2 november 2015

Komst megasupers naar Apeldoorn

De detailhandel heeft het niet gemakkelijk. De SGP vindt dat er daarom terughoudend moet worden omgegaan met uitbereiding.

In dat licht is de SGP bezorgd over het feit dat er mogelijk teveel vierkante meters supermarkt zijn en ook over de informatievoorziening hierover vanuit het college. Om die reden heeft SGP-raadslid Jan Kloosterman tijdens de raadsvergadering van 5 november 2015 actualiteitsvragen gesteld. Onze fractie wilde duidelijkheid over de mogelijkheden die het bestemmingsplan biedt aan de Vlijtseweg voor eventuele uitbreiding. Daarbij vroegen we ons ook af welke eventuele maatregelen het college B&W kan en wil nemen om dat te voorkomen.

In Apeldoorn is veel ophef over de toekomstige bestemming van het gebouw Westpoint (waarin waarschijnlijk een grote Albert Heijn gevestigd gaat worden). Dat geldt ook rondom de bouw van een  grote Dekamarkt aan de Vlijtseweg. De zorg is dat er teveel vierkante meters supermarkt bij komen. Dat ‘wringt’ met de detailhandelsvisie van de gemeente, waarin staat dat er voorkeur is voor kleinschalige, wijkgerichte detailhandel. Toch kan de gemeente de nieuwe grote supers niet tegen houden.

Wethouders Mark Sandmann gaf in de beantwoording aan dat er veel plekken in de stad zijn waar de bestemming detailhandel (en daarmee ook supermarkt) is toegestaan. De gemeente kan hier weinig tegen doen. Voor het gebouw Westpoint is op dit moment slechts één serieuze overnamekandidaat en dat is de ontwikkelaar die daar een Albert Heijn wil vestigen.

Bij de Dekamarkt is afgesproken dat het oude pand gesloopt moet worden. Toch is in het bestemmingsplan de oude locatie nog geregistreerd, waardoor het mogelijk is om daar alsnog een extra (grote) supermarkt te vestigen. Mogelijk ontstaan er dan wel problemen i.v.m. de parkeervoorziening op die locatie (dit moet nl. op het eigen terrein worden opgelost).

Conclusie na de beantwoording is dat het de gemeente ontbreekt aan mogelijkheden om hierop te sturen. Ondanks alle goede bedoelingen die zijn neergelegd in de detailhandelsvisie, blijkt de gemeente hier maar zeer beperkt invloed op te kunnen uitoefenen. De SGP betreurt dat en wil hierover op een later tijdstip graag een debat in de PMA.

Kijk hier de vragen én de beantwoording van de wethouder na (vanaf 26:22). 
Lees hier de actualiteitsvragen.

 

De Stentor berichtte tweemaal over deze actualiteitsvragen:
Wildgroei supermarkten leidt tot ergernis in Apeldoorn?
Apeldoorn heeft komst supers niet in de hand