28 februari 2015

Grote zorgen rond starterswoningen Lieren

Het is onduidelijk of de bouw van starterswoningen in Lieren doorgaat. De corporatie Sprengenland Wonen wil niet verder. Vanuit de gemeenteraad neemt de druk op het college toe om te onderzoeken hoe het project uit het slop kan worden getrokken.

 

In 2005 nam de vereniging Betaalbaar Wonen in Beekbergen en Lieren (BWiBL) het initiatief voor de bouw van starterswoningen aan de Nieuwe Voorweg in Lieren. De gemeenteraad was positief. Een motie van de SGP waarin het college werd opgeroepen mee te werken aan de realisering van het idee kreeg in de raad unanieme steun.

De uitvoering van de plannen kwam dichterbij toen Sprengenland Wonen in 2009 mee ging doen. De woningcorporatie zou grond kopen aan de Nieuwe Voorweg en het project van 45 huizen gaan bouwen. Het ging om 18 starterswoningen en 27 huizen in de vrije sector om het plan financieel aantrekkelijk te maken.

 

Bittere teleurstelling

De achterliggende jaren zat er weinig schot in de zaak. Vorig najaar kwamen er steeds meer verontrustende berichten dat Sprengenland Wonen zou willen stoppen. Er was haast geboden, omdat een ander project van de corporatie aan de Ruitersmolenweg in Beekbergen wel gestaag doorging en dat zou nadelig kunnen zijn voor de bouw van starterswoningen in Lieren.

De SGP nam daarom eind november het initiatief om samen met de fracties van VVD, CDA, Gemeentebelangen, PvdA en GroenLinks het college te vragen wat de stand van zaken was en of het college bereid was om op korte termijn een oplossing te zoeken om het startersproject op gang te helpen.

Het college had aan de voorgeschreven termijn van vier weken om de vragen te beantwoorden niet voldoende en vroeg uitstel. Maar voordat de antwoorden binnen waren, kwam Sprengenland begin januari ineens met de verrassende mededeling dat zij stopte met het project. Dat was een bittere teleurstelling voor de vereniging BWiBL. En begrijpelijk. Vanuit de raad is kritisch gereageerd op de merkwaardige opstelling van de woningcorporatie.

Enkele dagen na de vervelende boodschap was er een promotiebijeenkomst om de belangstelling voor het startersproject te peilen. Toen bleken er juist meer gegadigden te zijn.

Voor en achter de schermen wordt er inmiddels gezocht naar een oplossing om toch starterswoningen in Lieren te kunnen bouwen. Op D.V. 12 maart komt het onderwerp in de Politieke Markt aan de orde. Aangezien de beantwoording van het college op de vragen vrij vlak was, zal er vanuit de raad druk worden uitgeoefend om ervoor te zorgen dat er toch starterswoningen komen.

 

Henk van den Berge

fractievoorzitter