21 januari 2010

Gefaseerde ontwikkeling bedrijventerrein Apeldoorn Zuid

De gemeenteraad heeft besloten om het regionale bedrijventerrein Apeldoorn Zuid in fasen te ontwikkelen. Vooralsnog is alleen groen licht gegeven voor fase 1, de Biezematen. Fasen 2 en 3 (in de Beekbergse Broek) volgen later, als er dan nog steeds voldoende vraag is naar bedrijventerreinen. De SGP-fractie is hier content mee.

Wat vooraf ging
Over de ontwikkeling van een regionaal bedrijventerrein heeft de SGP steeds gezegd dat dat nodig zal zijn, al was het maar om bedrijven uit de stad (de Kanaalzone) te kunnen verplaatsen naar buiten de stad. De Beekbergse Broek vonden wij echter geen geschikte locatie hiervoor. Vanwege de overheersende zuidwesten wind zou dat tot overlast (geluid, stof of stank) kunnen leiden voor de inwoners van De Maten, aan de andere kant van de A1. Met de andere locatie, de Biezematen, konden wij wel instemmen. Door een meerderheid van de raad is echter twee jaar geleden besloten dat het bedrijventerrein zou komen in Biezematen én Beekbergse Broek.

Milieueffectrapportage
Door de gemeente is nu een milieueffectrapportage opgesteld, om de effecten op de omgeving en het milieu inzichtelijk te maken. Hierbij is tevens gezocht naar mogelijkheden om de overlast zoveel mogelijk te beperken of te compenseren. Hieruit is naar voren gekomen dat:
- bedrijven van de zwaarste categorie (5.2) niet inpasbaar zijn (teveel overlast);
- Biezematen minder overlast / milieuschade veroorzaakt dan Beekbergse Broek;
- Beekbergse Broek niet te dicht bij De Maten moet worden ontwikkeld;
- beide gebieden goed moeten worden ingepast in het landschap (met veel groen);
- bedrijven in de zwaardere categorieën in het midden moeten worden geplaatst, om overlast voor de omgeving zoveel mogelijk in te perken;
- de ontsluiting moet plaatshebben over nieuwe wegen, die niet aansluiten op bestaande wegen in het gebied (waardoor sluipverkeer wordt voorkomen).

De SGP vindt dat de milieueffectrapportage objectief is geschreven en dat de milieueffecten helder in beeld worden gebracht.

 

Ontwikkeling en fasering
Het college komt met een voorstel om het regionale bedrijventerrein gefaseerd te ontwikkelen. In eerste instantie alleen Biezematen, onder de naam Ecofactorij II (omdat het daar tegenaan ligt). Daarna Beekbergse Broek, in twee gedeelten: eerst het noordelijke deel, daarna het zuidelijke. De SGP-fractie heeft met dit voorstel ingestemd, ook al kan er daardoor niet tegemoet worden gekomen aan één van onze wensen. We hadden namelijk gevraagd om alle bedrijven uit de zwaardere categorieën te concentreren in Biezematen (omdat vanwege de wind de overlast voor inwoners van De Maten daar minder zal zijn). Dit lukt nu niet, omdat er ook in de tweede en derde fase ruimte moet zijn voor bedrijven in de zwaardere categorieën. Het grote voordeel van de voorgestelde fasering is echter dat er een kans bestaat dat de Beekbergse Broek niet bebouwd hoeft te worden. Als de Biezematen bijna vol is, wordt namelijk opnieuw bekeken of ontwikkeling van de Beekbergse Broek wel nodig is, gelet op de vraag. Voorspellingen op dit moment laten zien dat de vraag naar bedrijventerreinen de komende 20 jaar zal gaan afnemen, en mogelijk zelfs op 0 zal uitkomen.

 

Politieke besluitvorming

Uiteindelijk hebben alle fracties op 2 na ingestemd met de uitwerkte plannen van het college. Gemeentebelangen en D66 stemden niet in omdat ze beide gebieden niet bebouwd willen hebben. Ze konden (of wilden) echter geen antwoord geven op onze vraag waar ze grote (chemische) bedrijven liever hebben: in de stad (Kanaalzone) of in de Beekbergse Broek. Zoals gezegd, heeft de SGP wel ingestemd, en wel omdat:
- we verantwoordelijkheid nemen voor de aanleg van voldoende bedrijventerrein;
- voor een zodanige inpassing wordt gekozen dat de milieueffecten beperkt blijven;
- er door de fasering een kans bestaat dat de Beekbergse Broek niet wordt ingevuld.

Evert Mulder