29 juni 2016

Onderwijs vraagt aandacht

Leerplein055 is een onderwijsorganisatie met 25 openbare basisscholen in Apeldoorn. Ook drie scholen voor speciaal basis- en voortgezet onderwijs en een Praktijkschool maken deel uit van Leerplein055. 

Leerplein055 heeft al langere tijd grote uitdagingen. Door een dalend leerlingenaantal zijn er fors minder leerkrachten nodig. Hiervoor is een sociaal plan opgesteld waardoor de reserves met maar liefst 1,2 miljoen euro zijn gedaald. Er wordt fors verlies gemaakt. De begroting wijkt enorm af van de uitkomst.

De bestuursstructuur van Leerplein055 bestaat uit een Raad van Toezicht en een College van Bestuur. De gemeenteraad van Apeldoorn heeft onder andere de bevoegdheid om zowel op de begroting als de jaarrekening van Leerplein055 haar zienswijze te geven. Deze zienswijze weegt mee bij de goedkeuring door de Raad van Toezicht en de vaststelling door het College van Bestuur.

De concept-jaarrekening over 2015 roept nog veel zorgen op. Vanuit de gemeenteraad is hiervoor al vaker aandacht gevraagd. Vanuit Leerplein055 wordt gepoogd om het tij ten goede te laten keren, maar dat lijkt tot op heden nog niet te lukken. Wat de SGP betreft is er alle reden om hierover een kritische zienswijze in te dienen. Die zienswijze is niet bedoeld om het College van Bestuur voor de voeten te lopen. Wel moet de gemeenteraad laten zien dat de situatie bij Leerplein055 zorgelijk is en dat er blijvend acties nodig zijn.

Naast genoemde problemen zien we ook een vergrijzend personeelsbestand en een hoog en langdurig ziekteverzuim. De SGP heeft in de Politieke Markt gevraagd of de wethouder Onderwijs, Johan Kruithof, deze problematiek nadrukkelijk met Leerplein055 blijft bespreken. Hij heeft dat toegezegd. Het is nodig dat de gemeenteraad, met haar eigen bevoegdheden, nadrukkelijk aandacht houdt voor de toekomst van deze stichting. De wethouder beaamt dat en informeert de gemeenteraad hierover periodiek.

Sander Kok
fractievertegenwoordiger