16 mei 2024
In gesprek met Bert-Jan Ruissen
In gesprek met Bert-Jan Ruissen
Het is zo belangrijk dat iedere SGP’er in juni gaat stemmen voor het Europees Parlement, dat Bert-Jan Ruissen ruimte maakt in zijn agenda. Om te benadrukken dat we „ons thuisblijvers niet kunnen permitteren”. Deze korte profielschets van onze Europarlementariër laat zien dat Europa relevant is voor Apeldoorn en dat stemmen zin heeft.
Wat doe je in het dagelijks leven?
„Sinds 2019 mag ik de SGP vertegenwoordigen in het Europees Parlement. Ik ervaar het als een bijzondere zegen dat ik dit werk mag doen. Als christenen zijn we geroepen om een zoutend zout te zijn in deze wereld, niet alleen in ons eigen land, maar ook daarbuiten. Als enige SGP’er in het Europees Parlement probeer ik alle belangrijke ontwikkelingen in Europa te volgen en daar het SGP-standpunt over te verwoorden. Maar daarbij moet ik uiteraard wel keuzes maken. Het is onmogelijk overal evenveel aandacht aan te geven. Mijn aandacht gaat vooral uit naar vervolgde christenen, Israël en medisch-ethische thema’s. En natuurlijk ook naar landbouw en visserij.”
Wat is de uitdaging in je vak?
„Hoe laten we een helder christelijk geluid horen in een omgeving waar de meeste collega’s geen enkele affiniteit meer hebben met het christelijk geloof? Dat is de grootste uitdaging waar iedere christenpoliticus voor staat, zeker ook in het Europees Parlement. Laten we daarbij vooral proberen uit te stralen dat Gods goede geboden, bijvoorbeeld over de beschermwaardigheid van het leven, geen knellend juk zijn, maar juist bescherming bieden en houvast geven in een onzekere wereld.”
Hoe kan Europa relevant zijn voor de gemeente Apeldoorn?
„Heel veel wet- en regelgeving wordt gemaakt in Brussel. Daar kan ook de gemeente Apeldoorn niet omheen. Voor een deel is het goed dat er Brusselse afspraken zijn, bijvoorbeeld over het gezamenlijk aanpakken van luchtvervuiling, vermindering van de CO₂-uitstoot en het inperken van de instroom van migranten. Maar op een aantal punten is de Brusselse regelgeving doorgeschoten en is deze onnodig knellend. Ik denk aan de wolf, die nog steeds strikt beschermd is in Europa. Daardoor zitten provincies als Gelderland, die te maken hebben met veel wolvenoverlast, momenteel met de handen in het haar. Als SGP hebben wij ons sterk gemaakt voor verlaging van de beschermingsstatus, om zo provincies de ruimte te geven de wolvenpopulatie actief te gaan beheren. De meerderheid van het Europees Parlement steunt ons hierin. Nu moeten de ministers van de landen hier nog meer instemmen. Hopelijk zien ook zij in dat er iets moet gebeuren.”
Waarom zou ik moeten stemmen voor een Europees Parlement dat zo ver weg is?
„Omdat ook in Brussel ethische kwesties en levensbeschouwelijke vraagstukken steeds vaker op onze agenda staan. Ik denk daarbij aan abortus, draagmoederschap, mensenhandel en zelfs onderwerpen rond huwelijk en gezin. Daarbij moeten we constateren dat Europa steeds verder afdrijft van de christelijke wortels. Als we dat zien, mogen wij niet zwijgen en zijn we geroepen ook in Brussel het christelijke geluid te laten horen. Daar komt bij dat veel partijen nog meer macht aan de EU willen overdragen. Daar zitten wij niet op te wachten. Een krachtig tegengeluid op dat punt is hard nodig.
Meer dan ooit telt iedere stem. We betreuren dat er geen lijstverbinding meer is met de ChristenUnie, nu staan we voor de uitdaging om ’op eigen kracht’ een zetel te halen. De cijfers laten zien dat dat mogelijk is, maar dan moet onze achterban wel trouw gaan stemmen. Thuisblijvers kunnen we ons niet permitteren.”
Wat is de waarde van de zondag voor je?
„Ik ervaar de zondag als een bijzondere zegen. Een vast rustpunt in de week om op adem te komen, maar vooral om Gods Woord en de rijke boodschap van het Evangelie tot ons door te laten dringen.”
Welk Bijbelgedeelte spreekt je bijzonder aan?
„Jeremia 29 vers 7: „En zoekt den vrede der stad, waarhenen Ik u gevankelijk heb doen wegvoeren, en bidt voor haar tot den HEERE; want in haar vrede zult gij vrede hebben.””
Stephan Wiegman