12 december 2015
AZC komt op locatie van GGNet
Apeldoorn krijgt net als veel andere gemeenten een asielzoekerscentrum. Ook de SGP steunt het besluit, al is het wel belangrijk om goed te letten op de gevolgen voor de omgeving.
Eind vorig jaar had het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) een verzoek bij de gemeente neergelegd voor de vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) van circa 800 personen. Daarbij geldt dat het COA het gebouw moet kopen of huren, maar dat de gemeente de locatie bepaalt.
Nadat het college van burgemeester en wethouders een behoorlijk aantal locaties had onderzocht, bleven er drie over: GGNet aan de Deventerstraat (door het vertrek van psychiatrische cliënten komt dit leeg te staan), het Immendaal in Beekbergen (leegstaand verpleeghuis van Atlant Zorggroep) en de Kleiberg in Orden (de voormalige politieacademie).
Herbergzaamheid
Hoewel het college bevoegd was om zelf een keuze te maken, vroeg het de raad om een advies. Een goede zaak, want bij een gevoelige kwestie als een AZC is het belangrijk dat er een breed draagvlak is.
Ter voorbereiding op de discussie in de gemeenteraad brachten de fracties een bezoek aan de drie locaties en is er met veel betrokkenen gesproken. Op 24 september spraken de fracties hun voorkeur uit. Raadsbreed werd aangegeven dat het gezien de enorme vluchtelingenproblematiek belangrijk is dat Apeldoorn als grote gemeente haar verantwoordelijkheid neemt en meewerkt aan de vestiging van een AZC.
De SGP was het hiermee eens. Wij hebben benadrukt dat het vanuit christelijke motieven belangrijk is om hulp te bieden aan de naaste in nood. Kernbegrippen hierbij zijn herbergzaamheid en barmhartigheid. Maar ook het begrip rechtvaardigheid is van belang. Als tijdens de procedure blijkt dat asielzoekers geen goede reden hebben om hier te mogen blijven, moeten zij terug. De fractie heeft ook aangegeven dat het belangrijk is om de overlast en veiligheid in de omgeving goed in de gaten te houden.
Bezwaren
Tijdens de behandeling in de raad bleek dat alle partijen voor een hoofdvestiging op GGNet zijn. Een grote meerderheid van de fracties, waaronder de SGP, wil hier beginnen met een AZC van circa 400 plaatsen. Als dit goed gaat en er in de omgeving voldoende draagvlak is, kan het aantal doorgroeien tot 600 plaatsen.
Bij een stijging richting de 800 asielzoekers wil de raad opnieuw worden geraadpleegd. Opties zijn dan een verdere uitbreiding op GGNet of een nevenlocatie bij het Immendaal of de Kleiberg. Vooralsnog kiest een kleine raadsmeerderheid voor de laatste optie. Ook de SGP steunt dat. Als bij GGNet nog meer asielzoekers komen dan is dat een zware belasting voor de omgeving. Voor het Immendaal in Beekbergen geldt dat het dorp al vele zorginstellingen telt. Ook aan de Kleiberg kleven bezwaren, maar toch minder dan bij de andere locaties. Of de Kleiberg in de toekomst nog een optie is, is overigens de vraag. Inmiddels blijkt dat een particulier instituut op deze locatie een internationale sportacademie wil vestigen.
Het college nam in oktober het voorstel van de raad over. Het COA is nu in onderhandeling met GGNet over de koop of huur van (een deel van) de locatie. Begin volgend jaar zal hierover duidelijkheid komen.
Gebouwen Belastingdienst
Inmiddels heeft Apeldoorn net als alle andere gemeenten het verzoek van het Rijk gekregen om te zorgen voor woningen voor asielzoekers. Daarbij gaat het bij ons om circa twintig huizen voor honderd alleenstaande minderjarige asielzoekers, terwijl er ook huisvesting moet komen voor 260 toegelaten asielzoekers.
De druk van het Rijk op de gemeenten om snel voor woningen te zorgen is groot, omdat de doorstroming van toegelaten asielzoekers uit de AZC’s naar gewone huizen te langzaam verloopt. Hierdoor is er in de AZC’s te weinig ruimte voor vluchtelingen en moeten deze veel langer in de noodopvang blijven.
Om snel voor huisvesting te kunnen zorgen, is het ombouwen van leegstaande kantoren een mogelijkheid. Daarbij kijkt de regering ook naar rijksgebouwen. Volgens minister Blok van Wonen zijn twee kantoren van de Belastingdienst in Apeldoorn geschikt om verbouwd te worden tot woningen voor asielzoekers. De ene staat aan het Stationsplein (komt leeg) en de andere aan de Kennedylaan (staat leeg). Medio volgend jaar komt hierover meer duidelijkheid. In ieder geval zal onze gemeente ook op dit vlak een bijdrage moeten leveren.
Integratie
Een ander belangrijk punt is de integratie van de asielzoekers. Daar moet veel aandacht voor zijn. Een belangrijk voorbeeld is onderwijs in de Nederlandse taal. Het college heeft voor de asielproblematiek 150.000 euro uitgetrokken. Dat zal zeker nodig zijn, want er moet nog veel gebeuren.
Henk van den Berge
fractievoorzitter