30 juni 2016

Politie wil georganiseerde criminaliteit steviger aanpakken

De politie wil een steviger aanpak van de georganiseerde criminaliteit. Het vizier wordt gericht op de hennepteelt, windhappers, illegale prostitutie en andere duistere zaken uit de onderwereld.​

Op initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt de georganiseerde criminaliteit harder aangepakt. Het is belangrijk dat de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld wordt tegengegaan. Het illegaal verdiende geld wordt bijvoorbeeld belegd in onroerend goed om het te ‘witten’.

De georganiseerde criminaliteit neemt zelfs zulke grote vormen aan dat in de veiligheidsbrief van de burgemeester die in mei verscheen, wordt gesproken van een ondermijning van het gezag. In deze brief komen verschillende punten rond de illegale activiteiten aan de orde.

Een duidelijk voorbeeld is de hennepteelt. In Apeldoorn zijn er vorig jaar 48 hennepkwekerijen opgerold. Het gaat de politie en justitie daarbij niet zozeer om de kleine telers, maar vooral om de personen die achter deze activiteiten zitten. Om hen op te sporen wordt nauw samengewerkt tussen politie, justitie en bijvoorbeeld de belastingdienst en de gemeenten in de regio.

De zogenaamde windhappers vormen een andere groep. Dit betreft personen die op grote voet leven, bijvoorbeeld dure auto’s en onroerend goed kopen terwijl zij geen officiële inkomsten hebben. Het is een goede zaak dat zij scherper in de gaten worden gehouden.  
Ook op motorclubs wordt scherper gelet. In Apeldoorn zijn daarmee volgens burgemeester Berends tot nu toe weinig problemen.

Een ander zorgpunt betreft de vakantieparken. Er zijn behoorlijk wat diefstallen en inbraken. Bovendien zouden vanaf sommige parken criminelen –ook in georganiseerd verband– actief zijn.

Het hardere beleid richting de georganiseerde criminaliteit heeft hopelijk effect. Het levert in ieder geval meer geld op. De politie probeert beslag te leggen op het met illegale activiteiten verdiende geld. De politie-eenheid Oost-Nederland had als doelstelling voor 2015 een waardebeslag van 21,7 miljoen euro. Er werd echter bijna 27 miljoen euro binnengehaald. 

Omdat onbekend is hoeveel illegaal geld er werkelijk in omloop is, kan moeilijk worden bepaald hoe succesvol het beleid is. Het is echter een goede zaak dat de duimschroeven worden aangedraaid.

 

 

Vang de boef in de buurt met WhatsApp

Veiligheid is niet iets van de politie alleen. Inwoners worden steeds meer ingeschakeld. WhatsApp biedt mooie mogelijkheden.

De Apeldoornse politie wil de inwoners betrekken bij het verbeteren van de veiligheid. Een duidelijk voorbeeld daarvan zijn de WhatsApp-groepen die zijn ontstaan op initiatief van bewoners om gezamenlijk de veiligheid in hun straat of buurt te vergroten. Daartoe wisselen zij via WhatsApp informatie uit als zij iets merkwaardigs zien.

Inmiddels zijn er in Apeldoorn al meer dan dertig WhatsApp-groepen. Bijna het hele buitengebied van de gemeente wordt nu al door dergelijke groepen ‘gedekt’. En het aantal breidt nog gestaag uit. 

Bewoners die een dergelijke groep willen starten, krijgen een presentatie van de wijkagent. Hij geeft hen daarbij aanwijzingen om mensen met afwijkend gedrag te herkennen in hun wijk.

Als een WhatsApp-groep een jaar functioneert, kan het spel ”Vang de boef” worden georganiseerd, waarbij een medewerker van THOR (de gemeentelijke dienst Toezicht en Handhaving Openbare Ruimte) een ronde loopt in de wijk en zich opvallend gedraagt. De bedoeling is dat de deelnemers van de groep hem volgen door elkaar via WhatsApp op de hoogte te houden, zodat de politie hem uiteindelijk kan aanhouden.