19 juni 2010
De melkkoe staat droog
Het grondbedrijf was tot nog toe een belangrijke melkkoe van de gemeente. Goedkope landbouwgrond werd ingekocht, en in de vorm van dure bouwpercelen weer verkocht. Nu er vanwege de economische recessie bijna niet meer gebouwd wordt, blijft de gemeente met de grond zitten. Dat levert een minder rooskleurig Meerjarenperspectief met grote financiële risico’s. Vanwege deze risico’s stemde de SGP als enige fractie tegen.
De afgelopen 10 jaar kon er ieder jaar weer een aantal miljoenen worden overgeheveld van het grondbedrijf naar de algemene reserve van de gemeente. En daar konden weer grote projecten van betaald worden. Dat is nu dus over. In Zuidbroek bijvoorbeeld is veel grond aangekocht en bouwrijp gemaakt. Nu ontbreken de kopers. Maar er moet wel rente worden betaald over het geïnvesteerde vermogen. Terwijl we er van uitgingen dat Zuidbroek de gemeente 10 miljoen zou opleveren, lijken we nu af te stevenen op een verlies van 10 miljoen. Dat leidde tot concrete voorstellen om te bezuinigen op de “aankleding” van de wijk Zuidbroek: betonstenen in plaats van gebakken stenen, geen bruggen, maar duikers, enz. Alle luxe is er afgesneden. De SGP heeft hier met pijn in het hart mee ingestemd. Hopelijk leiden deze maatregelen tot een kostenneutrale oplevering van de wijk.
Toch heeft de SGP niet ingestemd met het MeerjarenPerspectief van het Grondbedrijf, en wel vanwege de grote risico’s, het gebrek aan inzicht daarin, en de afwezigheid van voorstellen om deze risico’s te verkleinen.
Van de in exploitatie genomen gronden (waar al ontwikkeld en gebouwd wordt) worden de risico’s wel concreet beschreven in het Meerjarenperspectief, en worden concrete maatregelen voorgesteld als de projecten in het rood dreigen te eindigen (zoals voor Zuidbroek). Echter, de gemeente heeft ook nog veel gronden in eigendom, die (nog) niet in exploitatie zijn genomen. En daarvan wordt niet inzichtelijk gemaakt over welke gronden het gaat, wat de waarde ervan is, hoeveel rente daarvoor jaarlijks moet worden betaald, enzovoort. Wel wordt aangegeven dat er een risico aan kleeft van 26 miljoen euro. Dat geeft de SGP geen goed gevoel.
Daarnaast blijkt uit het Meerjarenperspectief dat de financiële reserve van het grondbedrijf min of meer is uitgeput. En het college komt niet met voorstellen om deze reserve weer aan te vullen. De SGP zou de reserve juist willen vergroten ten opzichte van het verleden, omdat ook de risico’s fors zijn toegenomen.
De wethouders zegden weliswaar toe om volgend jaar meer informatie te verstrekken, en te zullen nadenken over maatregelen om de risico’s te verkleinen, maar dat neemt de onduidelijkheid en de risico’s op dit moment niet weg. Daarom heeft de SGP een signaal willen afgeven, en heeft tegengestemd.
Evert Mulder