5 februari 2015

Energieke en groene ideeën voor Beekbergsebroek

De gemeente zoekt voor het gebied Beekbergsebroek een andere bestemming dan bedrijventerrein. De bedoeling is dat er mogelijkheden komen voor duurzame energieopwekking, natuur en recreatie. De SGP heeft hiermee ingestemd, maar windmolens horen daar volgens ons niet bij.

In 2013 besloot de gemeenteraad een andere bestemming te gaan zoeken voor Beekbergsebroek, het gebied ten zuiden van de A1 en tussen het Kanaal en de A50. Door de economische crisis bleek een bedrijventerrein niet meer haalbaar te zijn. Burgers en bedrijven zijn uitgenodigd om mee te denken over andere mogelijkheden.

Bij de ingediende plannen gaat het om een recreatiecentrum met in- en outdoor activiteiten en het opwekken van stroom met een speciaal ontworpen vlieger. Ook leeft de wens voor een veilig en goed wandelpad van woonwijk De Maten naar het Beekbergerwoud.

De ontwikkelrichting die voorgesteld is, is ontstaan uit allerlei ideeën van burgers en bedrijven. Het college van burgermeester en wethouders heeft de ontwikkelrichting voorgelegd aan de dorp- en wijkraden en degenen die ideeën ingediend hadden. Vijf partijen hebben hun reactie daarop gegeven:

 

1. 2Open; de initiatiefnemers willen een dorpslandgoed realiseren;

2. Dorpsraad Oosterhuizen;

3. Vereniging Klarenbeeks Belang;

4. Wijkraad Zuidoost;

5. Vereniging Dorpsraad Beekbergen-Lieren.

Het initiatief van 2Open bleek niet haalbaar te zijn omdat er dan meer dan 200 woningen gebouwd zouden moeten worden. Een dergelijke grootschalige woningbouw past niet in dit gebied. De andere vier reacties boden wel mogelijkheden. Ze richten zich op recreatie en duurzame energieopwekking. De dorps- en wijkraden geven daarbij aan dat de plaatsing van windmolens erg omstreden is. Veel mensen vinden windmolens niet passen op de locatie Beekbergsebroek. De SGP-fractie deelt die mening.

Nu de ontwikkelrichting vastgesteld is, worden er concrete plannen gemaakt. Het college van burgemeester en wethouders gaat samen met betrokken burgers en bedrijven een nieuw kader maken voor de ruimtelijke inrichting van de Beekbergsebroek. Binnen dit kader kunnen dan bestemmingsplannen gemaakt worden en zal de financiële haalbaarheid van de plannen getoetst worden.

De SGP stelde in het debat dat de steun van bewoners voor de plannen erg belangrijk is. Verder vindt de fractie dat agrarische en bedrijfsmatige activiteiten mogelijk moeten zijn. Ook vindt de SGP dat de jaarlijkse rente van 300.000 euro die nu voor Beekbergsebroek betaald wordt, terugverdiend moet worden.

De nieuwe plannen zijn milieuvriendelijk. Dat is een goede zaak. Het opwekken van duurzame energie helpt daarbij. Wat de SGP betreft doen we dat vooral met zonnepanelen. Ook zou onze fractie verder willen gaan met plannen die geen onomkeerbaar karakter hebben. Mocht ooit blijken dat we Beekbergsebroek nodig hebben voor andere ontwikkelingen dan moet dat mogelijk blijven.