onderwerp. De eerstvolgende keer is 12 maart. Het gaat dan onder meer over het Integraal Veiligheidsplan Apeldoorn (zie het onderstaande artikel) en de jaarplannen 2015 van de politie en de dienst Toezicht en Handhaving in de Openbare Ruimte.

 

Voertuigcriminaliteit

Uit de rapporten komt een vrij positief beeld over onze gemeente naar voren. De meeste inwoners ervaren Apeldoorn als een veilige stad. Gemiddeld gaven zij zowel in 2012 als in 2013 een 7,3 voor de veiligheid in hun buurt. Een mooi cijfer.

Het aantal misdrijven in onze gemeente is afgenomen van 11.793 in 2012 naar 10.872 in 2013 (zie tabel).  De belangrijkste dalers waren woninginbraken, voertuigcriminaliteit, geweldsdelicten en illegale handel. Daarentegen was er een stijging bij zeden- en vermogensdelicten.

Apeldoorn staat landelijk in de top-tien van de veiligste grote gemeenten. In vergelijking met bijvoorbeeld Nijmegen, Arnhem, Zwolle en Enschede zit Apeldoorn qua aantal misdrijven op ongeveer hetzelfde niveau als Zwolle, terwijl de andere drie steden aanzienlijk slechter scoren.

Toch mag dat geen reden zijn om achterover te leunen. Een feit blijft dat een aantal misdrijven van bijna 11.000 in 2013 nog steeds inhoudt dat er zo’n 30 aangiften per dag zijn, dus ruim een per uur. In werkelijkheid ligt het aantal misdrijven nog hoger, want lang niet alles wordt gemeld bij de politie. Dus blijft grote inzet geboden om de cijfers verder te verbeteren.

 

Parkeren en honden

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland waartoe Apeldoorn behoort –een groot gebied van de Achterhoek tot de Noordwest-Veluwe– heeft ruim 1000 agenten. Zij verrichten een groot aantal taken.

Om de zichtbaarheid in de wijken en dorpen te verbeteren, pleit de gemeenteraad al langer voor meer wijkagenten. Gelukkig wordt het aantal nu met 6 uitgebreid tot 31. Daarnaast heeft de gemeente de dienst Toezicht en Handhaving in de Openbare Ruimte (THOR) opgezet om de politie te ontlasten. Deze bestaat uit ongeveer 25 medewerkers. Zij doen allerlei controletaken die moeten zorgen voor meer veiligheid. Het gaat bijvoorbeeld om het geven van veiligheidsadviezen en de controle op horeca-inrichtingen, parkeren van auto’s en fietsen, overlast van honden en milieuregelgeving.

Sinds begin vorig jaar moet de dienst THOR ook controleren dat er geen alcohol wordt verkocht aan jongeren onder de achttien jaar. Hiervoor is echter onvoldoende capaciteit. De SGP heeft er daarom voor gepleit de dienst uit te breiden, want het tegengaan van alcoholmisbruik is belangrijk.

Het terugdringen van misdrijven en overlast is echter niet alleen een zaak van de politie en de dienst THOR. Iedereen kan daaraan bijdragen door bijvoorbeeld het aanspreken van personen op ongewenst gedrag, het nemen van preventieve maatregelen om inbraken te voorkomen en alertheid in de buurt op verdachte personen. Laten we dit serieus oppakken.

 

Henk van den Berge
fractievoorzitter

 

 

Raad stelt prioriteiten veiligheidsbeleid vast

Het opstellen van het veiligheidsbeleid is veel ingewikkelder geworden. De politie is daarbij natuurlijk erg belangrijk, maar er spelen meer belanghebbenden een rol.

Jarenlang was het opstellen van het veiligheidsbeleid vooral een zaak van de lokale driehoek: politie, openbaar ministerie en gemeente. Sinds de komst van de nationale politie in 2013 is het ingewikkelder geworden, want de minister van Justitie en Veiligheid geeft ook landelijke eisen aan de politiekorpsen mee.

Het beleid moet tevens worden afgestemd met de prioriteiten in de veiligheidsregio. Voor Apeldoorn gaat het daarbij om de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Dat betreft 81 gemeenten in een gebied van Harderwijk tot Winterswijk.

Maar bij het opstellen van het integraal veiligheidsbeleid gaat het niet alleen om de gemeenten. Ook andere partners zoals woningcorporaties, Centrum voor Jeugd en Gezin en de welzijnsorganisatie Stimenz zijn erbij betrokken.

 

Woninginbraken

Vorig jaar startte het proces om tot het Integraal Veiligheidsplan Apeldoorn 2015-2018 (IVA) te komen. Op 12 maart buigt de gemeenteraad zich er wederom over. In het IVA staan vijf thema’s centraal. Deze onderwerpen vragen extra prioriteit bij het verbeteren van de veiligheid. Het gaat om:

  • sociale kwaliteit: overlast in de woonomgeving;
  • objectieve veiligheid: met name huiselijk geweld, woninginbraken, (woning)overvallen en straatroof;
  • jeugdcriminaliteit, jeugdprostitutie en loverboys (preventief: aandacht voor sociale media, cyberpesten, groepsdruk en weerbaarheid, maar ook repressief: overtreders aanpakken);
  • georganiseerde criminaliteit, met name hennepteelt, mensenhandel en motorclubs;
  • veilig toerisme (onder andere het aanpakken van criminelen die zich tijdelijk op vakantieparken vestigen).

 

SGP

De SGP staat achter de genoemde vijf prioriteiten. Voor deze thema’s is extra aandacht nodig. Een enkel punt mist onze fractie. Een duidelijk voorbeeld daarvan is verkeersveiligheid. Andere aandachtpunten vinden wij het tegengaan van radicalisme en het belang van waarden en normen. Preventieve maatregelen zijn van groot belang, want voorkomen is beter dan genezen.