12 mei 2024

Duurzaam met pijn en moeite

Apeldoorn is op weg om energieneutraal te worden. Dat gaat niet vanzelf. Het uiteindelijke doel is: in 2050 is Apeldoorn energieneutraal en aardgasvrij. De SGP houdt vast aan een haalbare en betaalbare transitie naar duurzame energie.

“We staan voor een enorme en urgente opgave”,’ geeft het Programma Energietransitie 2023–2030 aan. Dat is helemaal waar. Het Actieplan 2024 geeft aan wat er dit jaar gaat gebeuren en welke resultaten we als gemeente willen halen.

Besparen

In 2024 richten we ons in Apeldoorn nog steeds op: besparen, besparen en nog eens besparen. De energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet te besparen. Het is belangrijk dat inwoners en ondernemers dit weten en de mogelijkheden en hulp kennen om dit te bereiken. De energie die nodig is, willen we zoveel mogelijk duurzaam opwekken. Dat is de kern van de plannen.

Concreet wordt informatie gegeven in het Energiepunt. Een paar cijfers van 2023:

- 900 bezoekers Energiepunt

- 80 gesprekken met energiecoach over isolatiemogelijkheden, zonnepanelen en warmtepompen en subsidies.

- 200 huishoudens leenapparatuur om energiemetingen te doen

- 300 energieconciërgegesprekken en bijna 50 energievriendtrajecten (deA)

Een mooi resultaat, dat tegelijk laat zien dat er nog veel meer inwoners en bedrijven te bereiken zijn. Een verdubbeling zou mooi zijn. Daar wordt in 2024 volop op ingezet.

Ook de campagnes in de Wijken van de Toekomst en acties van het Energiepunt helpen inwoners om de eerste stappen te zetten naar aardgasvrij. Per wijk wordt er ook gekeken wat er gezamenlijk met inwoners gedaan kan worden. Op dit moment gebeurt dat in Kerschoten, De Maten, De Parken en Loenen. Vanaf 2025 zal dit ook het geval zijn in Orden, Vogelkwartier, Staatsledenkwartier, Anklaar en het Rivierenkwartier en de Sprenkelaar.

Het pad naar een energieneutraal en aardgasvrij Apeldoorn in 2025 is grillig en onbekend. Tegenslagen zoals een te beperkte capaciteit op het elektriciteitsnetwerk zorgen voor vertraging. De kosten en moeiten die nodig zijn, zijn enorm.

Realistisch

De SGP staat achter het gebruik van duurzame energie(bronnen). De vraag is hoeveel het mag kosten en hoe snel de gemeente wil gaan. Daarin zijn we realistisch en willen minder ver gaan dan een aantal groene of linkse partijen. We zien namelijk nog een paar problemen die ook om veel tijd en inzet vragen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het tekort aan woningen of aan het bestrijden van armoede in onze gemeente. Geld kun je maar een keer uitgeven en daarom vraagt een politieke stellingname steeds weer om te kiezen.

Jan Kloosterman