20 december 2016
Apeldoorn moet sociale gemeente blijven
Een goed zorgbeleid is een speerpunt van de SGP. Daarom wil de fractie een flinke financiële reserve om mensen die zorg behoeven goed te kunnen helpen.
De drie decentralisaties in de zorg (maatschappelijke ondersteuning (WMO), jeugdhulp en participatie) die vorig jaar in gang zijn gezet, hebben geleid tot grote veranderingen. Een voordeel is dat de uitgaven fors zijn verlaagd en de eigen verantwoordelijkheid is vergroot. Bovendien is de aanpak op verschillende terreinen verbeterd door meer samenwerking tussen zorgverleners. Positief is verder dat er meer mogelijkheden zijn om mensen in de bijstand te stimuleren tot werk.
Nadelen
Maar er zijn ook nadelen. Zo komen er signalen dat er bijvoorbeeld onvoldoende tijd en geld is voor mensen die echt veel zorg nodig hebben. Een ander voorbeeld is de beperkte ondersteuning voor mantelzorgers, terwijl zij een belangrijke rol hebben. Ook kunnen de kosten soms van invloed zijn op de manier van behandelen. Als een goedkopere behandeling tot eenzelfde resultaat leidt is dat goed, maar anders kan achter zo’n keuze toch een vraagteken worden gezet.
Van groot belang is dat er snel meer duidelijkheid komt over de effecten van de drie decentralisaties. Dan zullen zaken die niet goed lopen, bijgesteld moeten worden. Vanwege de vele onduidelijkheden heeft de gemeenteraad vorige maand besloten tot het instellen van een reserve van ruim 14 miljoen euro voor het sociaal domein.
Dat geld is nodig om tekorten op te vangen en het beleid zo nodig bij te stellen.De SGP had vorig jaar al om de reserve gevraagd. Gelukkig is het nu zover. Het bedrag van ruim 14 miljoen euro betreft het overschot dat Apeldoorn vorig jaar had in de zorg. Ook bij veel andere gemeenten was sprake van aanzienlijke overschotten.
Dat heeft in de samenleving en ook bij de SGP tot vragen geleid.Hebben gemeentenzoals Apeldoorn te veel bezuinigd bij dedrie decentralisaties? Zijn bijvoorbeeld de criteria bij de indicatiestelling te streng geweest, zodat er minder zorg wordt verleend dan nodig is? Ook is het mogelijk dat nog niet elke zorgvrager de weg weet.
Gezien dergelijke onzekerheden is het belangrijk om de komende jaren een flinke reserve te hebben. Er is in Apeldoorn nu al sprake van een financieel risico van circa 4,5 miljoen euro. Op die manier slinkt de reserve snel.
Naastenliefde
Goede zorg en hulp voor mensen met problemen vindt de SGP essentieel. Een voorbeeld hiervan is dat de gemeente heeft besloten dat zorgbehoevende mensen met een minimuminkomen toch huishoudelijke hulp kunnen krijgen tegen een lage eigen bijdrage. Het gaat hierbij in onze gemeente om ruim 2000 mensen.
De SGP staat achter een dergelijk besluit. Voor de fractie is vanuit het oogpunt van christelijke naastenliefde het uitgangspunt dat Apeldoorn een sociale gemeente moet blijven. Daarbij is het wel belangrijk dat het geld zorgvuldig, effectief en eerlijk wordt besteed.
Henk van den Berge
fractievoorzitter