30 juni 2017

Geld voor muziekfestival in Apeldoorn gemiste kans

Het college heeft bij de begrotingsbehandeling 125.000 euro extra beschikbaar gesteld voor cultuur. Maar waar dat aan besteed zou worden? Dat was tijdens de besluitvorming onduidelijk. Inmiddels ligt er een voorstel voor een muziekfestival onder de naam ‘Music & Arts’. De SGP heeft daar grote bezwaren bij.

Het festival is een samenwerking van de cultuurinstellingen en muziekorganisaties in Apeldoorn. Ze willen een tweedaags laagdrempelig, maar kwalitatief goed evenement organiseren waarbij muziek en kunst elkaar versterken. Op termijn moet dit festival het ”Lowlands van de Veluwe” worden, aldus de initiatiefnemers.

In de PMA heeft de SGP aangegeven dat cultuur wat de SGP betreft geen kerntaak is. Om die reden heeft de SGP al eerder dit tegen dit extra potje geld voor cultuur gestemd. Ook bij de invulling van het budget hebben we de nodige bedenkingen.

Wat aanspreekt in het voorstel is dat verschillende organisaties gezamenlijk optreden. Er worden initiatieven ontplooit om nieuwe doelgroepen aan te trekken. En als daarbij cultuureducatie ook een doel is, dan zijn dat positieve signalen.

De SGP heeft echter grote moeite met dit voorstel. Allereerst financieel. Het budget wat de gemeente vaststelt is eenmalig, terwijl het festival een jaarlijks evenement moet worden (en steeds groter). Er is geen sluitende businesscase, zodat onzeker is of het festival kan plaatsvinden. En hoe kan het festival in de komende jaren door zonder ondersteuning van de gemeente?

Dat enkele partijen al aangaven dat de organisatie volgend jaar weer bij de gemeente kan aankloppen voor geld, heeft de SGP zeer verbaasd. Blijkbaar is het bij het ene onderwerp erg moeilijk om geld te reserveren (bijvoorbeeld voor het mantelzorgcompliment), maar bij cultuur lijkt dit allemaal geen probleem. Het is maar welke prioriteiten je in de gemeente stelt…

Het gaat hier om een groot landelijk bruisend evenement waarbij Apeldoorn weer op de kaart gezet moet worden. Wat de SGP betreft staat Apeldoorn al op de kaart. Laten we trots zijn op onze mooie groene gemeente. Daarbij denken we aan rust, natuur, onze lokale attracties en initiatieven die echt Apeldoorns zijn. Daar horen geen gekopieerde ideetjes van andere steden bij om er zo nodig bij te willen horen. Apeldoorners zitten hier in grote getale niet op te wachten. Apeldoorns groen maakt gelukkig, zo meldde de Stentor onlangs.

Ten slotte gaat er weer geld naar de bekende, grote instellingen. Zij kennen de weg in subsidieland. Nieuwe initiatieven zijn niet gemeld, mogelijk vanwege onbekendheid. De SGP vindt dat een gemiste kans. Vandaar dat we, samen met de VVD, tegen dit voorstel zijn.

Sander Kok
fractievertegenwoordiger