5 mei 2011
Raad onderzoekt megaverlies grondbedrijf
De Apeldoornse gemeenteraad is een onderzoek gestart naar het megaverlies bij het grondbedrijf. Voorzitter van de onderzoekscommissie is SGP-fractievoorzitter Henk van den Berge.
Begin dit jaar bleek dat het grondbedrijf een verlies heeft geboekt van bijna 70 miljoen euro. De oorzaak is dat de uitgifte van grond voor zowel woningbouw als bedrijventerrein mede door de economische problemen veel trager verloopt dan verwacht.
De gemeente had de achterliggende jaren veel grond gekocht voor woningbouw (onder andere in Zuidbroek) en bedrijventerreinen (onder meer Biezematen en Apeldoorn Zuid). Omdat de verkoop zwaar tegenvalt, ziet het er naar uit dat een flink deel van de grond niet op afzienbare termijn kan worden verkocht en daarom moest deze grond worden afgewaardeerd naar de veel lagere prijs van agrarische grond. Voor de gemeente betekent dit een flinke strop.
De raad is zeer ontevreden over de gang van zaken. Afgelopen februari kreeg verantwoordelijk wethouder Metz (VVD) al een motie van treurnis aan zijn broek. Voorts bepaalde de raad dat er een onderzoek naar de gang van zaken moet komen.
Inmiddels is besloten dat er een officieel raadsonderzoek komt. Dit is een soortgelijk onderzoek als vijf jaar geleden werd gedaan inzake de affaire Reesink. Er is een onderzoekscommissie ingesteld bestaande uit de raadsleden Henk van den Berge (SGP), Gerhard Bos (CDA), Johan Kruithof (PvdA), Mark Sandmann (D66) en Henk Schutte (Leefbaar Apeldoorn). Voorzitter is Van den Berge (net als bij het Reesink-onderzoek), terwijl Kruithof vice-voorzitter is.
De commissie moet onder andere uitzoeken hoe het grondbedrijf heeft gewerkt, hoe de grondverwerving ging en of het grondbedrijf ‘in control’ was. Maar ook dient bijvoorbeeld onderzocht te worden of de raad tijdig en juist is geïnformeerd over allerlei belangrijke ontwikkelingen omtrent het grondbedrijf.
In het kader van het onderzoek is het mogelijk dat betrokken personen (bijvoorbeeld wethouders, raadsleden en ambtenaren) onder ede verhoord kunnen worden. De bedoeling is dat het onderzoek eind dit jaar wordt afgerond.