8 maart 2014

,,Extra aandacht nodig voor minima, zorg en veiligheid”

,,In Apeldoorn is een andere koers nodig”, stelt SGP-lijsttrekker Henk van den Berge. ,,We kampen met hardnekkige problemen. Bovendien krijgt de gemeente nieuwe taken op sociaal gebied. Dat vraagt daadkracht en goede keuzes. De SGP kiest daarbij voor extra aandacht voor onze kwetsbare medeburgers.”

 

Henk van den Berge (52) is gepokt en gemazeld in de politiek. De Apeldoorner, woonachtig in De Maten, draait inmiddels 12 jaar mee als fractievoorzitter. Hij voert nu voor de vierde keer de SGP-lijst aan.

Van den Berge heeft twee keer een enquêtecommissie geleid naar het optreden van het gemeentebestuur in Apeldoorn: bij de tegenwerking van het handelsbedrijf Reesink (2006) én bij de enorme problemen rond het grondbedrijf (2012). ,,In beide gevallen was het terecht dat het college wegens grote fouten moest aftreden.”

 

Is de politiek nodig?

,,In de gemeenteraad worden belangrijke besluiten genomen. De achterliggende jaren bleek dat duidelijk. Door het regeringsbeleid en de grote fouten rond het grondbedrijf moest Apeldoorn ruim 50 miljoen euro bezuinigen. Dan komt het erop aan welke keuzes de politieke partijen maken.

Bij de bezuinigingen wilde de SGP zo min mogelijk schrappen op belangrijke taken als veiligheid, sociaal beleid en onderhoud van wegen, fietspaden en groenstroken. Deze zijn van groot belang om de leefbaarheid in de wijken en dorpen te versterken. Ondanks onze kritiek koos een raadsmeerderheid er jammer genoeg voor hierop flink te bezuinigen. Nu, in de verkiezingscampagne, zeggen veel partijen deze zaken ook belangrijk te vinden. Tja, het kan verkeren…”

 

Wat zijn uw drijfveren?

,,Politiek is belangrijk en ik vind het erg interessant daar een bijdrage aan te leveren. Leidend daarbij zijn voor mij de christelijke beginselen. In de Bijbel staan duidelijke richtlijnen voor het eren van de Heere God en de zondagsrust, maar ook voor de zorg voor de medemens en duurzaamheid.

Daarbij wil ik me graag sterk maken voor de kwetsbaren in de samenleving. Daarom willen wij zeker niet bezuinigen op minimabeleid. Ook wil de SGP dat mensen die huishoudelijke hulp nodig hebben dat krijgen en dat er extra zorg moet zijn voor langdurig zieken en gehandicapten.”

 

Iedere partij pleit voor een goed sociaal beleid.

,,Zeker, maar het gaat er wel om wat je in de praktijk doet. In de achterliggende periode is de subsidie aan Orpheus verhoogd met een miljoen naar 4,8 miljoen euro per jaar. De gemeente geeft dus per inwoner 30 euro subsidie. Cultuur is belangrijk, maar wel werd er bijna tegelijkertijd 900.000 euro bezuinigd op minimabeleid. Onbegrijpelijk. De SGP was daar sterk tegen, maar de coalitiepartijen stemden toch voor. Ook in andere onderdelen van het sociaal beleid is jammer genoeg fors gesneden. Gelukkig werd ons voorstel om niet te bezuinigen op vrijwilligerswerk gesteund.”

 

Een alternatief voor bezuinigen is een hogere ozb-belasting.

,,Het is belangrijk dat Apeldoorn zijn zwakke financiële positie verbetert. Dat is niet gemakkelijk. De gemeente zit met forse financiële risico’s rond de komst van de nieuwe zorgtaken. Ook heeft Apeldoorn veel te hoge leningen, terwijl er nauwelijks reserves zijn. Met kritische opmerkingen van de SGP daarover is weinig gedaan.

Om uit de problemen te komen, kan een belastingverhoging verleidelijk zijn. Toch zeggen wij: ”Géén grond voor hogere ozb-belasting”. Er zijn andere mogelijkheden. De gemeente kan nog verder de broekriem aanhalen. Door vooral een betere planning is er meer efficiëntie mogelijk. Dat vraagt daadkracht. Ook moeten we kijken naar de 51 miljoen euro subsidie die de gemeente jaarlijks verstrekt.”

 

Veel partijen vergeten verkiezingsbeloften vaak vrij snel…

,,De SGP is na de verkiezingen niet anders dan ervoor. Iedereen kan een duidelijke, consistente lijn zien in onze opstelling van de afgelopen jaren. Geloofwaardig zijn betekent woord houden.”

 

Wat zijn speerpunten voor de SGP bij deze verkiezingen?

,,Een goed sociaal beleid, koopzondagen op zaterdag, een veilige en goede leefomgeving, een financieel solide beleid en een geloofwaardig gemeentebestuur.

We wonen in een mooie en groene gemeente, maar dat moeten we wel zo houden. Ook moeten er goede voorzieningen in wijken en dorpen zijn.

Vanuit principiële, sociale en economische motieven willen wij geen koopzondagen. Zondagsrust is belangrijk voor de dienst aan de Heere God. Eén dag in de week rust is voor mens en maatschappij zó nodig. Zijn zes winkeldagen per week nóg niet voldoende? Bovendien gaat de consument per saldo niet meer uitgeven.”

 

Veiligheid is een speerpunt. Is dat nodig?

,,In Apeldoorn zijn ruim 30.0000 meldingen van criminaliteit per jaar. Het gaat dan om bijvoorbeeld fietsendiefstal, woninginbraken, overlast jongeren, verkeersovertredingen en drugsoverlast. Maar niet iedereen meldt alles. Het werkelijke cijfer ligt dus nog hoger. Onacceptabel. Daarom pleit de SGP voor een hardere aanpak en ook voor extra aandacht voor normen en waarden. Er moet meer respect komen voor elkaar en voor elkaars eigendommen.”

 

Noem eens wat concrete SGP-voorstellen.

,,De SGP wil meer woningbouw voor starters en senioren. De bibliotheken moeten openblijven. Het is een slechte ontwikkeling dat deze in sommige wijken en dorpen al fors zijn ingekrompen. De SGP is ook voorstander van een tunnel onder het spoor bij de Laan van Osseveld.”

 

Als je een ton mag uitgeven, wie krijgt dan wat?

,,Voor het bestrijden van armoede 50.000 euro. Voor vrijwilligersorganisaties als De Kap en Schuldhulpmaatje 25.000 euro en eenzelfde bedrag voor voorlichtingsprojecten op scholen over waarden en normen, alcohol en drugs.”

 

Nevenactiviteit?

,,Bestuurslid van de sociale werkvoorziening Felua. Belangrijk is dat er in Apeldoorn meer werkgelegenheid komt. Werk geeft mensen perspectief. En dat geldt ook zeker voor mensen met een beperking. Daar zet ik mij graag voor in.”

 

Wat is de SGP-stijl van politiek bedrijven?

,,We zijn open en transparant en houden niet van politieke spelletjes. Wij stellen ons constructief op waar het kan en kritisch waar het moet. Daarbij zetten we ons in voor alle inwoners om het wonen, werken en leven in onze mooie gemeente te verbeteren.”

 

Gerard ten Voorde