29 juni 2015

Geen scherpere regels voor vuurwerk

Het afsteken van vuurwerk met de jaarwisseling is een diepgewortelde traditie. Pogingen om het terug te dringen vallen niet mee. Toch vindt de SGP het nodig.

In april boog de gemeenteraad zich over de evaluatie van de jaarwisseling 2014-2015. De notitie van het college was positief getoonzet. Deze jaarwisseling ,,is in alle opzichten rustig, zonder grote incidenten en met een redelijk schadebedrag verlopen.”
Op zich een mooie conclusie, maar er valt meer over te zeggen. Het totale bedrag aan schades aan gemeentelijke eigendommen is dit jaar weliswaar met 32 procent gedaald tot 34.164 euro, maar wie dieper op de cijfers inzoomt constateert dat de totale schade in Apeldoorn aanzienlijk hoger ligt. 
De gemeente telt bijvoorbeeld alleen de schade aan schoolgebouwen mee die van de gemeente zelf zijn. Het ging daarbij afgelopen jaarwisseling om 8700 euro. Maar de schade aan de school voor speciaal onderwijs de Ambelt aan de Gentiaanstraat van meer dan 20.000 euro is niet meegerekend en dat geldt ook voor de beschadigingen aan woningen, bedrijven en andere particuliere bezittingen. Dus de totale kosten liggen veel hoger. 

Bij de schade wordt een fors deel veroorzaakt door vandalisme. Het ging daarbij dit jaar om onder meer 26 prullenbakken van 350 euro per stuk, 102 verkeersborden van 67,40 euro per stuk, 9 lichtmasten (totaal 7500 euro) en 6 armaturen van lichtmasten (3500 euro).
Het college stelt terecht: ,,Het lijkt erop dat met name jongeren geen flauw idee hebben wat de gevolgen zijn van het vastmaken van vuurwerk aan een verkeersbord of een lantaarnpaal. En al helemaal niet beseffen zij dat de gemeenschap, dus ook de eigen ouders, voor de kosten moet opdraaien. Op dat punt is een grotere rol van die ouders nodig.” De SGP is het hier helemaal mee eens.
In de evaluatie gaf het college aan erg tevreden te zijn over het zogenaamde Aftelfeest op het Marktplein, waar ruim 4000 mensen naar toe kwamen. De gemeente had hier 15.000 euro subsidie aan gegeven.

Ook over het eindejaarsvuur in Uddel toonde het college zich positief. De afgelopen jaren waren er nogal eens problemen, maar deze keer had de gemeente het initiatief genomen voor een vreugdevuur (kosten circa 1200 euro). Voor de komende jaarwisseling wordt geprobeerd of jongeren of de dorpsraad Uddels Belang zo’n vuur willen organiseren.
Tijdens de behandeling van de evaluatie in de politieke markt werd stevig gediscussieerd over strengere regels. Als gevolg van een verscherping van het landelijke beleid is het aantal uren waarin vuurwerk tijdens de jaarwisseling mag worden afgestoken aanzienlijk verminderd. De SGP vindt dit een goede maatregel. 

In Apeldoorn heeft onze fractie samen met enkele andere partijen gepleit voor het instellen van vuurwerkvrije zones bij bijvoorbeeld verzorgingstehuizen, het ziekenhuis of locaties waar veel dieren zijn. Uit onderzoek van Apeldoorn Direct onder 821 inwoners blijkt dat inmiddels een kleine meerderheid hier voorstander van is. In de gemeenteraad wilden de meeste fracties en ook de burgemeester daar echter niet van weten. 
Rond carbid schieten komen gelukkig wel regels. Dat gebeurt op verzoek van de politie die een toename ziet in Apeldoorn van dit stevige knalwerk met melkbussen. De SGP heeft ook gevraagd om meer te gaan controleren op ander zwaar (illegaal) knalwerk, want dat geeft veel overlast. 

Onze fractie blijft samen met een aantal andere partijen voor aanscherping van het beleid. Wie let op de vele ongelukken, het gevoel van onveiligheid, de milieuvervuiling, de overlast voor mensen en dieren moet constateren dat vuurwerk geen onschuldige traditie is. Bovendien zijn er enorme bedragen mee gemoeid. En: is vuurwerk wel een waardige manier om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar te beginnen? Ook principieel gezien? 

Henk van den Berge
fractievoorzitter