4 juli 2017

Liever burgers dan bakstenen

Hij is gepokt en gemazeld in de politiek. Opereert kritisch én constructief. Henk van den Berge. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen trekt hij opnieuw de kar voor de SGP. ,,Ik zet me liever in voor burgers, dan voor bakstenen.”

De SGP kiest voor continuïteit. Henk van den Berge (56) is geen onbekende. Niet in de partij, niet in de raad, niet in Apeldoorn. De geboren Zeeuw, woonachtig in Apel-doorn, geldt als een ouwe rot in het vak.

Henk volgt de plaatselijke politiek sinds 1989 op de voet. Eerst als fractiemedewerker, daarna als commissielid en sinds 2002 als fractievoorzitter. Henk, afgestudeerd politicoloog aan de Erasmus Universiteit, is voor de vijfde keer gekozen als lijsttrekker. 

De adjunct-hoofdredacteur bij het Reformatorisch Dagblad is gewend om kritische vragen te stellen. En door te vragen. Maar ook om te luisteren naar wat iemand juist niet zegt. Henk heeft zijn sporen in de politiek verdiend, onder andere als voorzitter van de enquêtecommissies over de misstanden rond Reesink en het grondbedrijf.

Moeilijk besluit om je opnieuw beschikbaar te stellen?
,,Zo’n besluit neem je niet lichtvaardig, je moet daar serieus over nadenken. Heb ik er de belangstelling, de energie en de gezondheid voor? Uiteraard bespreek je het thuis en leg je het in het gebed de Heere voor.

Het raadswerk vergt zeker 14 uur per week, dat doe je er niet eventjes bij. Voorberei-dingen, vergaderingen, werkbezoeken, contacten met burgers, met kiesverenigingen, met dorps- en wijkraden. De uitslag is positief uitgevallen. Ik heb er zin in.”

Wat is de uitdaging?
,,De uitdaging is om vanuit Bijbelse uitgangspunten politiek te bedrijven. Vanuit mijn christelijke levensvisie vind ik het belangrijk een bijdrage leveren aan het besturen van Apeldoorn. Het gaat om Woord en daad. Bovendien interesseert politiek me erg. Het is een hobby.”

Wat zijn voor jou speerpunten?
,,Zorg, duurzaamheid en openbare orde en veiligheid vind ik erg belangrijk. Onder-werpen die mensen rechtstreeks raken, hebben meer mijn belangstelling dan nota’s over wegen of woningbouw. Ik zet me liever in voor burgers dan voor bakstenen. 

Maar vaak kun je het niet los van elkaar zien. Ik was vice-voorzitter van de raadswerkgroep Windenergie. Dat lijkt een puur technisch onderwerp, maar windmolenplannen raken inwoners en bovendien gaat het bij dit onderwerp om duurzaamheid.”

Wat is je grootste wens?
,,Mijn grootste wens is dat Apeldoorn terugkeert naar Bijbelse waarden en normen. Het vrijgeven van de koopzondagen in de afgelopen periode is daarom een dieptepunt geweest.

Een praktische wens is een derde zetel in de raad. Onrealistisch is dat niet. De SGP heeft bij de vorige raadsverkiezingen een ruime tweede zetel behaald, dankzij 500 stemmen extra. De waardering voor de SGP is groter, dan de omvang van onze achterban.” 

Waarom die grote aandacht voor zorg?
,,De overheid bezuinigt sterk op de zorg. Daardoor ontstaan regelmatig grote moeilijkheden, met soms een stapeling van problemen. De inkomsten dalen, de kosten stijgen. Niet iedereen kan daarbij terugvallen op een sociaal netwerk.

Vanuit christelijke naastenliefde wil ik me graag inzetten voor minderbedeelden. De Bijbel geeft daar genoeg concrete aanwijzingen voor. Draag zorg voor iedereen, maar vooral voor de kwetsbare medemens.”

Financieel heeft Apeldoorn z’n zaakjes weer enigszins op orde.
,,Gelukkig wel. We zien in Apeldoorn echter de drang om, na zware bezuinigingen, direct weer geld te steken in zaken die niet tot de kerntaken van de gemeente behoren, zoals sport en cultuur. De SGP besteedt dat liever aan zorg. Wij helpen liever mensen die in de knel komen, dan sporters die hun contributie vaak zelf prima kunnen betalen. Beter een paar ton voor de verdubbeling van het zorgcompliment voor mantelzorgers, dan voor de sintelbaan van atletiekvereniging AV ’34.”

Wat is je stijl van politiek bedrijven?
,,Een goede voorbereiding is essentieel. Een raadslid moet weten waar hij het over heeft. Deskundig, ter zake. Ik ben niet van de details, maar vooral van de hoofdlijnen.

Collegialiteit en humor vind ik ook belangrijk. We werken graag constructief samen met het college en andere fracties. Je moet open staan voor elkaar. We merken dat de inzet van de SGP wordt gewaardeerd. Verder blijft het belangrijk om duidelijk voor ogen te houden wat je doel is, ook principieel. 

In praktische zaken staan we open voor het compromis, bij gevoelige onderwerpen als koopzondagen, de komst van een casino of een groot sportevenement staan de principiële bezwaren centraal. Vaak krijgen we daarbij nauwelijks bijval van andere partijen. Wel proberen we dan steun te krijgen voor onze kritiek door ook met andere bezwaren te komen. Die kunnen bijvoorbeeld liggen op het terrein van de openbare orde, financiën of ruimtelijke ontwikkeling.”

Hoe opereer je als christen-politicus? 
,,Het raadswerk begint met gebed. Iedere dag opnieuw. Voor de overheid, voor het college, voor de raad. In onze postmoderne samenleving is het moeilijk om nog aan te sluiten bij algemene kennis over de Bijbel. De onbekendheid daarmee is groot. Als je principiële punten noemt, is het belangrijk om ze toe te lichten.

De christelijke fracties gaan daar verschillend mee om, bijvoorbeeld tijdens de algemene beschouwingen. Wij wensen college en raad van harte Gods zegen toe, maar leggen ook uit wat het betekent om vanuit Bij-belse beginselen werkzaam te zijn. Je moet principes er natuurlijk niet met de haren bij slepen. Het aanleggen van een weg vraagt gewoon een zakelijke, nuchtere afweging. 

Maar kerntaken van de overheid zoals zondagsrust, openbare orde en veiligheid, de zorg voor de naaste en soberheid ten aanzien van de financiën zijn duidelijk uit de Bijbel af te leiden. Hoewel dat regelmatig leidt tot mooie maar ook stevige discussies, wijzen we daar graag op. Want op het houden van Gods geboden rust zegen.”

Gerard ten Voorde
redacteur

Hij is gepokt en gemazeld in de politiek. Opereert kritisch én constructief. Henk van den Berge. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen trekt hij opnieuw de kar voor de SGP. ,,Ik zet me liever in voor burgers, dan voor bakstenen.”
De SGP kiest voor continuïteit. Henk van den Berge (56) is geen onbekende. Niet in de partij, niet in de raad, niet in Apeldoorn. De geboren Zeeuw, woonachtig in Apel-doorn, geldt als een ouwe rot in het vak.Henk volgt de plaatselijke politiek sinds 1989 op de voet. Eerst als fractiemedewerker, daarna als commissielid en sinds 2002 als fractievoorzitter. Henk, afgestudeerd politicoloog aan de Erasmus Universiteit, is voor de vijfde keer gekozen als lijsttrekker. De adjunct-hoofdredacteur bij het Reformatorisch Dagblad is gewend om kritische vragen te stellen. En door te vragen. Maar ook om te luisteren naar wat iemand juist niet zegt. Henk heeft zijn sporen in de politiek verdiend, onder andere als voorzitter van de enquêtecommissies over de misstanden rond Reesink en het grondbedrijf.
Moeilijk besluit om je opnieuw beschikbaar te stellen?,,Zo’n besluit neem je niet lichtvaardig, je moet daar serieus over nadenken. Heb ik er de belangstelling, de energie en de gezondheid voor? Uiteraard bespreek je het thuis en leg je het in het gebed de Heere voor.Het raadswerk vergt zeker 14 uur per week, dat doe je er niet eventjes bij. Voorberei-dingen, vergaderingen, werkbezoeken, contacten met burgers, met kiesverenigingen, met dorps- en wijkraden. De uitslag is positief uitgevallen. Ik heb er zin in.”
Wat is de uitdaging?,,De uitdaging is om vanuit Bijbelse uitgangspunten politiek te bedrijven. Vanuit mijn christelijke levensvisie vind ik het belangrijk een bijdrage leveren aan het besturen van Apeldoorn. Het gaat om Woord en daad. Bovendien interesseert politiek me erg. Het is een hobby.”
Wat zijn voor jou speerpunten?,,Zorg, duurzaamheid en openbare orde en veiligheid vind ik erg belangrijk. Onder-werpen die mensen rechtstreeks raken, hebben meer mijn belangstelling dan nota’s over wegen of woningbouw. Ik zet me liever in voor burgers dan voor bakstenen. Maar vaak kun je het niet los van elkaar zien. Ik was vice-voorzitter van de raadswerkgroep Windenergie. Dat lijkt een puur technisch onderwerp, maar windmolenplannen raken inwoners en bovendien gaat het bij dit onderwerp om duurzaamheid.”Wat is je grootste wens?,,Mijn grootste wens is dat Apeldoorn terugkeert naar Bijbelse waarden en normen. Het vrijgeven van de koopzondagen in de afgelopen periode is daarom een dieptepunt geweest.Een praktische wens is een derde zetel in de raad. Onrealistisch is dat niet. De SGP heeft bij de vorige raadsverkiezingen een ruime tweede zetel behaald, dankzij 500 stemmen extra. De waardering voor de SGP is groter, dan de omvang van onze achterban.” 
Waarom die grote aandacht voor zorg?,,De overheid bezuinigt sterk op de zorg. Daardoor ontstaan regelmatig grote moeilijkheden, met soms een stapeling van problemen. De inkomsten dalen, de kosten stijgen. Niet iedereen kan daarbij terugvallen op een sociaal netwerk.Vanuit christelijke naastenliefde wil ik me graag inzetten voor minderbedeelden. De Bijbel geeft daar genoeg concrete aanwijzingen voor. Draag zorg voor iedereen, maar vooral voor de kwetsbare medemens.”
Financieel heeft Apeldoorn z’n zaakjes weer enigszins op orde.,,Gelukkig wel. We zien in Apeldoorn echter de drang om, na zware bezuinigingen, direct weer geld te steken in zaken die niet tot de kerntaken van de gemeente behoren, zoals sport en cultuur. De SGP besteedt dat liever aan zorg. Wij helpen liever mensen die in de knel komen, dan sporters die hun contributie vaak zelf prima kunnen betalen. Beter een paar ton voor de verdubbeling van het zorgcompliment voor mantelzorgers, dan voor de sintelbaan van atletiekvereniging AV ’34.”
Wat is je stijl van politiek bedrijven?,,Een goede voorbereiding is essentieel. Een raadslid moet weten waar hij het over heeft. Deskundig, ter zake. Ik ben niet van de details, maar vooral van de hoofdlijnen.Collegialiteit en humor vind ik ook belangrijk. We werken graag constructief samen met het college en andere fracties. Je moet open staan voor elkaar. We merken dat de inzet van de SGP wordt gewaardeerd. Verder blijft het belangrijk om duidelijk voor ogen te houden wat je doel is, ook principieel. In praktische zaken staan we open voor het compromis, bij gevoelige onderwerpen als koopzondagen, de komst van een casino of een groot sportevenement staan de principiële bezwaren centraal. Vaak krijgen we daarbij nauwelijks bijval van andere partijen. Wel proberen we dan steun te krijgen voor onze kritiek door ook met andere bezwaren te komen. Die kunnen bijvoorbeeld liggen op het terrein van de openbare orde, financiën of ruimtelijke ontwikkeling.”
Hoe opereer je als christen-politicus? ,,Het raadswerk begint met gebed. Iedere dag opnieuw. Voor de overheid, voor het college, voor de raad. In onze postmoderne samenleving is het moeilijk om nog aan te sluiten bij algemene kennis over de Bijbel. De onbekendheid daarmee is groot. Als je principiële punten noemt, is het belangrijk om ze toe te lichten.De christelijke fracties gaan daar verschillend mee om, bijvoorbeeld tijdens de algemene beschouwingen. Wij wensen college en raad van harte Gods zegen toe, maar leggen ook uit wat het betekent om vanuit Bij-belse beginselen werkzaam te zijn. Je moet principes er natuurlijk niet met de haren bij slepen. Het aanleggen van een weg vraagt gewoon een zakelijke, nuchtere afweging. Maar kerntaken van de overheid zoals zondagsrust, openbare orde en veiligheid, de zorg voor de naaste en soberheid ten aanzien van de financiën zijn duidelijk uit de Bijbel af te leiden. Hoewel dat regelmatig leidt tot mooie maar ook stevige discussies, wijzen we daar graag op. Want op het houden van Gods geboden rust zegen.”
Gerard ten Voorderedacteur