5 januari 2012

Onduidelijke mondelinge afspraak kost Apeldoorn 3 miljoen

Tien jaar geleden heeft de gemeente Apeldoorn een mondelinge afspraak gemaakt met de VOF Apeldoornse Vastgoed Combinatie I (VOF AVC) over aankoop van grond voor en door de gemeente. Zowel de datum van deze afspraak als de inhoud is totaal onduidelijk. Toch lijkt alles erop te duiden dat er sprake is van een deal. Daar moeten consequenties aan worden verbonden.

 

Ergens in augustus 2001 is de afspraak gemaakt dat de VOF grond voor de gemeente zou aankopen, die later weer door de gemeente zou worden afgenomen. Eind 2008 vraagt de VOF AVC voor het eerst weer aandacht voor dit dossier. Middels een brief in juli 2010 heeft de gemeente van Lexman Advocaten, namens de VOF AVC, het dringende verzoek gekregen om uitvoering te geven aan de overeenkomst uit augustus 2001. Op 17 december ligt er een collegevoorstel (na een eerdere niet-openbare bespreking) om deze casus af te handelen.
Het college stelt voor de aankoopsom voor de grond in De Biezematen (ad € 2.595.706,25) te dekken binnen het complex Ecofactorij II/Biezematen en de schadeloosstelling voor een stuk grond op De Kar (ad € 349.128) te dekken vanuit de Algemene Reserve Grondbedrijf.
Hoe staat de SGP tegenover dit voorstel?
,,Deze casus heeft grote raakvlakken met het raadsonderzoek naar het grondbedrijf. Het heeft immers alles te maken met de werkwijze van destijds en met het mandaat van de betreffende ambtenaar”, zei SGP-raadslid Evert Mulder. ,,Het heeft jaren geduurd voordat de VOF terugkwam op de destijds gemaakte afspraak, vervolgens duurt het nog een aantal jaren voordat er een voorstel op tafel ligt en nu moet er opeens binnen een maand besloten worden. Het is beter te wachten op het rapport van de onderzoekscommissie grondbedrijf dat in januari uitkomt en daarna deze zaak af te doen.”
Welke informatie hebben we dan extra waardoor onze afweging anders zou kunnen worden? In juridische zin waarschijnlijk niets. Maar de politieke gevoeligheid maakt dat wij eerst  het plaatje compleet willen hebben, voordat we een besluit nemen.
Al met al vond de SGP deze zaak niet besluitrijp. Er zou eerst meer informatie moeten komen voordat de raad over deze zaak een weloverwogen beslissing kan nemen. De meerderheid oordeelde echter anders waardoor op 22 december dit voorstel op de agenda van de gemeenteraad stond. Een meerderheid ging akkoord met het advies van het college om deze zaak nu af te handelen.
Hiermee is weer eens duidelijk geworden dat er in het Apeldoornse grondbedrijf een heleboel rammelde.