10 november 2017
SGP en CU kritiseren verdere uitbreiding koopzondagen
SGP en ChristenUnie in Apeldoorn stellen kritische vragen bij een verdere verruiming van de openingstijden van winkels op zondag 24 en 31 december 2017. Winkels in Apeldoorn mogen sinds vorig jaar op zondagen van 12.00 tot 18.00 uur open zijn. Van het college van B&W mogen de winkels de laatste twee zondagen van dit jaar vier uur eerder open.
Schriftelijke vragen van de SGP en CU inzake de openingstijden van winkels op zondag 24 en 31 december
Sinds de winkeltijdenverordening in 2016 mogen de winkels in Apeldoorn op alle zondagen geopend zijn van 12.00 uur tot 18.00 uur. Ook aan de grenzen m.b.t. de openingstijden lijkt nu gemorreld te worden.
De aanpassing van de winkeltijdenverordening is na een uitvoerige politieke discussie gerealiseerd. De SGP en CU had tegen dit besluit ingrijpende bezwaren. Het ging daarbij om verschillende motieven: principieel (zondagsheiliging en zondagsrust), sociaal (een rustdag in onze samenleving, tegengaan van een 7x24-uurseconomie, zeker de winkeliers van kleinere zaken worden nu zakelijk gedwongen om zondags te werken) en economisch/financieel (per saldo geeft de consument niet meer uit).
In een brief van het college op 25 oktober jl. honoreert het college het verzoek van verschillende winkeliers om op zondag 24 en 31 december vier uur eerder dan gebruikelijk hun winkel te mogen openen. Daarbij erkent het college de gevoeligheid van dit besluit en benadrukt dat het om een uitzondering gaat.
Gezien de uitvoerige discussie in de gemeenteraad in 2015 en 2016 verbaast het de SGP en CU erg dat het college nu al weer overgaat tot een verdere verruiming. Daarbij erkent het college de gevoeligheid van dit besluit en benadrukt dat het om een uitzondering gaat. Toch betrekt het college de raad er niet bij. Het voorgaande brengt ons tot de volgende vragen inzake de verruiming van de openingstijden op zondag:
- Welke gevoeligheden hebben een rol gespeeld in de overwegingen van het college?
- Welke overwegingen die een rol in deze besluitvorming hebben gespeeld, pleiten volgens het college tegen de toegestane verruiming?
- Welke effecten voor winkelend publiek verwacht het college met 4 uur extra winkeltijd? Hoe waardeert het college deze effecten?
- Waarom heeft het college de gemeenteraad niet betrokken bij de verdere verruiming van de koopzondagen?
- Welke criteria of combinatie van criteria bepalen dat dit besluit een uitzondering betreft? Hoe hard kan het college het stellen dat het om een uitzondering gaat? Voorstanders kunnen nu toch verwijzen naar deze uitzondering en daar een beroep op doen?
- Is het college bereid om de toezegging te doen dat het bij deze ene uitzondering blijft inzake de verruiming van winkeltijden op zondagen? Waarom wel of niet?
- Welke risico’s inzake bijvoorbeeld overlast in het verkeer in de buurt van kerken, aansprakelijkheid of het bevoordelen van een kleine groep winkeliers ziet het college rondom dit besluit? Wie is risicodrager?
- De grens van 12 uur is o.a. ontstaan met het oog op kerken. Heeft het college overlegt met kerken inzake dit besluit? Indien ja, welke overwegingen leverde dat op. Indien nee, waarom niet? Hoe komt het college tegemoet aan de eventuele gevolgen die dit besluit heeft voor de kerkdiensten?
Met vriendelijke groet,
Jan Kloosterman Roelof Veen
SGP-fractie CU-fractie