25 februari 2017

Bevaarbaar Apeldoorns Kanaal te duur

De gemeente heeft al langere tijd de ambitie om het Apeldoorns Kanaal bevaarbaar te maken. Een onderzoek van de stuurgroep Veluwekroon heeft duidelijk gemaakt dat dit onbetaalbaar is. De SGP onderschrijft deze conclusie en is altijd al kritisch geweest, gezien de enorme kosten voor dit niet noodzakelijke ‘plezier-project’.

Een precieze berekening van de kosten om het Apeldoorns Kanaal helemaal bevaarbaar te maken, is er niet. Een van de grove ramingen laat zien dat het bevaarbaar maken van het Apeldoorns Kanaal van Hattem tot Dieren wel 175 miljoen euro kan gaan kosten.

Onderdeel van de plannen is een zogenaamde ‘boat conveyor’. Dit is een soort
lopende bandconstructie waarop boten met een lengte van maximaal 20 meter via een brug over de A50 kunnen worden getransporteerd. De kosten hiervan
worden op 14 tot 17 miljoen euro geschat.

Het college van B&W heeft in 2015 overleg gevoerd met de zes gemeenten en andere betrokken partijen. De hoop was dat met een goede samenwerking het op termijn mogelijk zou zijn het Apeldoorns Kanaal helemaal bevaarbaar te maken.
Onze gemeente wil meer activiteiten in en om het Kanaal. Dat moet recreatie en toerisme opleveren.

Naast varen moet er ook op de oevers en omgeving van het Apeldoorns Kanaal genoeg te beleven zijn. Het doel van dit alles is de toeristische recreatieve kracht van Apeldoorn te versterken. In de gemeenteraad is een meerderheid voor het bevaarbaar maken van het Kanaal. Vorige maand gaven met name het CDA en Lokaal Apeldoorn aan dat het college daar meer werk van moet maken.

Zondagsrust
De SGP vindt het goed dat het Kanaal op verschillende punten wordt verfraaid en ook dat er kleinschalige recreatiemogelijkheden zijn. Maar de kosten om het Kanaal helemaal bevaarbaar te maken zijn enorm hoog. Voor dat doel heeft de SGP niet zoveel miljoenen over. Wij hebben liever meer geld voor bijvoorbeeld sociale minima, mantelzorg, wegenonderhoud of een tunnel onder de Laan van Osseveld.
Daarnaast verwachten we dat de toename van pleziervaart de zondagsrust verder onder druk zal zetten. Die totaalprijs is voor de SGP te hoog.