30 juni 2016

Big data helpen tegen jeugdoverlast

De jeugdoverlast is in onze gemeente flink gestegen. Voor de politie is dat een duidelijk aandachtspunt. Er komt onderzoek naar de oorzaken hiervan. Big data moeten daarbij helpen.

De gemeenteraad heeft het thema jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit een hoge prioriteit gegeven. Vooral preventie is daarbij van belang, dus het nemen van maatregelen om overlast te voorkomen. Dit is niet alleen een zaak voor de politie, maar ook voor bijvoorbeeld jongerenwerkers in de wijken.

Om te bezien hoe de jongerenproblematiek het beste kan worden aangepakt, is ook de pilot Big Data gestart. Hierbij worden allerlei gegevens van de gemeente, de politie, het onderwijs en jeugdzorg over jongeren die overlast geven, gekoppeld en geanalyseerd. Op die manier wordt onderzocht of er verbanden zijn tussen bijvoorbeeld woonplekken, scholen, hangplekken en incidenten. Met de uitkomsten van de analyses kan een veel gerichtere aanpak worden opgesteld om ongewenst gedrag te voorkomen.

Baldadigheid/vernielingen/overlast jeugd per 100.000 inwoners

Het onderzoek zoekt vooral naar mogelijkheden voor een preventieve aanpak op wijk- en buurtniveau. Het gaat dan bijvoorbeeld om het ontwikkelen van een trapveldje om verveling en overlast terug te dringen. 
Andere mogelijkheden zijn onder meer het onderzoeken of er een grotere inzet van jongerenwerkers is gewenst en het kijken of bepaalde jongeren vroegtijdig meer ondersteuning nodig hebben. De gegevens zijn anoniem, zodat de privacy is gewaarborgd. 

De SGP vindt de pilot Big Data een goede en waardevolle aanpak. Het is niet alleen in het belang van de inwoners om de overlast te verminderen, maar ook in die van de jongeren zelf. Voor hun ontwikkeling is het belangrijk om ze op het rechte pad te krijgen.