27 oktober 2016

SGP: Lagere ozb en extra steun voor mantelzorg

De SGP wil in Apeldoorn mantelzorgers extra ondersteunen en de onroerendezaakbelasting (ozb) verlagen. Daarentegen moet er flink worden bezuinigd bij topevenementen, een cultureel centrum en een atletiekbaan. Dat zijn enkele voorstellen van de SGP bij de algemene beschouwingen.

 

 

 

Bijdrage SGP voor de MPB 2017 – 2020, gemeenteraad Apeldoorn

(27 oktober 2016)

Geachte voorzitter, inwoners, collega’s, wethouders en ambtenaren,

Over de Meerjarenprogrammabegroting 2017 - 2020 (MPB) valt veel te zeggen. Het is een omvangrijk boekwerk waarin veel staat. Maar voordat we hier inhoudelijk op ingaan, wil de SGP het college en in het verlengde daarvan het ambtelijk apparaat hartelijk danken voor hun grote inzet in het afgelopen jaar voor onze gemeente. Dat verdient zeker waardering.

De SGP heeft bij het doornemen van de Meerjarenbegroting nog eens terug gekeken naar de voorjaarsnota die we in juni hebben behandeld. Wij konden ons in de voorjaarsnota vrij goed vinden en daarom hebben wij deze ook gesteund. De verwachtingen rond de MPB waren in onze fractie dan ook best hoog gespannen. Toen we echter de MPB doornamen bekroop ons een gevoel van teleurstelling. Waarom?

  • In de voorjaarsnota stonden drie speerpunten centraal: het financieel herstel, het aanpakken van het achterstallig onderhoud en het verbeteren van de duurzaamheid. Deze zaken vindt de SGP erg belangrijk. Maar in de MPB gaat slechts een beperkt deel van de nieuwe investeringen naar deze doelen, terwijl daar juist veel geld voor nodig is. De SGP vindt dat meer dan een gemiste kans.
  • Een ander kritiekpunt is dat een substantieel deel van de investeringen die het college wil doen zaken betreffen die volgens de SGP niet tot de kerntaken van de gemeente behoren of onwenselijk zijn. Er gaat veel geld naar topevenementen, cultuur en sport, waarbij voor sport geldt dat er een onevenredig groot bedrag voor één vereniging, namelijk AV ’34 wordt uitgetrokken.
  • Opvallend is ook dat nogal wat investeringen de uitbreiding van het ambtelijk apparaat betreffen, terwijl wij willen dat het geld direct besteed wordt aan een taak zoals een beter onderhoud van de openbare ruimte. Alleen in bijzondere gevallen zijn wij voor een uitbreiding van het aantal mensen zoals bijvoorbeeld bij THOR omdat we daar het aantal taken voor handhaving hebben uitgebreid. Maar bij de vraag of er extra mensen nodig zijn, geldt in principe dat er een oplossing moet worden gezocht door verschuivingen binnen het ambtelijk apparaat. Zo bleken hiervoor bijvoorbeeld bij de organisatie van de Giro grote mogelijkheden te zijn… De SGP wil een compacte overheid die zich richt op kerntaken. Uitbreiding mag alleen als duidelijk is dat het echt niet uit de bestaande formatie kan. Daartoe willen wij een motie indienen.
  • Een ander belangrijk punt in de MPB raakt de visie op de toekomst van onze gemeente. In de Meerjarenprogrammabegroting wordt te midden van volzinnen (op pag. 13) voor de zoveelste keer aangegeven dat Apeldoorn een bruisende gemeente moet worden. Alsof het in onze gemeente een suf en saai boeltje is, terwijl er juist sprake is van veel dynamiek. En dat is goed. De SGP is vaak zeer kritisch over de ideeën die samenhangen met dat beeld van een bruisende gemeente. In de praktijk hangt dat streven namelijk nauw samen met allerlei enorme investeringen voor bijvoorbeeld Gigant, een wielerbaan, een Giro en allerlei andere topevenementen die Apeldoorn op de kaart zouden zetten, terwijl dat geld veel beter besteed kan worden aan zaken die wij belangrijker vinden zijn zoals meer geld voor mantelzorg, sociaal beleid, duurzaamheid of het opknappen van wijken en dorpen en wegen. Om dit goed te regelen is er veel meer geld nodig. 
  • Wat wij in deze MPB in vergelijking met de voorjaarsnota bovendien hebben gemist –en dat is voor de SGP een essentieel punt- is een verwijzing dat we voor onze werkzaamheden om wijsheid en kracht van de Heere God vragen. In de voorjaarsnota werd daar –weliswaar terloops, maar toch- een opmerking over gemaakt. Wat zou het mooi zijn als in Apeldoorn de gewoonte zou ontstaan om bij de MPB een passage net als de bede in de Troonrede op te nemen. Opvallend immers dat ook het huidige kabinet van VVD en PvdA, waarvan jammer genoeg geen christelijke partijen deel uitmaken, de afgelopen jaren via die bede toch steeds om kracht en Gods zegen bidden.

En dan gaat het ons om de diepe betekenis en consequenties van de bede. Als we om een zegen van de Heere God vragen dan houdt dat in dat we ook een beleid moeten voeren dat gegrond is op de Bijbelse beginselen. Kort samengevat gaat het daarbij om twee kernpunten. Allereerst het dienen van de Heere God door bijvoorbeeld het eerbiedigen van de zondag. Daarnaast geldt het punt van naastenliefde, ofwel respectvol omgaan met anderen en opkomen voor hulpbehoevende mensen. Ieder mens maar ook de overheid heeft bij deze twee kernpunten een grote verantwoordelijkheid. Als we ons houden aan Gods inzettingen dan rust daar voor het persoonlijke en maatschappelijke leven Gods zegen op.

Voorzitter,
Na deze punten willen we nog nader op verschillende onderwerpen ingaan die volgens de SGP meer aandacht behoeven.

Sociaal beleid

De SGP is voor een goed en evenwichtig sociaal beleid. We zijn blij dat ons voorstel vorig jaar voor het instellen van een reserve voor het sociaal domein na aanvankelijke weerstand toch wordt gedaan. Wij vragen ons vanwege de grote risico’s in het sociale domein (zie MPB pag. 164) alsmede de gegevens uit de Tussentijdse Rapportage en de verontruste reactie daarop van de concerncontroller af of er niet meer geld moet worden gereserveerd. We moeten voorkomen dat mensen tussen wal en schip vallen. Wij willen daartoe een motie indienen.

Aandacht voor ouderen is belangrijk. De vergrijzing in Apeldoorn neemt de komende jaren sterk toe. We moeten daarom beducht zijn voor bijvoorbeeld eenzaamheid en gebrek aan zelfredzaamheid. Daarom is het zeer belangrijk om goed oog te hebben voor mantelzorgers en vrijwilligers. In een motie hebben wij bij de voorjaarsnota aangedrongen om meer aandacht hiervoor. Mede in reactie daarop doet het college nu het voorstel om 25.000 euro eenmalig beschikbaar te stellen voor een wervingscampagne voor een vrijwilligersorganisatie. Op zich een goed punt, maar het geld komt wel uit de reserve sociaal domein. Wij vinden het bedrag in het licht van de grote belang van vrijwilligers echter erg schraal. Zeker als we naar de honderdduizenden euro’s extra voor sport en cultuur kijken. Wij willen een voorstel indienen om hier meer werk van te maken.

Hetzelfde geldt voor de waardering van 50 euro voor mantelzorgers. Zij kregen eerst 200 euro en nu nog maar 50 euro, terwijl er op mantelzorgers zoveel afkomt. Wij vinden dat hen een hart onder de riem moet worden gestoken en willen daartoe met een voorstel komen.

Ook maakt de SGP zich grote zorgen over het toenemend aantal mensen in de bijstand en het feit dat hier onvoldoende geld voor is. Begin volgend jaar komt het college met een notitie hierover. Een belangrijke vraag nu is wel of het college mogelijk wil schrappen in het armoedebeleid om binnen het budget te blijven of kiest het college voor extra geld om het bestaande beleid te handhaven? Dat wil de SGP nu wel graag weten. (vraag)

Duurzaamheid

Terecht wil het college meer geld uittrekken voor duurzaamheid. Dat is belangrijk om ons rentmeesterschap voor de schepping meer inhoud te geven. Gezien de doelstelling van energieneutraal in 2030 is het echter noodzakelijk om de investeringen fors te verhogen. De SGP zal daartoe een voorstel indienen.

Veiligheid

De SGP vindt het erg positief dat Apeldoorn een redelijk veilige gemeente is. Zeker in het licht van situaties elders ter wereld mogen wij blij zijn dat we in vrede mogen leven. Dat geeft echter ook een verantwoordelijkheid richting mensen die uit landen komen waar sprake is van oorlogssituaties of andere crises. Daarom waarderen wij de positieve houding in onze gemeente richting vluchtelingen.

Hoewel de veiligheid in Apeldoorn over het algemeen goed is, zijn er wel aandachtspunten. Dat betreft bijvoorbeeld de situatie rond verwarde mensen. Dat vraagt extra aandacht. Ook de naleving van het alcoholverbod voor minderjarigen is een punt van zorg.

Mede daarom zijn wij positief over de uitbreiding van THOR, zodat er meer mensen ingezet kunnen worden voor handhaving. Ook positief zijn wij over uitbreiding van de handhaving in het fysieke domein.

Ook willen wij in dit perspectief wederom de aandacht vragen voor het grote belang van preventie. Problemen rond alcohol, drugs, overlast zoals bij bijvoorbeeld winkelcentrum De Maat, hangjongeren et cetera moeten meer aan de voorkant worden aangepakt. Een gezegde luidt: beter goede zeden dan goede wetten. Is het niet tijd om eens breder in de raad en de gemeente te praten over waarden en normen? Wat delen we, waar zitten problemen en wat kunnen we doen? Het gaat hier om moreel kapitaal en dat is ten diepste veel belangrijker dan financieel kapitaal.

Financiën

De SGP vindt met het college dat het erg belangrijk is om snel verder te werken aan financieel herstel. We liggen op koers. Heel mooi. Wel vinden wij het jammer dat de onroerendezaakbelasting (ozb) stevig wordt verhoogd met 4,3 procent, dus duidelijk boven de macronorm van 1,97 procent). Door de lagere rioolheffing en de afvalkosten stijgen de woonlasten voor de burger met 0,99 procent, maar hiermee wordt het voordeel voor de inwoners –het gaat om een bedrag van 1 miljoen euro- afgepakt. De SGP vindt dit geen gepaste werkwijze en zal daartoe een voorstel indienen.

Openbare ruimte

We zijn blij dat de noodzaak van stevige investeringen in het verbeteren van de openbare ruimte nu wordt opgepakt. De SGP pleit hier al jaren voor. Dat betreft het groenonderhoud, maar ook geld voor het opknappen van verouderde wijken zoals De Maten. In welke mate zijn hier ook gelden van de provincie voor te verwachten? (vraag)

Een duidelijk punt van zorg betreft het achterstallig onderhoud van de wegen. Te meer daar dit één van de belangrijkste punten is waarom wij onder toezicht van de provincie staan. De SGP pleit voor een versnelling in het wegwerken van de achterstand. We zullen hier een motie voor indienen.

De SGP wil voor de tunnel onder de laan van Osseveld opnieuw geld reserveren. Het verbaast ons dat hier geen voorstellen voor gedaan zijn vanuit het college. Vorig jaar hebben we hier 6 ton voor apart gezet. In de beantwoording van vragen hierover heeft het college aangegeven te verwachten nog enkele miljoenen nodig te hebben. De SGP stelt voor om tenminste weer 6 ton te reserveren en wil daartoe een motie indienen.

Voorzitter,

Onze fractie wil afronden. Er zou nog veel te zeggen zijn, maar dit zijn onze hoofdpunten. Wij hopen op een goede vervolgbespreking en willen graag met instemming afsluiten met de woorden die koning Willem-Alexander in september aan het eind van de Troonrede uitsprak:

U mag zich gesteund weten door het besef dat velen u wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor u bidden.

Henk van den Berge
fractievoorzitter