11 december 2015

Eben-Haëzer blij met nieuwbouw

De gemeente kiest voor nieuwbouw van de Eben-Haëzerschool. Directeur A. W. Knapen reageert verheugd. ,,Het is hard nodig.”

De reformatorisch basisschool in Apel-doorn maakt, sinds de splitsing van de school in Teuge  (2007), gebruik van een semi-permanent gebouw aan de Gijs-brechtgaarde, het vroegere CBR-pand. ,,Het zijn eigenlijk noodlokalen met houten wandjes”, zegt Knapen (51), sinds augustus directeur op de Eben-Haëzerschool. ,,Het is daardoor nogal gehorig.”

Het gebouw mist basisvoorzieningen die bij een moderne basisschool horen, stelt Knapen. ,,De school beschikt niet over een centrale ruimte, verwerkingslokalen, bergruimten en faciliteiten voor computers.” Bovendien zijn de geluidsisolatie, het energieverbruik en de indeling verre van optimaal. ,,’s Winters is het moeilijk warm te krijgen, ’s zomers is het vaak heet.” Het buitenonderhoud kost de gemeente veel geld, terwijl het dak aan vervanging toe is. 

Beloften
De nieuwbouw past, samen met renovatie van de basisscholen ’t Schrijvertje, De Vijfster en gymzalen, in de gemeentelijke plannen voor onderwijshuisvesting. De SGP is ,,dankbaar” over deze keuzes voor 2016, aldus raadslid Jan Kloosterman. ,,Beloften worden ingelost. Het is hard nodig dat deze nieuwbouw en renovatie plaatsvinden.” De raad heeft in november het beleid voor 2016-2019 vastgesteld. ,,We zijn tevreden.” 

De gemeente heeft de wettelijke plicht om voor onderwijshuisvesting te zorgen. Apeldoorn krijgt daarbij niet meer schoolgebouwen, maar richt zich –met krimpende aantallen leerlingen– vooral op verbetering van bestaande gebouwen. Omdat schoolbesturen mede-verantwoordelijk zijn voor het onderhoud is samenwerking met de gemeente noodzakelijk. De SGP vindt goede afstemming daarbij belangrijk. ,,De huidige samenwerking kan nog wel wat verbetering gebruiken”, zegt Kloosterman. ,,Het omgaan met een krimpend aantal leerlingen en leegstand van schoolgebouwen betekent een forse uitdaging.” 

De nieuwbouw van de Eben-Haëzer –op dezelfde locatie– komt volledig voor rekening van de gemeente. Apeldoorn steekt bijna 2,5 miljoen euro in het nieuwe schoolgebouw. De school krijgt ongeveer 1500 vierkante meter oppervlakte, goed voor zo’n twaalf lokalen. Het leerlingaantal blijft naar verwachting stabiel –of met een lichte krimp– op pakweg 275 leerlingen.
Het ontwerp moet aansluiten  op het onderwijsconcept. Het onderwijsteam bruist daarbij al van de ,,leuke, visionaire” ideeën. Directeur Knapen kan nog geen tipje van de sluier oplichten. ,,We hebben waarschijnlijk meer plannen dan geld.”

De eerste schop kan –als alles meezit– eind 2016 de grond in. Leerlingen en leerkrachten zouden dan begin 2018 de nieuwbouw kunnen betrekken. Tijdelijke huisvesting is voorzien in voormalige basisscholen aan de Matengaarde en de Valkeniersdonk.  Knapen en zijn team zien het op zich wel zitten. ,,We gaan gewoon een poosje met de hele school kamperen", aldus de directeur. ,,Een uitdaging."

Gerard ten Voorde
redacteur