7 maart 2014
Chocomelk komt niet van bruine koeien
Samen staan ze in de startblokken voor de gemeenteraad. Een kennismaking met nummer twee en drie op de SGP-lijst. ,,De aandacht voor de dorpen kan beter.”
Jan Kloosterman (36) uit Apeldoorn en Sander Kok (30) uit Uddel draaien al een poosje mee in de SGP. Kloosterman –directeur Zorg op de Fruytierscholengemeenschap– is actief sinds z’n 18e. Kok –MKB-adviseur bij Van Lienden en Kooistra– zet zich in vanaf z’n 15e.
Wat heb je met politiek?
Jan: ,,Politiek boeit me: Het helder formuleren van je boodschap, het zorgvuldig luisteren naar anderen. Met het doel iets te bereiken voor de burger.”
Sander: ,, Je kunt aan de zijlijn roepen dat het niet goed gaat, of dat er zaken anders moeten. Door zelf mee te doen probeer je echt iets te bereiken.”
Wat ergert je in Apeldoorn?
Sander: ,,Apeldoorn investeert in megaprojecten als Orpheus en Omnisport, terwijl er minder geld is voor de zorg. Dat gaat me aan het hart.”
Jan: ,,Sommige schoolgebouwen zijn hard aan een opknapbeurt toe, maar het college steekt tonnen in topevenementen. Zó onevenwichtig. Ergerlijk.”
Stel, je wordt burgemeester. Wat doe je als eerste?
Jan: ,,Geld vrijmaken voor de Stadsbank. Om burgers die financieel in de knel komen beter te helpen. Een sterk, sociaal vangnet is dan nodig. Als opdracht, uit naastenliefde.”
Sander: ,,Geen evenementen meer op zondagen organiseren. Ook geen koopzondagen. De consument gaat echt niet meer geld uitgeven. De zondag is een prachtige rustdag om, als het goed is, de Heere God nog meer te dienen dan doordeweeks.”
Heeft Apeldoorn voldoende aandacht voor de dorpen?
Sander: ,,Geen enkele partij heeft iemand uit het dorp Uddel op de lijst staan. Opvallend. Alleen de SGP. De aandacht voor de dorpen kan beter. Ik ben bij de Dorpsvisie voor Uddel betrokken geweest. De uitvoering daarvan duurt te lang.”
Waarom SGP?
Jan: ,,De SGP wil van Apeldoorn een echte gezinsstad maken, met passend onderwijs, goede voorzieningen, veiligheid op straat.”
Sander: ,,De SGP is een partij die radicale keuzes durft te maken. Met extra aandacht voor de minima en de leefbaarheid in dorpen bijvoorbeeld. Bovendien moeten mensen met een kleinere beurs meer mogelijkheden krijgen voor het kopen of huren van een woning.”
Je mag een ton uitgeven in Apeldoorn. Wat krijgt hoeveel?
Jan: ,,Voor onderhoud van kinderspeelplaatsen in parken trek ik 25.000 euro uit, de Stadsbank krijgt 50.000 euro voor het helpen van burgers met schulden. En 25.000 euro voor de inzet van meer schoolmaatschappelijk werk. Met de komst van passend onderwijs kan preventief veel goeds gedaan worden. Eh… dat is wel weinig, hè? Als eerste en symbolische aanzet dan maar…”
Sander: ,,Ik steek 50.000 euro in kinderboerderijen. Erg belangrijk. Kinderen die zelden in de natuur komen, leren daar dat chocolademelk niet van bruine koeien komt. Verder krijgt stichting Voorkom 25.000 euro voor voorlichting over alcohol en drugs. En 25.000 euro voor meer aanwezigheid van de politie in de dorpen.”
Gerard ten Voorde