18 maart 2014

Apeldoorn moet goede hulp en zorg bieden

Apeldoorn moet fors bezuinigen op sociaal beleid en zorg. ,,Daar moeten we erg voorzichtig mee zijn”, vindt SGP-lijsttrekker Henk van den Berge. ,,We moeten onze kwetsbare medeburgers beschermen.”

 

Een belangrijk onderwerp bij de verkiezingen van morgen is de toekomst van het sociaal beleid en de zorg. De gemeente krijgt op dit gebied veel meer taken en dan komt het er wel op aan welke keuzes partijen maken.

 

De SGP wil de komende jaren een goed sociaal beleid en goede zorg. ,,Dat is ons belangrijkste speerpunt. ,,Wij laten kwetsbare burgers niet in de kou staan”, stelt Van den Berge (52), die al sinds 2002 in de gemeenteraad van Apeldoorn zit.

 

Waarom vindt u sociaal beleid en zorg belangrijk?

,,Vanuit onze christelijke beginselen is naastenliefde erg belangrijk. De Bijbel benadrukt sterk dat we kwetsbare mensen moeten helpen. Zeker in deze economisch moeilijke tijd met allerlei bezuinigingen is het van groot belang goede hulp te bieden. Daarbij werkt de SGP samen met andere partijen en organisaties die –soms vanuit een andere achtergrond– hetzelfde willen.”

 

Maar iedere partij is toch voor een goed sociaal beleid?

,,Op het eerste gezicht wel. In de verkiezingscampagne hoor je dat nu wel. Maar het gaat er om wat een partij in de praktijk doet als er echt keuzes moeten worden gemaakt. Het gaat om woord en daad. En daar wringt het wel eens.”

 

Is Apeldoorn een sociale gemeente?

,,Op zich staat Apeldoorn gelukkig bekend als sociaal. Toch is het de afgelopen jaren duidelijk minder geworden.

Zo koos een ruime meerderheid van de gemeenteraad in deze raadsperiode voor een bezuiniging van 900.000 euro op het minimabeleid. Dat is schrijnend. In Apeldoorn gaat het maar liefst om ruim 12.000 kinderen en volwassenen. Zo’n bezuiniging is beschamend. Zeker als je ziet dat de subsidie voor schouwburg Orpheus met één miljoen euro steeg naar 4,8 miljoen euro per jaar. Ook is er eind vorig jaar bij de bezuinigingen flink geschrapt op zorg.

Deze bezuinigingen zijn teleurstellend. Ze laten zien dat woorden en daden kunnen verschillen.

Maar gelukkig kon dankzij een voorstel van de SGP een bezuiniging op het vrijwilligerswerk worden voorkomen. De komende jaren zijn vrijwilligers en mantelzorgers nog harder nodig. Zij moeten daarom ondersteund worden.”

 

Veel mensen maken zich ongerust over de toekomst van de zorg.

,,Die onrust is begrijpelijk. Belangrijke zorgtaken worden overgeheveld naar de gemeenten. Zij krijgen de verantwoordelijkheid voor de Jeugdzorg en de persoonlijke begeleiding van ouderen en psychiatrisch patiënten. Ook krijgen de gemeenten de taak om mensen die in de bijstand zitten of een beperking hebben, te begeleiden naar werk. De grote vraag is echter of deze overheveling wel goed gaat verlopen. Dat geldt te meer omdat het Rijk tegelijkertijd op deze taken stevig bezuinigd.”

 

Hoe probeert de SGP goede hulp en zorg te garanderen?

,,Essentieel voor ons is dat mensen die zorg en hulp nodig hebben, dat ook echt krijgen. Als bijvoorbeeld blijkt dat het budget van het Rijk voor de Jeugdzorg niet toereikend is, ontstaat er een groot probleem. Daarom hebben wij voorgesteld dat de gemeenteraad zich tijdig op een dergelijke situatie moet bezinnen. Gelukkig is dat voorstel overgenomen. De SGP wil voorkomen dat er geen hulp kan worden geboden.”

 

Gaat de invoering lukken?

,,We moeten scherp opletten dat het goed gaat. Nu al leiden de nieuwe indiceringen voor huishoudelijke thuiszorg regelmatig tot onrust, omdat de aangeboden zorg duidelijk te beperkt is. Het is goed dat wordt gekeken wat iemand zelf nog kan en ook of familie, vrienden en bijvoorbeeld vrijwilligers hulp kunnen bieden. Maar we moeten vooral letten op de belangen van de cliënt. Deze mag zich bijvoorbeeld niet in het nauw gedreven voelen door bureaucratische maatregelen. Het gaat om zorg op maat, want anders schieten we ons doel voorbij.”

 

Hoe moet Apeldoorn de bezuinigingen van het Rijk op de zorg realiseren?

,,Dat is niet eenvoudig. Maar er zijn punten die beter kunnen. Om te voorkomen dat bij de Jeugdzorg hulporganisaties langs elkaar heen werken, moet gelden: één gezin, één plan, één regisseur. In de Jeugdzorg is ook het snel signaleren van problemen belangrijk. Hoe eerder een behandeling start, hoe beter. En het is ook goedkoper, want het aanpakken van een groter probleem is duurder.

Verder kan de zorg bezuinigen op de organisatiekosten van de instellingen. Ook moeten we misbruik van regelingen aanpakken. Bovendien zijn er bij de gemeente nog bezuinigingsmogelijkheden, zodat er meer geld voor de zorg is.

Belangrijk is dat er in Apeldoorn goede hulp en zorg wordt geboden. De gemeente moet zorgen voor een vangnet. Als daarvoor onvoldoende geld is, zullen de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Er mogen geen mensen buiten de boot vallen.”