3 februari 2012

Rapport Comissie Grondbedrijf door de raad aanvaard

Na een lange vergadering heeft de raad op 2 februari het rapport "De grond wordt duur betaald" van de enquêtecommissie Grondbedrijf aanvaard. Zowel het college als de coalitiepartijen deden pogingen om de scherpe kantjes eraf te vijlen. Op één na mislukten al deze pogingen. Of er meer wethouders moeten aftreden dan alleen Metz, wordt volgende week beslist.

Verklaringen college

Na een korte inleiding door de burgemeester kreeg het college de gelegenheid om een verklaring af te leggen. Huidige wethouder grondzaken Prinsen deed het woord namens het college. De verklaring bevatte met name kritische kanttekeningen bij het onderzoeksrapport. De toonzetting was meer verdedigend dan deemoedig. Die toonzetting was anders bij wethouder Spoelstra, die als wethouder financiën apart het woord voerde. Hij gaf toe fouten te hebben gemaakt, en bood zijn excuses daarvoor aan. Tenslotte kwam wethouder Metz (voormalig wethouder grondzaken) aan het woord, en legde een verklaring af waarom hij besloten had om na vanavond af te treden. Hij gaf aan zich verantwoordelijk te voelen, maar niet schuldig. Hij wilde die verantwoordelijkheid ook nu nemen, en daarom trad hij af. Geen erkenning fouten te hebben gemaakt; geen excuses. Wel beschuldigingen aan het adres van de onderzoekscommissie.

Beschouwingen raadsfracties
Vervolgens kregen de fracties het woord om hun beschouwingen en reactie op het rapport te geven. Ik heb namens de SGP-fractie aangegeven dat wij de conclusies en aanbevelingen uit het rapport onderschrijven. Daarbij heb ik aangegeven dat ook wij, als raad, fouten hebben gemaakt. We zijn te goedgelovig geweest t.o.v. het college, en hebben te gemakkelijk ingestemd met het uitgeven van geld (winst, die nog niet genomen kon en mocht worden). Daarvoor heb ik namens de SGP excuses aangeboden aan de Apeldoornse bevolking. Daarnaast heb ik vanuit enkele bijbelse noties over schuldvergeving richting het college aangegeven dat wij bereid zijn om excuses te accepteren, na erkenning van fouten. Daarbij maakte ik wel een uitzondering t.a.v. wethouder Metz. Het rapport toont duidelijk aan dat hij de raad op meerdere momenten bewust verkeerd of te laat heeft geïnformeerd. Het kan niet anders dan dat daar politieke consequenties aan worden verbonden.
Klik hier voor de hele SGP-bijdrage aan de beschouwingen.

Besluitvorming over het rapport
Na een eerste schorsing reageerde Henk van den Berge, als voorzitter van de commissie, op de vragen van het college en de beschuldigingen van Metz. Hieruit werd voor ons nog duidelijker dat wethouder Metz veel wezenlijke informatie heeft achtergehouden.
Vervolgens werd er een lange tijd meer geschorst dan daadwerkelijk vergaderd. Met name het college en de coalitiepartijen hadden veel tijd nodig om hun standpunten te bepalen.
De aanvullende verklaringen van het college leverden echter geen nieuwe gezichtspunten; slechts een herhaling van de eerdere verklaring. De coalitiepartijen deden vervolgens bij de besluitvorming pogingen om d.m.v. amendementen de scherpe kantjes van het rapport af te vijlen. Dit lukte echter niet wezenlijk. Vervolgens werd het rapport "De grond wordt duur betaald" met een paar kleine wijzigingen aanvaard door alle fracties.
Tenslotte kwam nog een drietal moties in stemming, vooral bedoeld om zowel raad als college aan te zetten om de aanbevelingen van de commissie in concrete daden om te zetten. Als SGP dienden we een motie in om een raadswerkgroep in te stellen om voorstellen voor te bereiden om meer en beter invulling te geven aan de controlerende taak van de gemeenteraad. Deze motie werd unaniem aangenomen. Klik hier om de motie te lezen.
Vanwege het late tijdstip (half 2) stelde waarnemend burgemeester Esmeijer voor om de vergadering te schorsen, en volgende week verder te praten over de (politieke) consequenties die we aan het rapport moeten verbinden. Het blijft dus nog een week onduidelijk of er meer wethouders zullen aftreden, als gevolg van het gronddebacle, dan alleen Metz.

Door Evert Mulder