14 september 2011

Duurzaamheid gemeentelijk vastgoed verbeterd?

Een van de onderwerpen van de PMA van 8 september was de duurzaamheid van het  gemeentelijk vastgoed. Inmiddels zeven maanden geleden is er een voorstel aangenomen dat de gemeente Apeldoorn haar gebouwen duurzamer moet maken. De Raad heeft onlangs een brief gekregen van het College waarin zij rapporteert over de vorderingen omtrent dat voorstel. GroenLinks en de Partij voor de Dieren hadden zo hun kanttekeningen bij de inhoud van deze brief, en wilden dit tijdens de PMA bespreken. En dus werd deze brief geagendeerd.

 In de brief geeft het College aan dat er een projectgroep is samengesteld en dat er gekeken is naar de aanpak bij andere gemeenten. Het college stelt voor om een plan van aanpak te maken hoe de eerste tien gebouwen (van honderd) te verduurzamen. Over dit plan van aanpak hoopt het College de Raad in april 2012 te informeren. Uiteraard moet er wel eerst geïnvesteerd worden om te kunnen verduurzamen, maar die investering kan binnen tien jaar worden terugverdiend. 
Het gaat GroenLinks en de Partij voor de Dieren echter ‘twee slagen’ te langzaam. Ze vinden dat er in de verstreken zeven maanden allang het een en ander had moeten gebeuren. In hun optiek is het niet nodig om alles tot in detail in een plan uit te werken, maar kan er nu al begonnen worden met kleine dingen zoals het aanbrengen van extra isolatie en het lager zetten van de verwarming. Deze frustratie wordt niet breed gedragen. Vrijwel alle andere partijen stellen de aanpak van het College op prijs. Ze vinden het verstandig dat het College eerst wil onderzoeken wat er precies waar ‘te halen’ valt, alles goed in kaart te brengen en dan met een plan van aanpak te komen. Fouten maken kunnen we ons niet veroorloven, want dat kost altijd geld; en dat hebben we in deze tijd juist heel hard nodig…
Dit is ook de lijn van de SGP. Duurzaamheid is een belangrijk thema voor ons. “Ons oranje hart gaat  sneller kloppen bij groene voorstellen”, aldus onze fractievertegenwoordiger Jan Kloosterman. “Daarom moet er goed afgewogen worden welke plannen haalbaar zijn, tegen welke kosten. “In tijden van bezuinigingen getuigt de huidige aanpak van moed, realisme en nuchterheid en dat waarderen we.” Op zijn vraag of de tien eerste gebouwen een goede extrapolatie zijn van het totaal, antwoordde wethouder Metz bevestigend. Uiteraard is dit van belang met het oog op de inschatting van de totale kosten, en op de haalbaarheid van de termijn van tien jaar waarin de investeringen terugverdiend moeten gaan worden.
In reactie op de inbreng van Groen Links en de Partij voor de Dieren tekende Jan aan dat het in het voorstel niet om woningen gaat maar om (complexe) gebouwen zoals bijvoorbeeld zwembaden. “En het eerder dichtrekken van overgordijnen, zoals door Groen Links voorgesteld wordt, is in een zwembad toch verdraaid lastig.”
De wethouder gaf aan dat in de brief niet over het ‘laaghangende fruit’ wordt gesproken. Waar tijdens onderhoud aan de gebouwen iets op het gebied van duurzaamheid kan worden gedaan, wordt dat ook direct aangepakt. Bijvoorbeeld dingen op het gebied van isolatie. De brief van het College gaat alleen over de grotere projecten. Dit nam de grote zorg van GroenLinks weg, die min of meer in de veronderstelling was dat er totaal niets op het gebied van duurzaamheid gebeurde. Volgens de wethouder heeft Apeldoorn het thema duurzaamheid hoog in het vaandel; met een grote ‘D’ nog wel.
Even werd door LeefbaarApeldoorn gesuggereerd dat GroenLinks en de Partij voor de Dieren dit thema geagendeerd hadden ‘voor de buhne’. Harry Vos van de Partij voor de Dieren wees dit echter snel van de hand. “Ik grijp elke gelegenheid aan om over duurzaamheid te praten, u bent gewaarschuwd.”
De wethouder gaf aan de Raad de komende jaren op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.
Wat ons betreft een goed plan! Wordt vervolgd.

Frank van Putten