24 februari 2017

Apeldoorn wil meer mensen aan werk helpen

De gemeente wil met een nieuwe organisatie meer mensen sneller aan een baan helpen. Het hebben van werk is erg belangrijk om mee te kunnen doen in de maatschappij.

Tot begin dit jaar was de gemeente via het Werkplein Activerium en de sociale werkvoorziening Felua actief bij het helpen van mensen aan werk. Maar er zat mede door verandering van de wetgeving voor een deel overlap in de activiteiten van deze organisaties en daarom zijn de taken herverdeeld.
Het Werkplein Activerium richt zich primair op inkomen en uitkeringen. Het gaat daarbij onder meer om het ontwikkelen van beleid om mensen te laten participeren en mee te laten doen in de samenleving. Een belangrijk onderdeel zijn uitkeringen als de bijstand. Tot het Werkplein behoort ook de Stadsbank die actief is op het gebied van schulden zoals budgetbeheer en schuldhulpverlening.
Bij Felua werken nu circa 1300 mensen die om een fysieke, psychische of sociale reden een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. De organisatie zoekt werk voor deze mensen en zorgt voor begeleiding. Een deel is actief in de productiehallen bij Felua, maar een steeds groter deel is gedetacheerd bij gewone bedrijven of bij verschillende gemeenten.

Participatie
Het Activerium hield zich eveneens bezig met reïntegratie van mensen op de arbeidsmarkt. Maar aangezien dat de primaire taak is van Felua gaan deze taken over naar deze organisatie.
Belangrijk is wel dat er een goede afstemming is. Daarom gaan Felua en een deel van het werkplein Activerium samen in een nieuw werkbedrijf onder de naam Werkbedrijf Lucrato.
Het Werkbedrijf Lucrato zoekt werk voor inwoners die direct of binnen een jaar toe zijn aan die stap. Het Werkplein Activerium focust ook op werk, maar zet zich in voor inwoners die (nog) niet in staat zijn om de stap naar werk te maken. De organisatie richt zich op bijvoorbeeld het vergroten van de participatie van bijstandsgerechtigden. Soms kampen deze mensen met grote problemen, zoals enorme schulden die eerst moeten worden aangepakt, voordat de stap naar werk kan worden gemaakt.
Het hebben van werk is belangrijk. Terecht vindt de gemeente dat iemand via werk zijn maatschappelijke positie kan verstevigen en dat het bovendien de meest duurzame wijze van armoedebestrijding is.