16 december 2014

Raad laakt aanpak problemen Omnisportcentrum

Het oplossen van de problemen bij het Omnisportcentrum kost 1,5 miljoen euro. Beschamend, te meer daar de gemeente grote steken heeft laten vallen.

 

De gemeenteraad heeft de afgelopen tijd nogal wat informatie –openbaar en niet-openbaar– over het Omnisportcentrum gehad. Er zijn twee soorten problemen.

Eind vorig jaar bleek dat er al bij de oplevering in 2008 technische mankementen waren, zoals waterlekkages in het dak en scheuren in de vloeren en wanden. Ook waren er installatietechnische problemen. Daarbij valt op dat de ontruimings- en brandveiligheidsinstallatie nu nog steeds niet aan de normen voldoen.

De totale kosten bedragen 850.000 euro. Het is moeilijk voor de gemeente om deze te verhalen. De hoofdaannemer zegt niet verantwoordelijk te zijn en twee betrokken installatiebedrijven zijn failliet, terwijl Libéma –de exploitant van Omnisport– niet wil betalen.

 

Luchtvochtigheid

Het andere probleem is dat begin dit jaar de houten wielerbaan is afgekeurd, omdat er splinters vrijkwamen en dat was gevaarlijk voor de wielrenners. Inmiddels is de baan weer opgeknapt, maar het college stelt voor om de toplaag van de wielerbaan te vervangen want dat zou het beste zijn. De kosten daarvan bedragen 650.000 euro.

Ook hier is veel verkeerd gegaan. Zo is er onvoldoende gelet op de luchtvochtigheid in de ruimte waardoor het hout is gaan werken, terwijl het bedrijf dat de wielerbaan heeft aangelegd daar wel voor had gewaarschuwd. Verder is er onder meer sprake van een matige houtkwaliteit, verkeerd gelegde latten en naden tussen de latten.

De bouwer van de wielerbaan vindt dat de gemeente verantwoordelijk is voor de fouten vanwege de luchtvochtigheid. Bovendien stelt het bedrijf dat als de gemeente een juridische procedure begint en deze wint dat het bedrijf dan failliet gaat. Met andere woorden: er valt niets te halen. Het bedrijf zet de gemeente dus voor het blok, terwijl het zelf fouten bij het leggen van de baan heeft gemaakt.

 

Regie en toezicht

De raad reageerde bij de behandeling van de voorstellen zeer geërgerd op de gang van zaken. De SGP heeft het afgelopen jaar al twee keer schriftelijke vragen gesteld. De beantwoording bleef toen al vaag en ook nu waren er nog veel onduidelijkheden. 

Zo is het opvallend dat de gemeente in 2008 geen garantie op de baan heeft gevraagd. En waarom laat de gemeente allerlei gebreken zo lang voortduren, voordat er wordt ingegrepen? Het verkeerd leggen van latten is toch de fout van het bedrijf? Hoe is de (juridische) positie van de gemeente richting allerlei betrokken bedrijven en organisaties?

De raad besloot de behandeling van het collegevoorstel uit te stellen. Eerst moet er meer duidelijkheid komen over de gang van zaken. Het college wilde snel over de problemen heen stappen en doorgaan, maar de raad accepteerde dat gelukkig niet.

Het Omnisportcentrum gaat in ieder geval nog meer kosten. De gemeente heeft bij de bouw al 45 miljoen euro in het complex geïnvesteerd en draagt bovendien jaarlijks 800.000 euro bij in de exploitatie.

De problemen laten weer zien dat de gemeente nogal eens zwak opereert bij grote projecten. Ook bij Orpheus, Coda, de Haere en het Omnizorgcentrum moest er steeds flink geld bij. Een belangrijke oorzaak is het gebrek aan regie en toezicht van de gemeente. En bij het verhalen van de kosten bij betrokken bedrijven heeft de gemeente veelal weinig succes, omdat afspraken niet helder zijn vastgelegd. Zeer schrijnend.

 

Henk van den Berge