7 april 2018

SGP haalt op het nippertje tweede zetel

 

Opnieuw haalde de SGP twee zetels in de Apeldoornse gemeenteraad. Maar het was wel op het nippertje. De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen viel voor ons mee en tegen. Laten we met de meevaller beginnen.

Apeldoorn is de grootste gemeente in ons land waar de SGP een zelfstandige fractie in de gemeenteraad heeft. En dan nog wel een fractie van twee man. Dat is best bijzonder. Daar mogen we God dankbaar voor zijn. Blees en Leune zaten vroeger als eenmansfractie in de raad. ,,Twee zijn beter dan één” staat er in de Bijbel (Pred. 4:9). Een tweemansfractie betekent een verdubbeling van de mankracht. Dat geeft ook een grotere verantwoordelijkheid.

Restzetel

Evert Mulder zat in de periode van 2002 tot 2014 op een restzetel. Als je daar eenmaal op zit, merk je daar trouwens niets van. Vier jaar geleden kregen we twee volle zetels. Nu was onze tweede zetel weer een restzetel. Er waren dit keer zeven restzetels te verdelen en daarvan kregen wij de derde. Hadden we 237 stemmen minder gehad, dan hadden we met Lokaal Apeldoorn moeten loten om de laatste restzetel.

In het verleden hadden we onze lijst gecombineerd met die van de ChristenUnie. Langs die weg veroverden wij in 2002 en ook in 2006 en 2010 onze tweede raadszetel. Door een wijziging van de Kieswet is lijstcombinatie niet meer mogelijk. We moeten nu helemaal op eigen kracht onze tweede zetel zien te veroveren.

Helaas zakte ons stemmenpercentage. Vier jaar geleden was dat 5,2 nu 4,7. Voor de helft kwam dat omdat de opkomst hoger was. De combinatie met het referendum leidde er toe dat meer kiezers dan anders de moeite namen om naar de stembus te gaan. Vooral de tegenstanders van de zogenaamde sleepwet maakten zich erg druk over deze zaak. Hun stem voor de gemeenteraad zal niet vaak bij de SGP zijn terecht gekomen.

Ook het aantal stemmen liep wat terug: van 3458 in 2014 naar 3260 nu. Dat is jammer. Aan de verkiezingscampagne lag het niet. Die was, mede door de inschakeling van reclamebureau Bright, professioneel opgezet. Potentiële kiezers werden ook online benaderd. Dat kostte wel een paar centen, maar door een extra bijdrage van de afdeling Apeldoorn aan de verkiezingskas konden we dat betalen.

Uddel

Speciale aandacht werd besteed aan het dorp Uddel, vanouds een stemmenbolwerk van de SGP. Daar hielden we ditmaal ook onze verkiezingsavond. Er was veel belangstelling. In Uddel gingen we van 851 naar 858 stemmen.

Hoe is het verlies van kiezers in de rest van de gemeente te verklaren? We moeten wel beseffen dat de uitslag van vier jaar geleden voor de SGP een topresultaat was. Een stemmenpercentage van 5,2 hadden we nooit eerder behaald. Ga maar na: in 2002 was het 4,0 procent in 2006 4,3 procent en in 2010 4,2 procent. Daarmee vergeleken is de 4,7 procent van de verkiezingen in maart dit jaar heel aardig.

Het goede resultaat van de vorige keer was wellicht toe te schrijven aan het feit dat kort daarvoor Henk van den Berge op de voorgrond was getreden als voorzitter van de enquêtecommissie naar de problemen bij het grondbedrijf van de gemeente Apeldoorn. Verder deed ditmaal ook een kansloze lijst mee onder de naam Jezus Leeft. Een deel van de driehonderd kiezers die deze lijst kreeg, stemde in het verleden op de SGP.