11 december 2014
Minimabeleid staat onder druk
Het minimabeleid is met name bestemd voor huishoudens met een inkomen of uitkering tot maximaal 110 procent van het minimumloon. In Apeldoorn betreft dat ongeveer 9100 personen, onder wie 2600 kinderen (veelal behorend tot eenouder gezinnen).
De afgelopen jaren konden meer mensen een beroep doen op het minimabeleid, maar het Rijk heeft de regels aangescherpt. Zo zijn onder meer de Compensatie Eigen Risico (CER) en de Wet Tegemoetkoming Chronisch Zieken en Gehandicapten (WTCG) afgeschaft, omdat ‘Den Haag’ vond dat deze regelingen te breed werden toegepast.
Het met de afschaffing van de CER en WTCG gemoeide budget is overgedragen aan de gemeenten, maar wel met een gelijktijdige bezuiniging van ongeveer 50 procent. De idee is dat de gemeente de overheidsinstantie is die het dichtst bij de burger staat en daardoor beter kan beoordelen welke vergoeding reëel is gezien de werkelijke kosten die de burger maakt. En volgens het Rijk kan het veel zuiniger.
Als gevolg van de aangepaste regelingen worden veel mensen, met name chronisch zieken en gehandicapten, met een aanzienlijke inkomensachteruitgang geconfronteerd. De gemeente komt daarom met een sociaal vangnet om mensen deels te compenseren of op een andere manier te ondersteunen.
Hierbij gaat het zeker niet alleen om subsidieregelingen, maar vooral om het bevorderen van participatie. De nadruk ligt daarbij op het hebben van een baan. Dat geeft vaak het beste perspectief. Als mensen in de bijstand zitten, wordt er naar gestreefd hen weer aan werk te helpen door bijvoorbeeld het volgen van een cursus of een opleiding. Maar participeren kan ook op andere manieren zoals via het lidmaatschap van een vereniging.
Uiteindelijk heeft de gemeente de komende jaren ongeveer 6,5 miljoen euro beschikbaar voor het sociaal vangnet. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken had nog 750.000 euro extra beschikbaar gesteld voor de bestrijding van de armoede. Maar het college wilde dit bedrag hier niet voor reserveren.
De SGP heeft daarom vorige maand bij de behandeling van het sociaal vangnet in de raad een motie ingediend om dit bedrag toch voor het minimabeleid te bestemmen. Juist in deze economisch moeilijke tijd is dat hard nodig. De motie kreeg echter alleen de steun van PvdA, GroenLinks, Gemeentebelangen en PSA. Erg jammer. Zeker als je ziet hoeveel geld extra er bijvoorbeeld weer naar het Omnisportcentrum moet.
In het nieuwe beleid krijgen kinderen in een armoedesituatie terecht extra aandacht. Voorkomen moet worden dat zij vanwege financiële problemen van hun ouders bijvoorbeeld niet mee kunnen met een schoolreisje of geen lid kunnen worden van een vereniging.
Als SGP-fractie hebben we bij de behandeling van het minimabeleid ook aandacht gevraagd voor nieuwe groepen waar soms grote problemen zijn. Dat betreft zzp’ers, ouderen en werknemers met een laag inkomen die door een stapeling van kosten grote moeite hebben om rond te komen.
In het sociaal vangnet zitten goede punten. Zo komt er een nieuwe collectieve zorgverzekering, waar nu zelfs meer mensen vrijwillig gebruik van kunnen maken en die een paar tientjes per maand goedkoper is. Een ander voorbeeld is dat mensen met schulden strakker worden begeleid. Ook dat is belangrijk, want voorkomen moet worden dat zij steeds verder wegzakken.
Henk van den Berge