17 oktober 2009

SGP genuanceerd over ontwikkeling van het LOG

Nut en Noodzaak

In het kader van de Reconstructie van de Veluwe is afgesproken dat agrarische bedrijven geen uitbreidingsmogelijkheden krijgen in, of zelfs weg moeten uit zogenaamde extensiveringsgebieden, dicht bij natuurgebieden. In die gebieden krijgt de natuur de voorrang. Daar staat tegenover dat er ook intensiveringsgebieden, ofwel LandbouwOntwikkelingsGebieden zijn aangewezen, waar agrariërs wel mogen uitbreiden, of naar toe verplaatst kunnen worden vanuit de extensiveringsgebieden. De SGP stond en staat hier voluit achter. De aanleg en inrichting van het LOG Beemte-Vaassen is voor ons dus eerder een gegeven dan een vraag.

Zorgen bij boeren en burgers in het gebied

Er waren diverse insprekers die hun zorgen kenbaar maakten in de PMA. Het gaat hierbij met name om bewoners van burgerwoningen, die zich zorgen maken over het verdwijnen van zichtlijnen in het nu nog open landschap. Ook is men bang voor overlast van de extra agrarische bedrijven, met name de intensieve veehouderijbedrijven, in de vorm van geluid en stank en extra vrachtverkeer. Boeren die er nu al wonen, maken zich zorgen over het uitbreken van dierziektes, met name als er tientallen intensieve veehouderijbedrijven bij komen, zoals zij vrezen. Tenslotte heeft iedereen zorgen over waardevermindering van huizen en bedrijven.

Minimale afstand tussen bedrijven en andere bebouwing

De SGP heeft steeds gepleit voor een minimale afstand tussen de nieuw te vestigen bedrijven (of bedrijven die mogen uitbreiden) en bestaande bedrijven of woonhuizen van 150 meter. Dit om het ontstaan en 'overwaaien' van dierziektes tegen te gaan. Het nu voorliggende voorstel gaat uit van minimaal 100 meter. In Epe was al een motie aangenomen om deze afstand zelfs op 250 meter te zetten. Volgens de wethouder zou dat betekenen dat er in het hele gebied slechts enkele nieuwe bedrijven gevestigd zouden kunnen worden, en dat vrijwel geen enkel bestaand bedrijf zou mogen uitbreiden. In dat geval zou geen sprake meer zijn van een LOG. Niettemin begrijpt zij de zorg t.a.v. dierziektes, en heeft ze toegezegd dat dit aspect in het MilieuEffectRapport (MER) zal worden meegenomen. Tevens zal de GGD om een mening worden gevraagd.

Aantallen bedrijven

In de concept-gebiedsvisie werd er nog van uitgegaan dat er ongeveer 16 nieuwe bedrijven ingeplaatst zouden kunnen worden, en dat er daarnaast nog minstens evenveel bestaande bedrijven zouden mogen uitbreiden tot een bouwblok van 1,5 hectare. Met name dit aspect voedde de zorg van zowel de omwonenden als de politieke partijen. Uit nadere bestudering is gebleken dat er hooguit 8 nieuwe bedrijven ingeplaatst kunnen worden (met name in het Vaassense deel). Tijdens de vergadering meldde de wethouder dat men wat de uitbreidingsmogelijkheden betreft, er van uitgaat dat er uiteindelijk rond de 5 bedrijven in de gemeente Epe zullen kunnen uitbreiden naar 1,5 hectare, en evenzo 5 in de gemeente Apeldoorn. Daarnaast zijn er in Vaassen nu al 5 bedrijven met een dergelijke omvang.

Standpunt van de SGP-fractie

De beantwoording door de wethouder van onze vragen over afstanden en aantallen nam een groot deel van onze zorgen weg. Blijft nog steeds overeind staan dat wij vinden dat uit het MER moet blijken wat verantwoord is, zowel ten aanzien de milieubelasting als ten aanzien van de hinder en overlast voor de mensen die in het gebied wonen. Wij hebben daarom nu ingestemd met het Gebiedsplan en goedgevonden dat er een ontwerp-bestemmingsplan wordt uitgewerkt. Maar tegelijkhertijd hebben we aangegeven dat we pas nadat het MER klaar is een definitief standpunt kunnen en zullen innemen over het aantal bedrijven en de minimale afstand ertussen.

Het is de bedoeling dat het voorontwerp-bestemmingsplan nog voor de jaarwisseling vrijgegeven zal worden voor inspraak. 

Evert Mulder