16 december 2016

Onvoldoende geld voor duurzame energie

In het voorjaar discussieerde de raad over de ambitie om energieneutraal te worden; in ieder geval in 2050, maar liefst eerder. Het college kwam daarom nu met een ”uitvoeringsagenda”, waarin concrete voorstellen staan voor de komende vier jaar. Ambities genoeg. Het budget hiervoor in de Meerjarenbegroting is echter absoluut niet voldoende om dit te kunnen realiseren.

Een jaar of tien geleden hadden we een wethouder die de ambitie uitsprak om in 2020 energieneutraal te zijn in Apeldoorn. Dat wil zeggen dat er binnen de gemeentegrenzen evenveel duurzame energie wordt opgewekt als er in totaal aan energie wordt verbruikt. 

Na het aftreden van deze wethouder werd dat al snel 2030 en een half jaar geleden was de raad realistisch genoeg om daar 2050 van te maken. We zitten momenteel namelijk nog maar op 5 procent duurzame energie. De raad vroeg echter wel aan hetcollege om snelheid te maken door meer ambitie te tonen dan tot nog toe.

Het college heeft dit goed opgepakt en heeft een zogenaamde ”Uitvoeringsagenda energietransitie 2017–2020” opgesteld. Daarin staan concrete voorstellen om aan de ene kant zelf het goede voorbeeld te geven (eigen gebouwen isoleren en van zonnepanelen voorzien en de eigen auto’s op groen gas of elektriciteit te laten rijden) en aan de andere kant het bedrijfsleven te stimuleren, voorlichting te geven aan huiseigenaren en samenwerkingsprojecten op te zetten in de regio in het kader van Cleantech. 

Rentmeesterschap
Echter, tegelijkertijd gaf het college aan dat er in de Meerjarenbegroting onvoldoende geld was gereserveerd om dit hele programma uit te voeren. En daarmee werd de hete aardappel in feite weer bij de raad teruggelegd vlak voor de bespreking van de begroting. Meerdere fracties, waaronder de SGP, kwamen met voorstellen (amendementen) om extra budget vrij te maken, maar hiervoor werd helaas geen meerderheid gevonden.

Bij de bespreking van de uitvoeringsagenda hebben we als SGP benadrukt dat wij energiebesparing en de opwekking van duurzame energie vanuit het Bijbels rentmeesterschap zien als noodzakelijk. Vooral energiebesparing hebben we nog weer eens voor het voetlicht gehaald. Daar is in Apeldoorn, zeker in woonhuizen van vóór de jaren ’80, nog veel winst te halen door het aanbrengen van dubbele beglazing en van isolatie en door vervanging van oude cv-ketels door hoogrendementsketels of warmtepompen.

Renteloze lening
Daarnaast is het nuttig om een aantal zonnepanelen op het dak te leggen voor de opwekking van duurzame energie. Uiteraard vergt dit een investering. Daarom hebben we het college opgeroepen om te zoeken naar financiële instrumenten om hier de helpende hand te bieden. Niet in de eerste plaats door middel van subsidies, maar eerder door het verstrekken van (renteloze) leningen. Dan komt het geld namelijk weer terug en kan er weer iemand anders mee geholpen worden. 

Evert Mulder
fractievertegenwoordiger