3 april 2015

Evert Mulder zit in Provinciale Staten

Dat was een mooie uitslag voor de SGP bij de statenverkiezingen. In het hele land en ook in onze provincie. Een derde Gelderse statenzetel werd royaal behaald. Daardoor is ook Evert Mulder uit Apeldoorn gekozen.

Er zijn op 18 maart in Gelderland om precies te zijn 46.395 stemmen op de SGP uitgebracht. Dat zijn bijna 6000 stemmen meer dan vier jaar geleden, terwijl de opkomst van de kiezers duidelijk lager was. Vandaar dat ons stemmenpercentage aanzienlijk steeg. In 2011 kregen we 4,5 procent van de stemmen, nu 6,0 procent. Zo’n hoog stemmenpercentage hebben we nooit eerder behaald!

Evert Mulder wordt beëdigd tot statenlid van Gelderland. Rechts van hem Breunis van de Weerd (SGP) uit Ede en links Maaike Moulijn (Partij voor de Dieren) uit Apeldoorn.

 

Evert Mulder werd dan ook royaal gekozen. De omvangrijke politieke ervaring die hij twaalf jaar lang in het Apeldoornse heeft opgedaan, kan hij nu op provinciaal niveau inzetten. We wensen hem daarbij wijsheid en kracht van Boven toe.

De constructieve opstelling van de SGP in Den Haag, waar de fracties in de Eerste en de Tweede Kamer het kabinet waar mogelijk steunen (en daar dan ook wat voor terug krijgen) maar voor het overige hun handen vrijhouden, wordt door de kiezers gewaardeerd. Dat werkt ook door bij de statenverkiezingen.

We zaten zelfs niet eens zo heel ver van een vierde statenzetel af. De lijstcombinatie van ChristenUnie en SGP, met in totaal 93.839 stemmen, verwierf zeven zetels, waarvan de laatste een restzetel was. Met 1050 stemmen meer voor de SGP was die restzetel bij ons terecht gekomen. Als de ChristenUnie 1050 stemmen minder had gekregen, was overigens hetzelfde gebeurd. Ook in dat geval had de combinatie zeven statenzetels verworven, waarvan er dan vier naar de SGP zouden zijn gegaan en drie naar de ChristenUnie.

Kijken we naar de stemmen die in de gemeente Apeldoorn op de SGP zijn uitgebracht, dan waren dat er ruim 400 meer dan bij de vorige statenverkiezingen. We stegen van 2588 naar precies 3000. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar kwamen we echter een stuk hoger uit. Toen behaalden we niet minder dan 3458 stemmen. Ons stemmenpercentage was toen 5,2 procent. Nu 5,0 procent. Iets minder dus.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen gingen meer mensen stemmen. Dat is één verklaring voor het verschil. Verder geldt dat de SGP bij de gemeenteraadsverkiezingen veelal goed uit de bus komt. SGP-raadsleden hebben meestal ook buiten de eigen kring een goede naam.

Voor de ChristenUnie was het gat tussen de stemmen voor de gemeenteraad en de staten nog aanzienlijk groter. Van de 8000 stemmen van vorig jaar, verloren ze bijna de helft (van 8069 naar 4212. Maar de verkiezingsuitslag voor de Apeldoornse raad was voor de ChristenUnie toen ook wel heel gunstig.

De provincie Gelderland is verdeeld in twee kieskringen: de kieskring Arnhem (Veluwe en Achterhoek) en de kieskring Nijmegen (Betuwe en het Rijk van Nijmegen). Bijna driekwart van de Gelderse stemmen wordt in de kieskring Arnhem uitgebracht.

Bij de SGP komt de verdeling van de stemmen daar bijna mee overeen. De ChristenUnie is in de kieskring Nijmegen duidelijk ondervertegenwoordigd. Zij is in hoge mate een Veluwse partij. Daarentegen is een partij als GroenLinks juist beter vertegenwoordigd in de kieskring Nijmegen. De studentenstad Nijmegen vormt een bolwerk van deze partij.

C.S.L. Janse