18 maart 2014

Apeldoorn moet kritiek serieus nemen

De burger bekijkt het beleid van de gemeente regelmatig met kromme tenen. ,,De gemeente moet kritiek vaker serieus nemen en de burger actief betrekken bij het beleid”, benadrukt SGP-lijsttrekker Henk van den Berge. ,,Apeldoorn moet geloofwaardig en betrouwbaar zijn.”

Van den Berge, in het dagelijks leven adjunct-hoofdredacteur bij het Reformatorisch Dagblad, is gewend kritische vragen te stellen. En zich niet met een kluitje in het riet te laten sturen.

De SGP’er maakt in de raad dankbaar gebruik van zijn journalistieke ervaring. Twee keer heeft hij een enquêtecommissie geleid die onderzoek heeft gedaan naar het optreden van het gemeentebestuur: bij de tegenwerking van handelsonderneming Reesink (2006) en de problemen bij het grondbedrijf (2012).

De resultaten van beide onderzoeken zijn onthutsend. De colleges van burgemeester en wethouders hebben in de periode 2000 – 2011 de raad onvoldoende geïnformeerd. Een zware overtreding in de politiek. Beide keren moest het college opstappen.

 

Hoe is het mogelijk dat Apeldoorn zo fors het schip is ingegaan met grootschalige grondaankopen?

,,Apeldoorn kocht veel te veel grond. Bovendien gebruikte  het gemeentebestuur het grondbedrijf als melkkoe, waarbij de opbrengsten onder meer in prestigieuze projecten als Omnisport en Orpheus zijn gestoken. We leefden boven onze stand.

Zelfs na het uitbreken van de economische crisis in 2008 werd hiermee doorgegaan, terwijl toen al duidelijk was dat het niet goed ging met het grondbedrijf.

Enkele partijen, waaronder de SGP, hebben kritische vragen gesteld, maar we kregen er toen de vinger niet achter. Het beleid is uiteindelijk veel te laat bijgesteld. Hierdoor hebben we een enorm verlies geleden van circa 200 miljoen euro.  Schrijnend.”

 

De conclusies van het raadsonderzoek zijn hard. Hoe is daarop gereageerd?

,,Na de presentatie van de resultaten is er door verschillende collegepartijen een politiek spelletje gespeeld. Ze probeerden om de feiten voor het college in gunstige zin aan te passen. Er werd onderhandeld over de waarheid. Echt beschamend. Ik heb me daar boos over gemaakt. Politieke spelletjes zetten de betrouwbaarheid richting de raad onder druk. En ook richting de burger.”

 

Wat heeft de gemeente van de affaire rond het grondbedrijf geleerd?

,,Het college is duidelijk opener geworden en de gemeenteraad pakt zijn controlerende rol beter op. Dat is positief. Ook wordt er gelukkig best aardig samengewerkt.

Maar de politieke cultuur in Apeldoorn moet verder verbeteren. Dat betekent serieus omgaan met kritiek van burgers of een minderheid in de raad, goed luisteren naar hun argumenten of ideeën. Maar ook zorgen voor openheid en transparantie rond besluiten. We moeten de inwoners zo goed mogelijk proberen te betrekken bij de gang van zaken. Dat past ook in het streven van de gemeente naar een andere overheid. De gemeente moet niet meer alles zelf doen. Burgers, organisaties en bijvoorbeeld wijk- en dorpsraden krijgen meer verantwoordelijkheden.”

 

Wat doet de SGP om de geloofwaardigheid van de gemeente te verbeteren?

,,De SGP legt sterk de nadruk op openheid en transparantie. Daarbij stellen we ons in de raad kritisch op als dit onvoldoende gebeurt. Belangrijk is tevens om de informatiekloof tussen de burger en de politiek te verkleinen door de inwoners tijdig informatie te geven. Daarbij moeten we ook zorgen dat ze bij de besluitvorming op een goede manier kunnen inspreken.”

 

In verkiezingstijd doen politieke partijen vele beloften.

,,In verkiezingsprogramma’s staan inderdaad veel beloften. Het is verstandig om daar de praktijk van de afgelopen jaren naast te leggen. Dan zie je opmerkelijke verschillen.

Partijen roepen nu om het hardst dat ze zich sterk maken voor een sociaal beleid. Terwijl veel fracties daar fors in hebben gesneden, ook de collegepartijen. Veel partijen zeggen nu te hechten aan onderhoud op groen, zoals plantsoenen, parken en bermstroken. Terwijl ze daar de achterliggende periode  flink op hebben bezuinigd.”

 

De SGP heeft toch ook ingestemd met bezuinigingen?

,,Zeker. De gemeente móest bezuinigen. Daarbij hebben ook wij onze verantwoordelijkheid genomen door allerlei voorstellen te doen. Leidraad daarbij waren voor ons christelijke richtlijnen, zoals naastenliefde.  De SGP bezuinigt dan ook niet op minimabeleid. Ook zaken waar inwoners veel aan hechten als veiligheid, sociaal beleid, zorg en onderhoud aan wegen, fietspaden en groen willen we ontzien. Dat geldt niet alleen nu, maar óók in het verleden en óók in de toekomst. Voor ons is dat geen bevlieging, maar een overtuiging.”

 

Wat is de SGP-stijl van politiek bedrijven?

,,De SGP houdt niet van politieke spelletjes. Wij hechten aan geloofwaardigheid, betrouwbaarheid, integriteit. De SGP is constructief waar het kan en kritisch als het moet. Daarbij zetten wij ons in voor alle inwoners om het wonen, werken en leven in onze mooie gemeente te verbeteren.”