16 april 2016

Onduidelijkheid over supermarkt bij Westpoint

Een meerderheid van de gemeenteraad stemt waarschijnlijk tegen de komst van een Albert Heijn op de locatie van Westpoint. De stemming is om juridische redenen uitgesteld tot de raadsvergadering van 12 mei. De SGP heeft nog een aantal vragen aan het college. De reactie hierop weegt mee in onze uiteindelijke afweging.

Al jarenlang staat het kantoorgebouw Westpoint aan de Handelstraat leeg. Het gaat om het voormalige Stadskantoor, schuin tegenover het politiebureau aan de Vosselmanstraat. Door deze leegstand is er sprake van veel overlast en verloedering. 
Door een ondernemer is een plan ingediend voor de bouw van een moderne Albert Heijn en enkele andere winkels op deze locatie. Op zich ziet dat er interessant uit, maar het voorstel heeft met name bij de Apeldoornse winkeliersvereniging FAO scherpe weerstand opgeroepen omdat er in hun ogen sprake is van een onwenselijke uitbreiding van het aantal vierkante meters supermarkt. Bovendien wil het college dit –volgens de winkeliers– op een oneigenlijke manier doen.

Voor de SGP zijn de volgende twee punten belangrijk om tot een standpunt te komen: 

1.Is er reden om maatwerk toe te passen?
Om de bouw van een supermarkt mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. Dan zou er detailhandel kunnen komen. Deze wijziging is mogelijk door ‘maatwerk’ toe te passen. Dit mag onder bepaalde voorwaarden. Zo moet het bijvoorbeeld gaan om detailhandel met een onderscheidend aanbod en assortiment.
De SGP deelt de opvatting van het college van B&W niet dat maatwerk in deze situatie past. Volgens onze fractie is de geplande supermarkt daar niet onderscheidend of aanvullend genoeg voor ten opzichte van de bestaande winkels. Al geldt wel dat er op zoveel plaatsen ruimte in bestemmingsplannen is voor de bouw van een supermarkt dat de gemeente daar niet op kan sturen.

2.Wat is het effect op bestaande supermarkten?
In onze visie op detailhandel willen we in Apeldoorn zorgen dat er een fijnmazige winkelstructuur is. Dat betekent onder andere dat supermarkten zo goed mogelijk over de stad verdeeld zijn, zodat niemand ver hoeft te rijden voor de dagelijkse boodschappen. Met de komst van grote supermarkten bestaat er een aanzienlijke kans dat kleine supermarkten verdwijnen. Dat komt een fijnmazige winkelstructuur niet ten goede. 
De SGP verwacht dat het winkellandschap in Apeldoorn-West door de komst van een Albert Heijn gaat veranderen. Daardoor gaat de fijnmazigheid achteruit. In welke mate dat is, valt niet te zeggen. Mede omdat het sturen op fijnmazigheid bijna ondoenlijk is met de sterke opkomst van internetwinkelen. 

Een pluspunt is wel dat de plannen ervoor zorgen dat de overlast en verloedering wordt aangepakt. Dat is belangrijk. Ook zijn ze een oplossing voor de leegstand en een beter ingerichte,  openbare ruimte. 
Het belang van deze zaken moet afgewogen worden tegen de hierboven genoemde twee punten. Met de reactie van het college en de uitkomsten van het debat zullen we de uiteindelijke beslissing nemen. Aanvankelijk was er een meerderheid voor het plan, maar die lijkt nu te zijn verdwenen.
Jan Kloosterman
raadslid