7 juli 2017
Apeldoorn moet niet overmatig bruisen
Apeldoorn moet niet overmatig bruisen, maar juist vriendelijk ruisen, zeggen SGP’ers Henk van den Berge en Jan Kloosterman. De SGP kiest liever voor een stad met groen, rust en ruimte, dan voor allerlei luidruchtige bier- en muziekfestijnen.
De gemeenteraad heeft zich medio juni gebogen over de Voorjaarsnota. Hierin geeft het college een voorzet voor de Meerjarenbegroting die later in het najaar ter tafel komt. Vier thema’s staan centraal: samenleven, duurzaamheid, binnenstad en revitalisering.
De SGP heeft ingestemd met de Voorjaarsnota. Met duidelijke kanttekeningen. ,,Er valt het nodige op de nota af te dingen”, stelt fractievoorzitter Van den Berge.
Wat valt op in de Voorjaarsnota?
Henk: ,,De Voorjaarsnota bestaat voor een flink deel uit heel algemene beschouwingen. Het college kiest geen duidelijke koers. De echte keuzes moeten nog worden gemaakt. Ook had de SGP meer concrete voorstellen gewild.”
Jan: ,,Ik kan met deze nota het klimrek niet op. Als raadslid wil je links of rechts in een klimrek kunnen klimmen. Maar deze nota is een zandbak, zonder klimrek. Ronkende teksten produceren is mooi, maar ik kan hier niet zoveel mee.”
Het college wil de binnenstad laten bruisen. En de SGP?
Henk: ,,Het college wil veel meer leven in de binnenstad zoals met evenementen. Wij vinden de nadruk op de binnenstad echter geforceerd overkomen. Apeldoorn is geen Amsterdam. Onze gemeente heeft z’n eigen sfeervolle karakter. De SGP wil de binnenstad daarom niet laten bruisen, maar laten ruisen. De binnenstad moet aantrekkelijk en gezellig zijn met mooie winkelstraten, terrasjes en bloembakken.”
Jan: ,,De kracht van Apeldoorn is rust, ruimte en groen. Apeldoorn moet geluidsoverlast van evenementen niet oprekken in tijd en decibellen.”
Wat doet de SGP aan de geringe aandacht voor de dorpen?
Henk: ,,De Voorjaarsnota noemt de binnenstad 77 keer, de dorpen slechts een enkele keer. De SGP ziet daar een scheefgroei, dorpen en wijken zijn óók belangrijk. Daarom hebben wij een motie ingediend om meer aandacht aan de dorpen te besteden. Helaas is deze met één stem verschil verworpen. Erg jammer.”
Apeldoorn wil verschillende wijken revitaliseren. Eens?
Henk: ,,Wij staan daar volledig achter. Sommige delen van vooral De Maten vragen om een opknapbeurt van groen, wegen en voetpaden. Het gaat om miljoenen, maar het is belangrijk om tijdig in wijken te investeren.”
Jan: ,,Het gaat om een enorme bak geld, waarbij we ook investeren in cohesie en sociale netwerken. De SGP pleit voor een voortvarende aanpak. We moeten de burger daar vooral bij betrekken.”
Duurzaamheid is belangrijk in de nota. Terecht?
Jan: ,,Ja. De SGP is vanuit goed rentmeesterschap tevreden met de aandacht voor duurzaamheid. De overheid kan de fikse opgave van energiebesparing en –opwekking echter niet alleen verwezenlijken. Ook burgers en bedrijven moeten hun steentje bijdragen. Apeldoorn moet absoluut een bijdrage leveren aan duurzame energie.”
Apeldoorn krijgt een AZC, terwijl integratie niet soepel verloopt.
Henk: ,,De SGP vraagt daarom meer aandacht voor integratie. We moeten ons hoofd niet in het zand steken voor de problemen. De landelijke aanpak functioneert volstrekt onvoldoende. Het integratievraagstuk is door de komst van asielzoekers alleen maar groter geworden. Apeldoorn moet daarom meer aandacht besteden aan integratie.”
Financieel staat Apeldoorn er beter voor.
Henk: ,,Klopt, maar de vraag is waar het college het geld nu in wil steken. Collegepartijen zullen dit najaar bij de behandeling van de laatste begroting van deze raadsperiode willen laten zien waar ze voor staan. Terwijl het in de Voorjaarsnota nog veel bij mooie woorden bleef, moeten er bij de verdeling van harde euro’s echt keuzes worden gemaakt. Dat wordt spannend.
Wij pleiten onder andere voor goede zorg. Voor bijvoorbeeld mensen die iets boven het minimum zitten, dreigen grote problemen. Ze komen niet in aanmerking voor allerlei regelingen, terwijl hun kosten stijgen. De overheid moet daar oog voor hebben. Belangrijk vindt de SGP ook dat de gemeente een sober financieel beleid heeft. Het gaat wel om belastinggeld.”
Koopzondagen zijn nog geen onverdeeld succes?
Jan: ,,Ondernemers vragen de gemeente om extra inspanningen voor de koopzondagen. Apeldoorn is daarom bezig daar allerlei evenementen aan te koppelen. Wij zijn daar absoluut niet voor. De SGP vindt dat het college zichzelf serieus moet nemen en met een eerlijke evaluatie van de koopzondagen moet komen.”
Gerard ten Voorde
Redacteur