10 december 2011

Caterplein en cultuurkwartier op de schop

Het uitgaans- en cultuurkwartier bij het Caterplein en de omgeving van CODA, Markant en Gigant moet flink op de schop. Volgens de betrokken ondernemers is het nu een ‘allegaartje’. Het moet meer op elkaar afgestemd worden en straks als het ware één plein vormen. De SGP heeft haar bedenkingen. 

 

Twintig horecaondernemers rond het Caterplein hebben een gezamenlijk plan gemaakt hoe deze omgeving kan worden ontwikkeld. Er is ook een voorstel namens het Cultuurkwartier. Deze werden 1 december aan de raad gepresenteerd. Daarnaast hebben ook de bierbrouwers Grolsch en Heineken elk een niet-openbare bieding gedaan.
De gemeente wil dat er een breder aanbod komt van uitgaansgelegenheden en dat de ondernemers meer gaan samenwerken. Ook moet Apeldoorn zich met dit uitgaans- en cultuurkwartier gaan profileren. Overigens moeten evenementen en livemuziek wat de gemeente betreft voor meer dynamiek gaan zorgen in dit gebied.
De SGP kijkt met argusogen naar de profileringsdrang. De fractie heeft allereerst principiële bezwaren tegen het uitgaansleven op het Caterplein. Dat betreft vooral het barbezoek, het vaak overmatig drankgebruik, de verstoring van de zondagsrust en de overlast voor de omgeving. Bovendien heeft de gemeente financieel gezien weinig mogelijkheden. De SGP heeft ook vanuit die optiek geen behoefte aan meer projecten om Apeldoorn op de kaart te zetten.
Wel heeft de gemeente verantwoordelijkheid voor de openbare ruimte. Het is de bedoeling dat er vanaf het eind van de Hoofdstraat (Kijkshop en verder) naar het Caterplein een mooie overgang komt van horecaondernemers en kleinere winkels. Dat mondt vervolgens uit in het vernieuwde Caterplein.
De Nieuwstraat moet autovrij worden waardoor er meer rust en eenheid ontstaat.
De ondernemers en cultuurinstellingen moeten een flink deel bijdragen. Van de kant van de gemeente zijn daarnaast enkele mogelijke geldbronnen gevonden.
,,Het plan straalt veel ambitie uit en dat in deze economische zeer onzekere tijden”, aldus SGP-woordvoerder David van As. Hij vroeg of de ondernemers en instellingen genoeg rekening hebben gehouden met de financiële malaise die ook op hen z’n weerslag zal hebben.  Het antwoord was niet helder en overtuigend. De SGP staat mede door de zwakke financiële onderbouwing kritisch tegenover dit plan.