3 juli 2014
Raad wil winkels elke zondag open
Winkels in Apeldoorn mogen van een ruime raadsmeerderheid volgend jaar elke zondag open. Met dit besluit wordt een wissel omgezet en dat betreurt de SGP.
Op 17 april, tijdens de eerste raadsvergadering na de verkiezingen, diende de VVD een motie in om de openstelling van winkels op zondag mogelijk te maken. Hoewel er een raadsmeerderheid voor was, haalde deze motie het niet. Vooral D66 wilde als winnaar van de verkiezingen zelf dit punt verzilveren. In het coalitieakkoord waren geen afspraken gemaakt over de zondagsopenstelling. Dat de christelijke collegepartijen CDA en ChristenUnie daarmee akkoord waren gegaan, bekritiseerde de SGP sterk, want hierdoor konden de voorstanders doorgaan.
Dat gebeurde. Op 5 juni dienden D66, VVD, PvdA, GroenLinks en Leefbaar Apeldoorn een voorstel in waarbij ondernemers zelf mogen bepalen of ze op zondag opengaan. Het debat ging aanvankelijk om de vraag hoe de ondernemers betrokken moeten worden in dit proces. Een tweede punt betrof de vraag of er nog een onderzoek onder winkeliers moet plaatsvinden.
Geen beperkingen
Uit de inbreng van verschillende fracties werd duidelijk dat de uitkomst van een onderzoek het voorstel niet zou veranderen. Een ruime raadsmeerderheid wil geen beperkingen bij de zondagsopenstelling.
De SGP noemde vier argumenten tegen de verruiming:
- Principieel. In de Bijbel is de zondag als rustdag bedoeld om God te dienen. Dat geldt voor zowel huishoudens als de samenleving als geheel. De Heere belooft Zijn zegen als Zijn geboden gehouden worden.
- Economisch. Per saldo wordt er geen euro méér uitgegeven terwijl de lasten voor ondernemers stijgen.
- Sociaal. Een dag waarop de samenleving in rust is, is zeer gewenst in onze drukke tijd.
- Verlies. Onder het mom van meer vrijheid komt met name de kleine ondernemer voor een dilemma te staan. Als hij zondags dicht blijft mist hij omzet, maar als hij open gaat heeft hij te maken met hogere personeelslasten.
Het debat had voor de SGP een diepe lading omdat het vierde gebod van Gods Wet in het geding is. Met het aannemen van dit voorstel is één van de heilzame leefregels van de Heere terzijde geschoven en dat raakt het hart.
Bij de stemming diende de SGP de motie ”Koopzondag op zaterdag” in, waarin we het college opriepen met een voorstel te komen om alle koopzondagen te schrappen. Niet vanuit politieke overwegingen van haalbaarheid, maar juist om het principiële gewicht en de verantwoordelijkheid van het besluit te benadrukken. Daarom vroegen we ook om hoofdelijke stemming. Bij een zo’n belangrijk besluit moet niet het standpunt van de eigen fractie centraal staan, maar moet ieder raadslid zelf uitspreken of hij het daarmee eens is. Met 9 stemmen voor en 30 stemmen tegen werd onze motie verworpen. Het voorstel van de vijf indieners werd jammer genoeg met ruime meerderheid aangenomen. Na de zomervakantie komt het in de inspraak. Op donderdagavond 11 september is er een hoorzitting in het stadhuis voor belanghebbenden. Daartoe behoren ook de kerken. Verder is er van 9 oktober tot 7 november schriftelijke inspraak mogelijk, waar iedereen gebruik van kan maken. Op donderdag 11 december is er mondelinge inspraak mogelijk. Erg belangrijk dat van christelijke zijde een stevig en waardig protest klinkt.
Jan Kloosterman
raadslid