14 oktober 2009

Goede resultaten voor het openbaar basisonderwijs

Het jaar 2008 is voor het openbaar basisonderwijs goed verlopen. Dat blijkt uit het jaarverslag van Leerplein 055, de stichting voor openbaar primair onderwijs Apeldoorn. De jaarrekening sluit met een klein verlies van slechts 16.000 euro.

De jaarrekening was onderwerp van gesprek op de Politieke Markt Apeldoorn (PMA) van 8 oktober. Het nadelig resultaat op een begroting van 28 miljoen is te verwaarlozen.
Alle fracties reageerden positief. De stichting heeft voldoende middelen om aan de betalingsverplichtingen te voldoen. Ook is het vermogen in staat eventuele tegenvallers in de exploitatie op te vangen. Volgens de laatste prognoses er aan de daling van het aantal leerlingen een einde gekomen. Voor de komende jaren weer een groei voorzien. Leerplein 055 heeft 30 basisscholen onder haar beheer inclusief drie scholen voor speciaal basisonderwijs. Deze scholen worden door 4664 leerlingen bevolkt.

Beleggingen
Een aantal fracties legden de vinger bij het beleggingsbeleid. Er is voor ruim 4 miljoen belegd in obligaties terwijl de kredietcrisis de beurswaarde aanzienlijk aantastte. Het algemene gevoelen was dat geld dat over is op een bankrekening hoort of alleen in Nederlandse obligaties mag worden belegd die in noodgevallen snel te gelde kunnen worden gemaakt. Wethouder Wegman zegde toe dit met het bestuur van Leerplein 055 te bespreken.

Levensbeschouwelijk onderwijs
De SGP-fractie informeerde naar de situatie van levensbeschouwelijk onderwijs op de scholen. Het Humanistisch Vormingsonderwijs is in 2008 fors gegroeid. Het godsdienstonderwijs vanuit de Stichting Interkerkelijk Bijbelonderwijs op Openbare Scholen (ISBOS) is echter om financiële redenen tijdelijk opgeschort. Alleen op de dorpsscholen is het godsdienstonderwijs gewoon doorgegaan. De wethouder gaf aan dat de situatie inmiddels is gewijzigd. Hij zegde toe de raad nader schriftelijk hierover te informeren.

Hans Leune