9 december 2014

,,Handen vouwen en handen uit de mouwen”

Komt Merel ook na 1 januari helpen in het huishouden? Wie is de vrouw van 3 miljoen? Wat zegt de Bijbel over de taak van overheid? Het zijn onderwerpen die tijdens de SGP-bijeenkomst over de zorg de revue passeren.

 

,,Hoe meer barmhartige Samaritanen de samenleving telt, hoe minder de overheid zich in hoeft te spannen om de zorg goed te regelen”, zegt Paul Blokhuis, CU-wethouder Zorg en Welzijn in Apeldoorn. De gelijkenis uit het Evangelie van Lukas waarmee SGP-fractievoorzitter Henk van den Berge de SGP-bijeenkomst van 8 december in de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap opent, komt deze avond verschillende keren aan de orde.

Centraal staan de veranderingen in de zorg. De circa zeventig bezoekers –zowel twintigers, als tachtigers– willen er meer van weten.

In zijn inleiding citeert Blokhuis uit Psalm 72 en Spreuken 31. Daarin staat dat een goede vorst oog heeft voor kwetsbare onderdanen. ,,De Bijbel geeft niet aan waar die zorg eindigt. Feit is dat de landelijke overheid zich steeds verder terugtrekt. Er worden taken naar gemeenten en burgers overgeheveld én er wordt bezuinigd.”

Blokhuis schotelt de aanwezigen een scala aan oude en nieuwe wetten over. Cijfers vormen het toetje op de maaltijd. ,,Apeldoorn krijgt 43 miljoen voor de jeugdzorg. We moeten 40 procent bezuinigen op de huishoudelijke hulp. Maar gelukkig hebben we gemeenteambtenaar Francine Kruitbosch nog. Zij wist 3 miljoen extra bij het Rijk los te peuteren en is daarmee de vrouw van 3 miljoen.” Mevrouw Kruitbosch, aanwezig om vragen te beantwoorden, krijgt applaus.

 

Robot

Johan van der Ham, voorzitter van de raad van bestuur van Lelie Zorggroep (onder andere Agathos), doet na Blokhuis zijn zegje. In vogelvlucht schetst hij de opkomst van de verzorgingsstaat. ,,Dit leidde uiteindelijk tot de gepamperde burger, die verontwaardigd reageerde toen hij zijn eigen rollator moest gaan betalen. BV Nederland geeft jaarlijks 250 miljard euro uit. Daarvan gaat 80 miljard naar de zorg. Met het geld dat we bijvoorbeeld in een jaar aan de politie uitgeven, kunnen we één maand zorg leveren.”

Op alle fronten moeten we volgens Van der Ham hard aan de bak. ,,Er wordt meer inzet van burgers verwacht, maar nu al dreigt overbelasting bij veel mantelzorgers. De overheid presenteert de wijkzuster als redmiddel, maar er zijn te weinig wijkverpleegkundigen. Veel gemeenten hebben hun zaakjes niet op orde.”

Als mogelijkheid om de zorgkosten te drukken, noemt de inleider minder professionals en meer techniek. ,,Een robot die mevrouw Jansen helpt met haar steunkousen.” Reagerend op de hilariteit in de zaal: ,,In Japan wordt hij al gebruikt.”

 

Christenplicht

Bezoeker Hans Leune kreeg van de kerkenraad van de Eben-Haëzerkerk het verzoek om iets op te zetten voor mensen met dementie. ,,Kan de gemeente Apeldoorn of een organisatie als Agathos geld of mensen beschikbaar stellen voor deskundigheidsbevordering?” Met zijn voorstel om er een pilotproject van te maken, krijgt hij de lachers op zijn hand.

Bezoeker Faber vraagt zich bezorgd af of de bezuinigingen bij thuiszorgorganisatie Vérian gevolgen hebben voor de huishoudelijke hulp van een man bij wie hij over de vloer komt. ,,Hij is gehecht aan Merel. Blijft zij komen?” Niemand van de forumleden kan dit beloven. Wel geven ze aan dat huishoudelijke hulp niet zomaar gestopt mag worden.

Aan het eind van de avond wijst SGP-raadslid Jan Kloosterman de aanwezigen op hun christenplicht: ,,Handen vouwen en handen uit de mouwen.”

 

Gert de Looze

 

Kernpunten  SGP bij decentralisaties

De SGP-fractie steunt de drie decentralisaties (Jeugdzorg, WMO en Participatiewet). Daarbij zijn voor ons de volgende kernpunten belangrijk:

  1. Oog voor sociaal zwakkeren. Daarom wil de SGP een duidelijke waarborg van een minimaal leef- en zorgniveau. Niemand mag tussen wal en schip vallen. Dat is de verantwoordelijkheid van de samenleving (naastenliefde) en de overheid (schild voor kwetsbare burgers).
  2. Er wordt goed gekeken wat mensen zelf kunnen (zelfredzaamheid), in samenhang met hun directe omgeving zoals familie, vrienden en kerk.
  3. Aanvullend wordt via de gemeente goede zorg en ondersteuning door professionele organisaties gegeven.
  4. Vrijwilligers en mantelzorgers verdienen steun en waardering. Om de nodige zorg te kunnen blijven geven, zal er meer door niet-professionals gedaan moeten worden.
  5. De SGP is positief over de mogelijkheden om meer maatwerk in de zorg te leveren.
  6. In Apeldoorn kunnen mensen kiezen voor identiteitsgebonden zorg. Zorgvragers moeten daar goed over worden geïnformeerd.
  7. De zorg moet goedkoper, beter en efficiënter. Mede daarom moeten organisaties meer samenwerken.
  8. Mensen moeten kunnen participeren in de samenleving. Het verrichten van werk, zo nodig onbetaald, is daarbij belangrijk.
  9. Er gaat veel veranderen  in de zorg. Om daarop te kunnen (bij)sturen, moeten de gevolgen van de veranderingen duidelijk in beeld gebracht worden. Dat vereist goede monitoring.
  10. Voor alle dingen blijft het gebed voor hulpbehoevende medeburgers en onze overheid nodig.