12 februari 2014

SGP kritisch over periode 2010-2014

In de raadsperiode 2010–2014 moest Apeldoorn veel bezuinigen. Er waren te hoge en dure ambities en vooral de verkeerde besluiten rond het grondbedrijf kosten vele miljoenen. Een duidelijk minpunt is ook dat de bezuinigingen vorig jaar onevenwichtig waren.

De zwakke financiële positie van de gemeente is voor een deel het gevolg van de economische crisis en de flinke bezuinigingen van het Rijk, maar een belangrijke oorzaak ligt toch bij de gemeente zelf. Vooral in de jaren 2000–2010 heeft Apeldoorn op te grote voet geleefd. De ambities waren hoog en bleken zelfs te hoog.

Teveel ambities, kritiek genegeerd
De stad moest sterk groeien en ook werden vele tientallen miljoenen euro’s gestoken in de prestigeprojecten Orpheus, Coda en Omnisport. Kritiek van onder meer de SGP op de grote financiële risico’s werd door het college van B&W en een meerderheid van de gemeenteraad gebagatelliseerd. Hetzelfde gold voor de kritiek op de lage reserves van de gemeente. Het geld had men hard nodig voor de bekostiging van de vele ambities.
Daar bovenop kwamen nog eens de grote problemen bij het grondbedrijf. Apeldoorn verwachtte sterk te groeien, maar al voor de economische crisis  bleek dat er teveel grond was gekocht voor huizenbouw en bedrijventerreinen. De afboekingen kostten de gemeente zo’n 200 miljoen euro. Uit het onderzoek van de raadsenquêtecommissie naar de gang van zaken bij het grondbedrijf bleek in 2012 dat het college de raad niet goed had geïnformeerd. Bij de besprekingen legde de SGP niet alleen de vinger bij de financiële fouten en de bestuurlijke tekortkomingen, maar wij hebben er bovendien op gewezen dat door de affaire ook de geloofwaardigheid van het gemeentebestuur is geschaad, terwijl transparantie en betrouwbaarheid juist erg belangrijk zijn.

Minimabeleid
Aanvankelijk zat de SGP bij de aanpak van de financiële problemen vrij aardig op een lijn met het college en veel andere partijen. De bedoeling was dat de gemeente vooral zou bezuinigen door zich te gaan richten op kerntaken, terwijl andere taken moesten worden verminderd of afgestoten. Voor die lijn had de SGP al eerder gepleit.
Bij de kerntakendiscussie hebben wij steeds ingezet op zo min mogelijk bezuinigen op veiligheid, sociaal beleid en het onderhoud van de openbare ruimte (wegen, fiets- en voetpaden en het openbaar groen), omdat dit belangrijke kerntaken van de gemeente zijn.
Op het minimabeleid wil de SGP niets bezuinigen. We moeten onze kwetsbare medeburgers zeker in deze moeilijke economische tijd helpen. Toch schrapte een raadsmeerderheid op voorstel van het college eind 2011 in het minimabeleid. Erg jammer!
In de bezuinigingsvoorstellen van eind vorig jaar die in de begroting voor 2014 stonden, kon de SGP zich niet vinden. Er waren belangrijke keuzes waar wij niet mee konden instemmen, omdat ze onevenwichtig zijn. Er werd weer flink bezuinigd op het sociaal beleid, het vrijwilligerswerk en het onderhoud van het openbaar groen (bermstroken, plantsoenen, parken, en dergelijke). Dit zijn belangrijke taken voor de gemeente en belangrijke zaken voor burgers en daarom wees de SGP de bezuiniging hierop van de hand.
Wij wilden bezuinigen op sport en cultuur, want daarop werd in deze bezuinigingsronde niets gekort. Eerder werd de subsidie voor schouwburg Orpheus zelfs met een half miljoen euro verhoogd naar 4,8 miljoen euro per jaar.

Onroerendzaak-belasting (Ozb)
Ook stemde de SGP niet in met de verhoging van de ozb. Dit was volgens het college nodig om de begroting sluitend te krijgen. Onze partij wilde niet de extra lasten bij de burger neer leggen, maar bij de gemeente verdergaand bezuinigen. Een grote raadsmeerderheid koos echter voor de belastingverhoging.
Een ander belangrijk kritiekpunt van de SGP betrof het feit dat er onvoldoende werd gedaan om de zwakke financiële reserves van de gemeente te verbeteren. Dat is hard nodig omdat er wel grote risico’s zijn.
De begroting van 2014 en de bezuinigingsvoorstellen werden ondanks de kritiek en de tegenstem van de SGP door een grote raadsmeerderheid aangenomen. Teleurstellend dat er geen beter evenwicht is gezocht. De begroting is dus een mager vertrekpunt voor de komende raadsperiode.

Neem dit mee bij het uitbrengen van uw stem voor de gemeenteraadsverkiezingen.