17 juli 2014

Gemiste kans voor nieuw college

Apeldoorn kent een nieuw college. D66, CDA, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks hebben samen een akkoord gesmeed. Opvallend genoeg ontbreekt elk ethisch punt. ,,Een gemiste kans”, reageren SGP’ers Henk van den Berge en Jan Kloosterman.

 

De verkiezingen zijn alweer ruimschoots achter de rug. De SGP kijkt terug op een klinkend resultaat. Voor het eerst in de geschiedenis sleepte de partij op eigen kracht twee volle zetels binnen. De SGP groeide met maar liefst 27 procent naar 3458 stemmen.

,,Dankbaarheid overheerst”, aldus SGP-fractievoorzitter Van den Berge. ,,Een tweede zetel was allerminst vanzelfsprekend.” Hij wijst ook op de keerzijde. ,,Het schept een grote verantwoordelijkheid.”

 

Dan volgt de collegevorming. Hoe werkt dat?

Henk: ,,De grootste fractie, D66, nodigt alle partijen uit hun visie te geven: Welke coalitie willen jullie, wil je deel uitmaken van het college en welke inbreng vinden jullie belangrijk?”

 

Welke punten heeft de SGP ingebracht?

Henk: ,,Zondagsrust is voor ons belangrijk, een goed sociaal beleid en een solide financieel beleid. En natuurlijk onderhoud van wegen en groen.”

Jan: ,,Iedere partij heeft zijn eigen ideologische veren. Maar het belangrijkste is nu het huishoudboekje op orde te krijgen. Daar hebben wij sterk op aangedrongen.”

 

Verloopt zo’n proces een beetje in de openbaarheid?

Henk: ,,D66 werpt zich vaak op als de partij die zorgt voor vernieuwing. Wij hadden daarom meer openheid verwacht.”

Jan: ,,Vaak werd niet meer dan een korte mededeling gedaan.”

 

Is er een goed akkoord uitgerold?

Henk: ,,Het akkoord kent zondermeer positieve punten. Het college wil op financieel gebied een solide beleid voeren. Prachtig, maar dat moet gewoon van de provincie. Daarom komt het juist aan op politieke keuzes. Die ontbreken naar ons idee te veel.

Op sociaal gebied geldt hetzelfde: Hoe ver steek je je nek uit als college? Blijven de ambities beperkt tot de ruimte die het rijksbeleid biedt of durf je een stap verder te gaan? Daarmee kun je het verschil maken. Daar schrikt het college echter voor terug. Het minimabeleid zou beter kunnen. Wij zouden dat graag meer kleur willen geven.”

Jan: ,,Het college stelt dat de bijdrage uit het Gemeentefonds het plafond voor het sociaal beleid is. Het Rijk gaat echter korten op het Gemeentefonds, dus ook op dit beleid. Dus keuzes worden nog belangrijker. Maar het college kiest fors voor sport, omdat dat de participatiesamenleving zou versterken… Nou, ik heb liever meer participatie aan een ziekbed. Met een terugtrekkende overheid wordt het elkaar helpen nog belangrijker.”

 

Wat is het opvallendste punt in het collegeakkoord?

Henk: ,,Het opvallendste is dat er geen enkel ethisch punt in staat. Niets over koopzondagen, niets over gereguleerde hennepteelt, gokbeleid, seksbedrijven.  Jammer, teleurstellend.”

 

Is dat niet vreemd, met twee christelijke collegepartijen?

Jan: ,,CDA en CU hebben op deze belangrijke punten niets geregeld. Het college heeft er ”vrije kwesties” van gemaakt, omdat de meningen van de coalitiepartijen te ver uiteen lopen. Het beleid is overgelaten aan een meerderheid in de raad. Daardoor krijgen winkeliers bij de koopzondagen nu volledige vrijheid. Dat wisten deze partijen van te voren. De vraag is hoe sterk CDA en CU zich in de onderhandelingen hebben gemaakt voor deze ethische punten. Ik had verwacht dat de CU, dankzij hun forse winst, er meer uit had weten te slepen.”

 

De Stentor constateert in een verslag over het koopzondagendebat: ,,de CU hakkelde wat onduidelijk mee in de discussie.”

Jan: ,,In de raad zegt de CU aan te sluiten bij het SGP-standpunt, maar voegt er wel aan toe: ,,We zouden het zelf iets anders verwoorden.” Henk heeft daarop via een interruptie gevraagd: ,,Hoe verwoorden jullie het dan?” Dat blijft vervolgens onduidelijk. Ook in een tweede debat heeft de CU over de principiële punten weinig gezegd.”

 

Wat is de opstelling van de SGP richting het nieuwe college?

Henk: ,,De SGP heeft de achterliggende jaren altijd gekozen voor een positieve, constructieve opstelling. Wij beoordelen voorstellen op hun inhoud, geen kritiek om de kritiek. Vervolgens proberen we voorstellen via moties en amendementen bij te sturen.”

Jan: ,,De SGP is geen klassieke oppositiepartij.”

Henk: ,,Nee. De overheid er is niet om spelletjes mee te spelen. De overheid is van God gegeven, daar moeten we verantwoord mee omgaan.

Aan de andere kant heeft het college een zware wissel getrokken door alle koopzondagen vrij te geven. Hierbij is één van Gods geboden in het geding. Dat weegt voor ons heel zwaar. We zullen het college daarom kritischer benaderen.”

 

Wat zijn de grootste uitdagingen de komende vier jaar?

Jan: ,,De drie decentralisaties. Het gemeentebestuur wordt verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en de zorg voor langdurig zieken en ouderen. Een grote uitdaging én een grote verantwoordelijkheid om dat  goed te regelen. Complexe dossiers, waar veel geld mee is gemoeid, terwijl de gemeente maar weinig reserves heeft.”

Henk: ,,Een andere interessante uitdaging is de trend om verantwoordelijkheden te verschuiven naar burgers, vrijwilligers, kerken. Meer mantelzorg bijvoorbeeld. Ook meer taken naar wijkraden.”

 

Hebben jullie een beetje zin in een nieuwe raadsperiode?

Jan: ,,Ja, boeiend. De fractie bestaat uit gemotiveerde mensen. Henk beschikt als fractievoorzitter over een enorm stuk senioriteit, kennis en ervaring, waar de nieuwkomers veel van kunnen leren.”

Henk: ,,Het is belangrijk dat we vanuit Gods Woord onze inbreng weer mogen leveren. Dat moet de leidraad zijn voor het beleid. Dáár is zegen op te verwachten.”

 

Gerard ten Voorde