2 juli 2011

Geen bezuiniging op dorps- en wijkraden

Tijdens het debat over de bezuinigingen heeft een meerderheid van de raad ingestemd met een SGP-amendement om niet te bezuinigen op de dorps- en wijkraden.

Tijdens de kerntakendiscussie de afgelopen winter is veel gesproken over, en ook met de dorps- en wijkraden. Het gemeentebestuur wil inzetten op gebiedsgericht werken in Apeldoorn. Dat komt er o.a. op neer dat er meer uitvoerende taken via de stadsdelen, en dus via de dorps- en wijkraden zullen worden uitgevoerd. Er zal dus sprake zijn van het 'delegeren' van taken naar de dorps- en wijkraden. Meer werk dus op het bordje van de dorps- en wijkraden.

De SGP-fractie was dan ook hoogst verbaasd toen het college in de voorjaarsnota aankondigde op de subsidie aan de dorps- en wijkraden te willen bezuinigen. Dat viel in onze beleving niet met elkaar te rijmen; meer taken, en dan minder subsidie. We hebben daarom meteen een amendement aangekondigd en gemaakt om die bezuiniging weer ongedaan te maken. Het amendement werd op voorhand al gesteund, en mede ingediend door de CU, DPS en de VVD. Ondanks oppositie van de kant van de PvdA tijdens het debat, kregen we voldoende steun van andere fracties (o.a. van het CDA, Leefbaar Apeldoorn en GemeenteBelangen) om het amendement aangenomen te krijgen.

De dorps- en wijkraden kunnen dus met een gerust hart de handschoen oppakken, en meer taken oppakken; aan de subsidie wordt voorlopig niet geknabbeld.