5 juli 2017

Mogelijkheden voor windenergie in Apeldoorn

De raadswerkgroep ”Windenergie” heeft haar rapport over de (on)mogelijkheden van windenergie in Apeldoorn gepresenteerd. Op meerdere plaatsen in onze gemeente zouden windmolens kunnen komen. Bepalend is welke eisen we als gemeente hieraan stellen. De SGP vindt dat we in Apeldoorn zoveel mogelijk energie duurzaam moeten opwekken, maar niet tegen elke prijs.

De Apeldoornse energiecoöperatie DeA wil drie windmolens plaatsen in Beekbergsebroek, het gebied ten zuiden van de snelweg A1. Dat stuitte op grote kritiek van wijkraad Zuidoost (De Maten) en bewoners van Beekbergsebroek.

De gemeenteraad heeft toen een pas op de plaats gemaakt en eind vorig jaar een werkgroep ingesteld die onderzoek moest doen naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van het plaatsen van windmolens in Apeldoorn. In de werkgroep zat Henk van den Berge als vice-voorzitter.

Randvoorwaarde
Bij het onderzoek gold de belangrijke randvoorwaarde dat Apeldoorn op termijn energieneutraal moet zijn. De gemeenteraad heeft dat uitgangspunt vorig jaar uitgesproken. Om dat doel te bereiken, wordt ingezet op energiebesparing en het gebruik van duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie en windmolens.

Als het gaat om windenergie is de afspraak dat in 2030 in Apeldoorn 4 procent van de energieopwekking uit windenergie moet komen. Bij een energieopwekking die op termijn volledig energieneutraal is, moet 8 procent uit windmolens komen.

Medio juni presenteerde de werkgroep haar rapport, waarbij ook deskundige adviesbureaus waren ingeschakeld. De uitkomst van het onderzoek laat zien dat
er tussen de 20 en 1900 hectare grond binnen de gemeentegrenzen van Apeldoorn geschikt zou zijn voor windenergie. Binnen de bestaande wet- en regelgeving kunnen hier tussen de 0 en 65 windturbines geplaatst worden.

Als de gemeente extra eisen stelt, zijn er 0 tot 17 windmolens mogelijk. Die extra eisen betreffen met name: afstand tot woningen, natuur, hoogte en afmetingen van de molens, maatregelen om negatieve gevolgen van windturbines te verkleinen (geluid en slagschaduw) en voorwaarden voor (financiële) participatie van burgers. De eis met de meeste gevolgen betreft de geluidzone rondom windturbines, ofwel de afstand tot bebouwing.

Als wordt gekeken naar het uitgangspunt dat in 2030 4 procent van de energieopwekking windenergie moet zijn dan gaat het om ongeveer twintig windmolens. Voor volledige energieneutraliteit op termijn gaat het om 8 procent windenergie, ofwel circa dertig windmolens.

Dergelijke aantallen zijn in principe mogelijk, gezien de bandbreedte voor windmolens in Apeldoorn van 0 tot 65, maar dat is wel afhankelijk van de eventuele extra eisen. Als deze heel streng worden dan kunnen er geen windmolens komen. De tiphoogte (hoogste punt van de wiek) van de benodigde windturbines voor de Apeldoornse situatie kan overigens variëren van 124 tot 230 meter.

Politieke keuze
Dit najaar moet duidelijk worden of er in Apeldoorn windmolens komen. De komende maanden zijn er mogelijkheden voor inspraak van omwonenden en andere betrokkenen.
Vervolgens moet de gemeenteraad rond oktober een besluit nemen of er in onze gemeente windturbines mogen worden geplaatst en ook welke eisen daaraan worden verbonden. Als de raad voor windmolens is, moet het college op zoek naar geschikte locaties en die weer aan de raad voorleggen.

De SGP is blij met de helderheid die het rapport geeft. Onze politieke keuze moeten we nog bepalen. Daarbij gaat het om een balans tussen duurzame energieopwekking en de lasten die hierbij horen.

Jan Kloosterman
raadslid